20 April 2024, 13:17 Житомир: °C
Владимир Пиньковский
...

Про громадський рух Чесно
Громадський рух ЧЕСНО започатковано групою зацікавлених активістів спільно з представниками партнерства \"Новий Громадянин\". Рух утворився 29 жовтня 2011 року під час акції \"Фільтруємо парламент за 24 години\" - рівно за рік до чергових парламентських виборів в Україні.
Мета Руху - активізувати суспільство, щоб очистити майбутній парламент від недостойних депутатів. Символ кампанії – часник - засіб дезінфекції та боротьби з нечистою силою.
Учасники Руху розробили для кандидатів громадські критерії доброчесності, серед яких, зокрема, такі:
незмінність політичної позиції відповідно до волевиявлення виборців
непричетність до корупційних дій
відповідність задекларованих доходів та майна стилю життя
відсутність фактів порушень прав і свобод людини
особисте голосування в парламенті
відвідання не менше 75% засідань Верховної Ради України
Спільно з журналістами та громадськими активістами учасники Руху перевірять нинішніх і майбутніх депутатів на відповідність цим критеріям.
Учасники Руху будуть публічно вимагати у політичних сил визнати громадські критерії та не допустити до участі у виборах тих кандидатів, які їм не відповідатимуть.
Ініціатива відкрита для приєднання громадських організацій та індивідуальних учасників. Рух не підтримує жодного політика чи політичну силу, його представники не будуть брати участі у виборах.
Основні заходи Руху ЧЕСНО здійснюватимуть залучені активісти в координації з громадськими організаціями, що візьмуть на себе відповідальність за окремі напрями роботи. Учасники Руху планують: створити регіональну мережу координаційних центрів; збирати та аналізувати інформацію про кандидатів, здійснювати адвокаційні та комунікаційні кампанії, тощо. Для юридичного захисту активістів Руху буде створена окрема волонтерська група з правників та адвокатів.
Організаційна структура Руху ЧЕСНО складатиметься з центральної та 24 регіональних координаційних рад - оперативних штабів, що виконуватимуть тактичні та стратегічні завдання Руху. До координаційних рад входитимуть керівники організацій, що реалізують окремі напрямки діяльності. Індивідуальні активісти, які готові долучитися та підтримати Рух ЧЕСНО, можуть стати «учасниками» або «прихильниками».
Діяльність Руху зосереджена на двох ключових етапах - до офіційного початку виборчої кампанії в липні 2012р. і після старту.
До початку виборчої кампанії учасники Руху планують провести регіональні презентації та дослідити на відповідність критеріям 450 нинішніх народних депутата. За результатами дослідження активісти вимагатимуть від партій не включати у нові виборчі списки тих, хто не відповідатиме визначеним критеріям.
З офіційним початком кампанії в липні 2012 р. експерти та аналітики Руху проведуть дослідження кандидатів-мажоритарників. Загалом очікується 3500-4000 кандидатів. Результатом дослідження стане “барометр доброчесності” кандидатів, з яким зможе ознайомитися кожен виборець. Барометр доброчесності сприятиме усвідомленому та виваженому голосуванню громадян на майбутніх парламентських виборах.