20 April 2024, 10:48 Житомир: °C
Владимир Пиньковский
...

100 днів від призначення - 100 до виборів !

        Ні для кого не  секрет, що люди йдуть у владу з основних двох причин: або реалізувати амбітні плани по значному та якісному перетворенню тієї сфери де вони працюють, або з метою банального використання влади та її ресурсів для власного збагачення, розбудови бізнесу, тощо. Правда, українці винайшли  третій шлях, це уміле комбінування та поєднання першого з другим , або другого з першим,  що в сумі дає «синергетичний»  ефект, та знаходить певне  розуміння в суспільстві (краде не багато та з розумом),і повністю влаштовує всі сторони.

  Виключно всі житомирські міські керманичі пост радянського періоду діяли винятково по другій схемі (використання влади виключно в особистих цілях) чим по праву зажили собі слави хапуг, рєшал та казнокрадів. На жаль, правоохоронна та судова система побудована так, що  стоїть на захисті осіб високого рангу, що унеможливлює справедливе покарання та профілактику таких дій , як явища.

    Нещодавно побувавши на презентації 100 днів з моменту призначення першого заступника  міського голови  С.Сухомлина  зрозумів, що влада  є, вона звітується у спосіб  і форму який сама і обрала, хоче бути більш  публічною та відкритою, як то кажуть - ближчою до народу. Це безперечно добре, бо сьогодні без таких речей ні як, суспільство не буде вже довго чекати результатів, а тим більш мовчазно спостерігати за, як правило, узаконеним розбазарюванням бюджетних коштів.

   Сергій Іванович доволі детально розповідав про використання фінансів міською радою та її виконавчим комітетом на ті чи інші напрямки діяльності, багато говорив про економію (майже на всьому) все тих же коштів без втрати якості чи то ремонту, чи то обслуговування, і це, як мінімум проводить позитивне враження. На жаль, я не почув, як ці зекономлені кошти будуть використовуватись (а це мільйони і десятки мільйонів гривень), та які кроки зроблено або будуть робитися по додатковому залученню грошей до міської казни!

І ще, за словами «економія», на моє переконання  стояли все ті ж банальні приписки, завищування вартості послуг, робіт, матеріалів, які при більш детальному розгляді виявилися все тим же узаконеним розкраданням міського бюджету, та, власне, передбачуваним вимиванням самих коштів.

В доказ моїх слів приведу свіжий приклад  коли рішенням міськвиконкому №167 від 21.05.14р.  на ремонт даху будинку №44 що на вул. Московська (нині Небесної Сотні) було виділено 171 тисячу гривень. Коли не байдужі громадські активісти знайомі з цим рішенням разом з незалежними фахівцями ЖКГ в прямому сенсі цього слова залізли на дах цього будинку то виявилося, що  дах потребує ремонту всього на 10%  від запланованого.  От і рахуйте, на ремонт даху було б витрачено приблизно 15-20 тис.грн, а решта пішла б до кишень тих, хто облаштував  цю, вже звичну та традиційну для нашої міської влади оборудку.

 Вимивання коштів з міського бюджету в цьому випадку було зупинено, а як справи на інших об’єктах? Чи вже звільнені всі ті хто облаштовував цю оборудку?  Чи заведені на них кримінальні справи та на якому етапі слідство?

Звісна річ ні (не звільнені, не арештовані, не ведеться слідство), бо це система, яка напрацьована роками та десятиріччями де причетні всі, від майстра жеку та фірми-підрядника, до міського голови або його найближчого оточення. Це «бджоли», які щоденно та не дивлячись на погоду на вулиці та пору року  носять мед до вулика з назвою Житомирська міська рада та її виконавчий комітет. Правда, до лапок цих бджіл також чимало прилипає, і всі вони по справжньому живуть солодким життям системно живлячись міським бюджетом в якому постійні «дірки» та дефіцит видатків та надходжень.  

Отож, у нинішнього першого заступника міського голови (а при відсутності голови – він де-факто міський голова, який перебрав  на себе ці повноваження хоча це заперечує) було 100 днів для ґрунтовного ознайомленні з міськими справами,  до дочасних виборів Житомирського міського голови теж є ще днів з 100. Чи використає цей час Сергій Іванович для усунення системних недоліків  в роботі міському? Чи прийде до дати виборів (яка з великою вірогідністю буде поєднана з виборами до парламенту) не тільки з показниками по «економії» коштів, а і фактичного їх зростання?  Чи усуне від виконання  обов’язків  назавжди жикогошну мафію, яка багато років «п’є  кров», вірніше розбазарює  на право і на ліво бюджетні кошти?

Суспільству, країні, місту Житомиру потрібен прорив!

Сучасний виборець буде ставити на того, хто  здатен на такий крок, морально і психологічного готовий, при цьому має обов’язково щось втратити, чимось( кимось) пожертвувати за ради міста, його мешканців, власної успішної кар’єри.