28 March 2024, 21:46 Житомир: °C
Владимир Пиньковский
...

ПАРТІЇ ПОВИННІ ПОГОДИТИСЯ НА ГРОМАДСЬКИЙ АУДИТ ЇХНІХ КАНДИДАТІВ

Понад 150 громадських організацій-учасників руху ЧЕСНО звернулися до провідних політичних сил України з пропозицією співпраці в рамках кампанії громадського аудиту кандидатів у депутати – «Фільтруй Раду!».

Громадські активісти пропонують політикам «провести консультації щодо формування майбутніх політичних списків та висування кандидатів у мажоритарних округах».

У зверненні йдеться, що у ході консультацій активісти руху ЧЕСНО мають намір ознайомити представників політичних сил із цілями, завданнями та методологією кампанії. Результатом таких переговорів має стати вироблення дієвих механізмів, за допомогою яких виборці зможуть впливати на формування політичної пропозиції, а політичні сили зможуть убезпечитися від появи корупціонерів та шахраїв у своїх списках, та, відповідно, у наступному складі Верховної Ради. Зокрема, серед перших результатів діалогу активісти очікують на публічне зобов’язання представників політичних сил застосувати громадські критерії до кандидатів і виключити зі списків та  не висувати на мажоритарку тих, хто не відповідатиме критеріям.

Представники громадських організацій переконані, що за нинішніх умов тотальної недовіри в суспільстві, самі політики є максимально зацікавленими у демонстрації відкритості, а відтак, у конструктивному діалозі з громадянським суспільством. «Це сприятиме створенню максимально прозорих принципів формування майбутнього парламенту. Учасники руху ЧЕСНО серед таких принципів пропонують партіям розглянути, обговорити та прийняти 6 критеріїв доброчесності, вироблених громадськістю» – зазначено в документі.

Відповідно до загальнонаціонального опитування, проведеного Фондом Демократичні ініціативи, від 70 до 80% українців підтримують ці вимоги до політиків.

Рух ЧЕСНО упродовж квітня і травня планує персонально звернутися до лідерів провідних політичних сил з пропозицією провести зустрічі для відповідних обговорень.

У зверненні зазначено, що рух ЧЕСНО є позапартійною та політично незаангажованою ініціативою, а його фінансування є абсолютно прозорим та висвітлюється на офіційному сайті кампанії.

 

Додатково:

·         Громадянський рух ЧЕСНО започатковано групою зацікавлених активістів спільно з представниками партнерства «Новий Громадянин» у жовтні 2011 року.  Мета Руху - активізувати суспільство, щоб очистити майбутній парламент від недостойних депутатів.

·         Учасники Руху розробили для кандидатів громадські шість «критеріїв доброчесності» та публічно закликали всі політичні сили визнати критерії та керуватися ними під час формування партійних списків:

1.       Відсутність фактів порушень прав і свобод людини;

2.       Відповідність задекларованих доходів та майна способу життя;

3.       Незмінність політичної позиції відповідно до волевиявлення виборців;

4.       Особисте голосування в парламенті;

5.       Непричетність до корупційних дій;

6.       Участь у засіданнях парламенту та роботі комітетів.

 

·         Ініціаторами руху ЧЕСНО є 12 громадських організацій:  Інтерньюз-Україна, Центр UA, Інститут масової інформації, Комітет виборців України, Центр політичних студій та аналітики, Інститут медіа права, Фонд «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва, Фундація «Суспільність», Антирейдерський союз України, Всеукраїнська профспілка «Народна солідарність», ГО «Українська справа», Холодноярська ініціатива.

·         Наразі в усіх регіонах України (включно з м. Севастополь) сформовано 26 майданчиків Руху, до регіональних координаційних рад увійшли більш ніж 300 активістів з близька 150 громадських організацій.

·         У березні учасники руху ЧЕСНО спільно з журналістами, експертами та громадянами розпочали громадський аудит нинішнього складу парламенту.

·         Після оприлюднення результатів перевірки чинних депутатів активісти руху здійснять аналогічний аналіз на відповідність критеріям доброчесності кандидатів, які балотуватимуться.

·         Рух не підтримує жодного політика чи політичну силу, його представники не будуть балотуватися до Верховної Ради України.

 

Координатор громадської  ради руху ЧЕСНО на Житомирщині

Володимир Піньковський