24 April 2024, 02:34 Житомир: °C
Роман Мусійчук
Депутат Житомирської районної ради, керівник ГО " Захист прав споживачів громадського транспорту".

Трансформація міського 47 маршруту, у приміській маршрут № 147

 Щодо трансформації маршруту #47 у 147, це сталося завдяки злагодженим діям двох управлінь транспорту і міста і області. 47 маршрут майже півроку їздив у Довжик, міська влада про то добре знала, як і влада та відповідні транспортні відділи.  У перевізника 47 маршруту давним давно закінчився договір на перевезення з містом, а саме 16.032017 року, місто не стало проводити повноцінний  конкурс, а видало тимчасовий дозвіл та договір  на перевезення на 47 маршруті на 3 місяці ( згідно законодавства такий дозвіл видається всього 1 роз), потім знову повторно видали на 3 місяці. 15 вересня він завершився, і перевізник перейшов працювати у область, область звісно пішла на зустріч перевізнику щоб  відкривши вже 147 маршрут "Довжик - м.н Путятинський". Перевізник переграв місцевих керманичів, він добився свого підняв тариф ще на міському маршруті № 47 до 5 гривень, потім зрозумівши що їздить сила - силенна пільговиків, і знаючи що він працює не на повноцінному договорі, а на тимчасовому, дочекався коли скінчиться строк дії та тихенько перейшов у область, зробивши маршрут приміським, містян він возить по 5 гривень, в той час пільговиків ні.

. Отже, міська влада свідомо потурала цьому, бо якби вчасно був проведений повноцінний конкурс то не було б ніякого 147 який їздить через усе місто і не возить пільговиків. Чому місцеві реформатори цього не зробили, відповідь банальна - вони не проводили повноцінний конкурс тому що розроблювали нову транспортну концепцію.

Також є запитання до обласного відділу транспорту -  чим саме вони мотивувалися відкриваючи 147 маршрут і не привязуючи його до автостанції, як того вимагає законодавство, де на кінцевій  маршруту № 147 - площі Путятинській кінцева цього маршруту, яка повинна бути обладнана місцем відстою та карманом заїздним? З яких таких пір приміській маршрут йде як кажуть мімо каси? 

Наслідки для перевізника:

Перевізник тільки виграв, адже:

1- Він по факту не залишився без накатаного маршруту. Рухомий склад і надалі працює, що приносить йому прибуток.

2- Маршрут він не "накатує", це відпрацьований роками маршрут. Схема його не змінилася, рух через усе місто що дає прибутки, адже маршрут зроблено більш під міського перевізника, аніж під приміського.

3- Він не возить пільговиків, що вже для перевізника є величезним плюсом.

Міська влада, відділ транспорту:

1- Однозначно втратили позицію, та свій вплив на перевізника по цьому маршруті, адже де - факто, він їздить через усе місто, дублює як електротранспорт так і міські перевізники, але реально впливати на нього вже не може.

2- Це однозначно є прецендентом, тому що це яскравий приклад того, що через недолугу політику місцевої влади, вона втрачає контроль та нівелює усі реформи, які впроваджує місцева влада, адже програш в тому, що маршрут не зник, він не розвантажив і так перенасичену транспорту мережу міста, а залишився! Маршрут, який їздить через усе місто, але валідатор ви на нього вже не поставите, не вашої компетенції він вже.

3- Є великі ризики, що більшість перевізників інших маршрутів підуть тим же шляхом що і перевізник 47 маршруту.До прикладу:

- маршрут № 11 "Красовського - Паперова ф-ка" ( до речі, того ж перевізника що і маршрут №47 був), чинний договір якого закінчився 02.04.2017, ситуація та ж що і 47 маршрут, зараз працює по тимчасовому, перевізник може знову домовитися з обласним відділом транспорту, перевести його у приміській продовживши до прикладу до с. Слобода Селець Житомирського району.

- маршрут № 4 "Крошня - Комбінат силікатних виробів", чинний договір закінчився 30.04.2017, перевізник працює по тимчасовому, ситуація та ж, перевізник може теж домовитися з областю та перевести його у приміський продовживши до Оліївки, Світина або ж до Клітчина.

- маршрут № 25 "Саєнка - Корбутівка", чинний договір закінчився 04.06.17, перевізник працює по тимчасовому, ситуація ідентична, переходить у приміський шляхом продовження до с. Тетерівка, або ж Глубочиця.

- маршрут № 44 "Корбутівка - Малинська", чинний договір закінчується 15.10.17, є теж можливість перевести у приміський, шляхом продовження до с. Тетерівка, або Барашивський масив.

- маршрут №10 "Крошня - обласна дитяча лікарня", чинний договір закінчується 10.11.17 року, перевести у приміській дуже просто, продовживши маршрут до Станішівки, Скоморох, Оліївки, Світина.

Отже, є реальна можливість втрати впливу містом на перевізників, перевізникам є реальна можливість відійти від міста, перейти в область, не возити пільговиків та по факту не встановлювати валідатори, що для них не мало важливо.

Обласна влада, відділ транспорту:

- По факту підіграє перевізникам, створюючи та розширюючи свій вплив на місто. Однозначно тільки у виграші.

 

P.s. Отже, поки хлопці - реформатори розмальовують стіни, пишуть транспортні реформи, перевізники потихеньку йдуть з під їх влади до влади в області. Скоро не буде міських маршруток взагалі з отаким підходом місцевої влади до перевізників, та не буде ніякої транспортної реформи, а тим паче валідаторів у маршрутках. Шах і мат житомирській владі від перевізників.