19 April 2024, 05:49 Житомир: °C
Роман Мусійчук
Депутат Житомирської районної ради, керівник ГО " Захист прав споживачів громадського транспорту".

Тарифна війна з власниками маршруток. Епізод I "Початок"

 Вчора, відбулося засідання Виконавчого комітету Житомирської міської ради щодо розгляду проекту рішення про підняття вартості проїзду в міському транспорті. Раніше, я писав лист до мера та керівників депутатських фракцій щодо призупинення рішення Виконавчого комітету щодо підняття тарифу, у зв’язку з заниженими даними обсягу пасажиропотоку. За висновком Антимонопольного комітету – це підтвердилося. Антимонопольний комітет звернув увагу на відсутність підтверджуючих документів щодо результатів поданих фактичних показників роботи.


Страйк підприємців – перевізників, який вони анонсували своїм листом до влади на 20 березня 2017 року – є нічим іншим як «монопольним зговором».
Традиційні аргументи перевізників  «пальне-запчастини-мінімальна зарплатня» споживачів не  вдовольнили, люди просто хочуть знати арґументовану вартість проїзду.

Раніше, пан віце – прем’єр – міністр України Павло Розенко сказав таку річ «Підняття мінімальної зарплати не є підставою для підвищення цін на проїзд в громадському транспорті, а хто вже підняв ціни - не більше ніж просто наживаються на ситуації».

Проблема міста в тому, що немає альтернативи приватним перевізникам. Міська влада лише обіцяє розвивати комунальний транспорт і постійно бідкається на нестачу коштів. Дивно, але виходить, що якийсь приватний підприємець багатший за ціле місто, так як він може дозволити собі купити 10 автобусів, а місто ні.

В цій ситуації що склалася, варто звернути увагу на місто Конотоп, де заколот перевізників в тому місті був провалений.
Міський голова «розібрався» з перевізниками, які шляхом ультиматуму намагалися змусити місцеву владу підвищити тарифу на проїзд у маршрутках до шести гривень. У відповідь мер розірвав договори з несумлінними перевізниками.

21 січня «маршрутники» Конотопа все ж таки оголосили страйк і не випустили на лінію свого транспорту. Того ж дня Артем Семеніхін, мер міста Конотоп  видав розпорядження підготувати на сесію Конотопської міської ради проєкт рішення, згідно з яким бюджет міста надасть трамвайному управлінню додаткові кошти на закупівлю автобусів, які працюють на природньому газі, для забезпечення життєдіяльности транспортної логістики міста. Також відділ логістики опублікував розклад руху комунального транспорту містом. Мер закликав інвесторів до співпраці з умовою наявності відповідного транспорту для обслуговування маршрутів і заявив, що зменшить тариф на проїзд до 2, 50 грн.

Двоє приватних підприємців, які надавали послуги з перевезення на декількох маршрутах міста, публічно вибачилися перед громадою міста та випустили свій транспорт із новим тарифом на проїзд у 2,50 грн. Транспортний монополіст та декілька інших перевізників, які й далі стояли на своїй позиції підняття тарифу, де-факто залишилися поза транспортним бізнесом Конотопа.



Тож тарифна війна з приватними перевізниками розпочалася!