29 March 2024, 11:39 Житомир: °C
Роман Мусійчук
Депутат Житомирської районної ради, керівник ГО " Захист прав споживачів громадського транспорту".

Чи потрібен Житомиру - муніципальний автобусний парк?

 Ні для кого не секрет, що нещодавно житомирські приватні перевізники подали розрахунки на підвищення вартості проїзду натякаючи на підвищення вартості проїзду від 5  до 8 гривень. Звичайно вони мають важелі впливу на громадян, адже приватні перевізники ні з ким не конкурують, якщо не приймуть їх умови, вони призупинять перевезення і людям доведеться ходити пішки. Якщо сьогодні збільшення буде від 5 до 8гривень, завтра до 10-ти, через місяць до 15-ти. Це замкнене коло, яке є вигідним лише власникам приватного транспорту, але точно не людям. Нажаль в Житомирі ж пішли “маршрутним” шляхом, як виявилося, що роздавати дозволи/ліцензії на маршрути й вибивати дотації, компенсації, субсидії від місцевої влади для пільговиків, десятків категорій – вигідніше й простіше, ніж зберігати, організовувати та розвивати муніципальний транспорт. Підприємливі ж “перевізники”, приватизувавши під час розпаду Радянського Союзу, наш Житомирський автобусний парк 11827 відносно швидко “докатали” до металолому – залишений ще з часів СРСР у спадок транспорт типу ЛАЗ, ПАЗ ІКАРУС та ЛіАЗ,  й почали купувати найдешевші СКОТОВОЗКИ-“мікробуси” українських й російських виробників для перевезення громадян та вигравати тендери/конкурси з правом “возити” пасажирів. Звісно, не усі такі перевізники, є і зразкові, які поліпшують та вкладають чималі кошти для розвитку своєї справи. Але на жаль таких дуже мало. Через цю ситуацію, перенасиченість транспорту на центральних вулицях міста маршрутки “строяться” по декуди у два ряди на зупинках конкуруючи та “воюючи”, по суті – за кожного пасажира! Натомість набиті битком житомирські «маршрутки», у яких про обілечування пасажирів  не варто й говорити їздять тільки тоді, коли є достатньо пасажирів, тобто коли вигідно! Саме тому  ввечері – маршрутки у “європейському” місті  Житомир – не їздять.

Про безлади у сфері громадського транспорту більшість житомирян розповідає, хоча не просто розповідає, а волає вже  у соціальних мережах. Це непродумані розклади руху, кричущий технічний стан машин та негативна “ввічливість” водіїв! Проте,  представики міської влади – регулярно вигадують явно зайві “покращення”, до прикладу, обладання маршруток GPS-навігаторами, які в реальності не працюють, “розумні” зупинки. Про ввічливість водіїв годі і мріяти, хоча і бувають виключення. Як він може вдаватися до  “ввічливості”, якщо в нього майже рабовласницькі “взаємини” з власниками маршруток? Як може ввічливо працювати водій, якщо наперед знає: скільки грошей, (яка ніде не обліковується ) – повинен віддати власнику, скільки віддасть за пальне й – зовсім не знає: чи заробить та принесе щось додому?

Вирішення цієї проблеми можливо лише шляхом впровадження комунального (муніципального) транспорту.

 

 


Муніципальний громадський транспорт використовує більш місткісні автобуси, менше забруднює місто. Яке ж завдання муніципального транспорту
–  це перевезення, які вигідні пасажирам, коли ж мета приватників  –  заробити побільше коштів, користуючись можливістю. Відродження муніципального транспорту вплине на приватників таким чином, що ті вже не зможуть диктувати нам свої вимоги починаючи від цінової політики і закінчуючи кількістю маршруток. Також муніципальний транспорт відновить конкуренцію серед перевізників. Міська влада зможе керувати його тарифами, а громадяни будуть бачити куди та на що йдуть їх сплачені кошти за перевезення. Для прикладу муніципальний транспорт повинен бути з отаких автобусів, як до прикладу на приміському маршруті № 115 «Житомир – Озерне».


 

На сьогодняшній день, вулицями міста Житомир щоденно курсує понад 200 маршрутних таксі малої місткості типу Газ РУТА 20,22,25, та декілька десятків автобусів середньої місткості типу БОГДАН та ЕТАЛОН. Через надмірну кількість маломістких маршрутних таксі,  в місті виникає перевантаженість вулиць транспортом, а відсутність конкуренції у сфері пасажирських перевезень негативно позначається на якості послуг. Розв’язати ці проблеми можливо шляхом створення комунального підприємства, яке б займалося автобусними пасажирськими перевезеннями, та збільшення кількості транспортних засобів великої місткості, НАВІТЬ НА БАЗІ НАШОГО ЖИТОМИРСЬКОГО ТТУ.