25 April 2024, 00:19 Житомир: °C
Владимир Пиньковский
...

Традиційна "возня" навколо житомирських новобудов...

Декілька днів тому виникла необхідність провести дружню вечірку доволі широким колом, в пристойному місці в центрі міста. Багато чого на разі пропонується в Житомирі, але погляд впав та затримався на кафе «Файна Кнайпа», що знаходиться між двома будівлями Житомирської обласної ради: обласною бібліотекою та горезвісним кінотеатром «Жовтень». Горезвісним тому, що вже майже два десятки років з провідного комунального закладу культури він перетворився на виставку-продаж всього, від шкарпеток до огороднього насіння, і все це під боком та під оком у облдержадміністрації та обласної ради, які тільки те і роблять що денно і ночно опікуються нашим з Вами добробутом. Бачать все, що «не так лежить», кожний папірець на асфальті, а «колоду» перед оком, ну просто не помічають.

 Але давайте повернемося до «Файної Кнайпи», яка насправді і на перевірку виявилася саме такою, – файною. Знаходячись там згадалося, що всього декілька років тому навколо цього закладу традиційно кипіли страсті-мордасті накшталт: хто дозволив, яке мали право встановлювати питний заклад біля основних  джерел освіти і культури (к-н Жовтень), це злочин перед житомирянами всіх часів закрити почесну дошку ударників «комуністичної праці», і пішло, і поїхало… Але склалося так, що потроху все узгодили-улагодили, заклад запрацював, уже в процесі усунувши певні недоліки, народ потягнувся на «вогник» від печі, бізнес налагодився, запрацював та дозволив наочно порівняти ефективність комунального та приватного управління.

Традиційна та абсолютна невизначеність  і в подальшому відбувається з кафе «Три гуся», що  біля к-т Україна та злополучної будови на розі Київської та Театральної. По цей день даний об’єкт вже багато років доволі успішно функціонує без належних на те дозвільних документів і перш за все з не узаконеною   новобудовою  та  неодноразово ставало об’єктом нищівної критики всіх кому було не лінь.  Експерти з приводу цього  знайшли купу порушень в дозвільних  документах на будівництво,  та й просто, висловлюють своє «заскорузле»  бачення розвитку міста, де будь-який новий об’єкт – це сміливий виклик минулому…

На певному етапі були проблеми  і з розбудовою франчайзингової мережі піцерій «Маріо» в першу чергу по приміщенню універмагу  «Дитячий Світ». В той час експерти-аматори  знайшли купу порушень в дозвільних документах на будівництво, зміну призначення, та і просто, висловили своє індивідуальне  бачення розвитку міста, де будь який об’єкт.

 

Але Житомир розбудовується не тільки в центральній частині міста, а й на околицях, в традиційних місцях відпочинку городян. Так на Корбутівці, в парку, вже багато років, як гриби після дощу, виросли кафе і ресторани. Деякі з них «нависли» над і біля води, тягнуться до неї з усіх сил, ніби хочуть напитися або освіжитися в спекотний літній день. Звісна річ, що і неозброєним оком видно: присутні порушення забудов в рекреаційні зоні, норми водовідведення та інші традиційні «грішки» сьогоднішнього часу.

Але все це працює (не дивлячись на порушення та вже минулі страсті навколо цього), є доволі популярними закладами для житомирян, дають прибуток та осучаснюють місто, роблять його трішечки європейським та цивілізованим.

Метою  доволі довгого екскурсу по недавно збудованим  приватним об’єктам було одне: показати, як нелегко пробиває собі дорогу приватний бізнес  свідомо чи ні йдучи на порушення, невиконання певних формальностей (буквально всіма), але в підсумку, виграють всі, і власники, і місто, і його мешканці.

Пишу все це тому, що нещодавно Житомир на довгі роки і десятиліття отримав  черговий «головний біль» – традиційну руїну, звалище сміття, притон для алкоголіків, бомжів і наркоманів, міське відхоже місце (туалет) і все це в купі, в самому серці міста, на розі Театральної і Київської.

Заплановане будівництво магазину АТБ, напевно не дуже вписувалося в міський ландшафт і дизайн, але отримало всі, або майже всі дозвільні документи на будівництво та виконало роботи на десь на 80%. А далі, прийшли хлопці з дівчатами і на хвилі «революційного» підйому розтрощили все що могли, зваливши будівельний паркан та виставивши на показ всі «прєлєсті» незакінченого будівництва. Я не заперечую того, що будівництво, можливо  велось з певними порушеннями (а покажіть того, хто веде його без порушень), що в центральній і історичній частині міста не місце сучасним торговим монстрам, але воно майже завершилось і для цього є достатньо юридичних підстав, в тому числі, і перш за все, на земельну ділянку під забудову.

 До речі, якщо є порушення в дозвільних документах на будівництво: то хто їх видавав, погоджував, приймав рішення, підписував (за скільки) і чи вже накинуті на нього кайданки та чи ведеться слідство, і на якому етапі, коли гучні публічні суди?

Все це пишу тому, що на тлі революційного пориву та знищення «до основанія» ми  можемо наламати «дров», та вже ламаємо, як то з будівлею на перехресті Київської та Театральної.

Сміливо констатую: міський виконавчий комітет, сьогоднішні і завтрашні керманичі міста, перш за все мешканці міста гарантовано отримали проблеми в вигляді незавершеного будівництва, і всі розмови про те, що там буде скверик, дитячий майданчик, клумба  або щось інше не витримують жодної критики. Адже є де-юре і де-факто власник земельної ділянки, який серйозно витратився на її придбання, більше того, в землю закачано сотні кубів бетону, підведено комунікації і все це вже нікуди не діти, це доконаний факт.

Для тих хто приймав, підбурював  і очолював закриття об’єкту  в центрі міста перетворивши його в те, чим він є на сьогодні  і буде в найближче десятиліття пропоную два варіанти подальшого розвитку подій:

а) вчинити аналогічні дії з об’єктами, будівництво яких здійснювалося з порушенням (а таких як Ви знаєте є доволі багато)

б) провести толоку (суботник) по висадці дерев та розбиття клумб  на місці колись запланованого магазину АТБ, перетворивши його в популярний сквер для відпочинку житомирян і гостей міста…