25 April 2024, 09:13 Житомир: °C
Владимир Пиньковский
...

Справи наші, водо канальні…

Рівно рік тому назад, а точніше 16 лютого 2012 року Житомир облетіла чутка про те, що російська компанія "Науково-дослідний інститут комунального водопостачання та очистки води", бере в  концесію та управління міськводоканал. Про це представники компанії говорили на нараді в облдержадміністрації за участю керівників області і Житомира, ряду районів і міст обласного підпорядкування.
Росіяни запропонували, щобтермін концесії був не менше 25 років. Тобто саме на такий період має бути переданий міськводоканал у їхнє повне управління. За попередніми підрахунками, обсяг інвестицій компанії у реорганізацію і реконструкцію мереж водопостачання та водовідведення сягатиме 287 млн.грн. Таких грошей у міському бюджеті звісна річ немає. І це є головною причиною попередньої згоди міської влади на входження у міськводоканал російського інвестора.
Тоді, міський голова Володимир Дебой визнав факт неспроможності міста власними коштами забезпечити належне функціонування водоканалу, де зношеність основних фондів становить близько 70%, і цей показник зростає з кожним роком.  Пряма мова міського голови: "Іншого виходу із ситуації ніж серйозні інвестиції у водоканал, немає. Усі комунальні підприємства мають бути бізнес-структурами, самі заробляти гроші, а кошти міського бюджету необхідно спрямовувати винятково на соціальні потреби міської громади".
Зі слів голови виходить, що Житомир просто приречений залучити інвестиції для порятунку водоканалу.

Але не склалося, не зрослось, не відбулось, чи то умови росіян виявилося не настільки привабливими, чи то ті, від кого залежить рішення, не побачили не тільки суспільного , а і власного економічного ефекту, як то подейкують вже неодноразово було з десятками подібних проекті на кшталт будівництва сміття-переробного заводу!

За цей час спливло багато води, в тому числі і водоканальної, ситуація не тільки не покращилась, а і суттєво погіршилась, бо ми, жителі міста,  пережили декілька відключень водоканалу від енергопостачання, системні відключення цілих районів в результаті пориву труб, та як наслідок, не належного водо забезпечення міста.

 Низка гучних звинувачень з вуст  очільників міста першим керівників обленерго та іншим господарюючим структурам внесло повний безлад в головах отримувачів послуг. Так хто в місті та області і за що відповідає? Чия провина в системних недоліках в роботі  та заборгованості міських комунальних підприємств? Чому в цьому аспекті ефективно не працює обіцяна та підтримана більшістю «зв’язка»:  міський голова, керівництво області, єдине партійне керування на рівні обласної і міської рад?

Всі ці питання давно та серйозно бентежать житомирян, а ось виступ житомирського міського голови 31 січня під час прямого ефіру на телеканалі «Союз-ТВ» вже цього, 2013 року, вніс повний дисонанс з вище сказаним рік тому назад. Отож, міський голова Володимир Дебой  на сьогодні, однозначно і категорично виступає категорично проти концесії комунальних підприємств, адже це шлях до підвищення тарифів.

 Що такого сталося за цей рік, щоб так круто змінити думку, що за цей час відбулось в голові голови міста - невідомо, і пояснювати це, я так розумію ніхто не збирається робити, не прийнято!

Не будучи фахівцем в цій галузі та управлінцем такого масштабу складно робити висновки та давати  поради, але виступаючи за передачу в концесію рік тому назад, та категорично відмовляючись від неї сьогодні, міський голова мав би запропонувати свій шлях виходу з складної та патової ситуації, адже борги, зношеність основних ресурсів та мереж збільшуються, проблеми накопичуються, а рішень з цього приводу і далеко не видно!

І на останок, моя, да і не тільки пропозиція, щодо налагодження побратимських, взаємовигідних стосунків між містами-партнерами в Європі,  зокрема Німеччині - в силі. Переконаний, що саме  в цій співпраці міській владі потрібно шукати вихід з ситуації, адже там, влада разом з комунальними підприємствами системно і якісно надають послуги своїм споживачам, жителям міст, в кінці-кінців виборцям,  а ті, вчасно розраховуються та вправно голосують за продовження каденції тієї чи іншої адміністрації.

Пане голово, шановні державні мужі всіх титулів та рангів, коли Ви зробите так, щоб система водо забезпечення  Житомира, робота інших підприємств комунальної та державної власності запрацювали надійно, ефективно, без боргів, відключень та потрясінь?

Будь ласка хоч щось робіть, а то все більше і більше людей розчаровуються  в Вашій спроможності та доцільності перебування на посадах, ефективності господарювання та управління, і це погано, дуже погано, а головне – безперспективно, як для нас, так і для Вас …

Володимир Піньковський