29 March 2024, 12:56 Житомир: °C
Артем Сачук
Президент Федерації шахів Житомирської області. Член Дитячо-юнацької комісії Федерації шахів України

ГРА В ШАХИ РОЗВИВАЄ ЯКОСТІ ЛЮДИНИ МАЙБУТНЬОГО

 Навчання вже не буде базуватися на запам’ятовуванні.

Мітіо Каку, автор книги «Фізика майбутнього», «Фізика неможливого»

 
Варто нагадати читачам сайту, що шахи як вид спорту сприяють розвитку логічного мислення, вміння будувати стратегії і формувати тактичні прийоми, волю до перемоги, програвати та не втрачати оптимізм, покращують пам'ять, креативність, вміння концентруватися та читати, допомагають запобігти низці хвороб головного мозку (зокрема, хворобі Альцгеймера), протидіють формуванню різного роду негативних залежностей (від наркотиків, алкоголю тощо). Гра в шахи є чудовою базою для низки висококваліфікованих професій, такі як програмування, математичний аналіз, юриспруденція, бухгалтерський облік і фінанси, менеджмент тощо.
Продовжуючи думку американо-японського фізика, яка винесена у епіграф, відзначу, що потенціал мозку, який раніше витрачався на запам’ятовування, відтепер буде переорієнтований на спостереження, аналізування, пошук аргументів та прийняття рішень – саме те, чому шахи вчать незліченні покоління людей вже півтори тисячі років.
В суботу, 18.02.2017 р., завдяки гостинності міської ради ми провели у прес-центрі круглий стіл на тему «Розвиток шахів в м. Житомирі та області». Приємно, що керівники обласного та міського управлінь сім’ї, молоді та спорту Світлана Миколаївна Гресь та Ірина Анатоліївна Ковальчук відвідали захід незважаючи на вихідний день та відповіли на низку наболілих питань шаховим ентузіастам області, які приїхали, зокрема, з Коростишева та Чуднова, що є дуже показовим.
Завдяки спільним зусиллям ми досягли значного прогресу у фінансуванні шахів як виду спорту за останній рік, що дозволило відправити усіх чемпіонів та чемпіонок Житомирської області за віковими категоріями на чемпіонати України за рахунок бюджету, хоча формально це і не принесло бажаних балів, незважаючи на 3 місце нашої дитячої команди на всеукраїнській Спартакіаді та призових місць окремих шахістів у чемпіонатах.
На мою думку, така система оцінювання результатів веде до замкненого кола, коли розвиток окремого виду спорту неможливий без фінансування, а фінансування не може бути виділене з огляду на невелику кількість балів.
Наша країна вступає в еру Четвертої промислової революції, а відтак державна політика у галузі спорту має змінити пріоритети. З моєї точки зору, дане завдання потрібно виконати шляхом заміни орієнтації по системі показників успадкованих від Радянського союзу на обчислення внеску окремих видів спорту в економіку міста, області та держави.
Загалом хочу відмітити позитивну атмосферу заходу, подякувати всім учасникам та журналістам і закликати шахову громаду міста та області до подальшого діалогу, а батькам, дідусям та бабусям раджу не зволікати та негайно вести своїх дітей та онуків на шахові гуртки – сьогоднішні юні шахісти, які залишаться в Україні, створять наше достойне майбутнє у високотехнологічному світі вже завтра.