29 March 2024, 07:37 Житомир: °C
Сергій Касянчук
Практикуючий юрист, власник сайту "Юридична допомога

Практичні поради для отримання земельної ділянки учасникам АТО

Як відомо, ще навесні держава в особі Держземагенства України запропонувала виділяти землю для учасників АТО в першочерговому порядку. Дана пільга є однією із соціальних гарантій, які забезпечує Україна стосовно воїнів АТО. Існує певна процедура по отриманню земельної ділянки. В цій статті Ви отримаєте відповідь на питання: «Як отримати земельну ділянку учасникам АТО?» .

Статтею 14 Конституції України задекларовано, що право власності на землю гарантується та набувається громадянами у відповідності до закону.

     Пункт 14 статті 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» передбачає першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва для громадян, які визначені цим Законом, в тому числі і учасникам АТО.

     Учасники АТО отримують земельні ділянки Відповідно до Земельного Кодексу України, у якому передбачена відповідна процедура.

     Слід зазначити, що відведення та безоплатна передача земельних ділянок у власність учасникам АТО, як і всім іншим громадянам, регулюється земельним законодавством України, тобто інших пільг крім першочерговості відведення в учасників АТО немає. Окремо звертаю увагу на те, що громадянин, який бажає отримати земельну ділянку першочергово, повинен мати в наявності документи, які підтверджуватимуть його статус, як учасника АТО.

     Відповідно до статті 116 Земельного Кодексу України:

-       Громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень;

-       Безоплатна передача земельних ділянок у власність громадян провадиться у разі:

а) приватизації земельних ділянок, які перебувають у користуванні громадян;

б) одержання земельних ділянок внаслідок приватизації державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій;

в) одержання земельних ділянок із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації.

-      Передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, визначених законодавством, провадиться один раз по кожному виду використання.

  Земельні ділянки виділяються із земель комунальної власності (які знаходяться в межах села, селища, міста) за рішенням органів місцевого самоврядування та із земель державної власності (які знаходяться за межами села, селища, міста) за рішенням органів виконавчої влади.

     Тобто, якщо земельна ділянка знаходиться в межах села, селища, міста - необхідно звертатися із клопотанням до відповідної ради, а якщо за межами, - то відповідних органів Держземагенства України.

     Наголошую, що виділення земельних ділянок можливе не тільки за місцем проживання, а і на всій території України.

     Стаття 121 Земельного Кодексу України визначає такі норми безоплатної передачі земельних ділянок громадянам:

-   для ведення фермерського господарства - в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство.

-          для ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0 гектара;

-          для ведення садівництва - не більше 0,12 гектара;

-         для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 гектара, в селищах - не більше 0,15 гектара, в містах - не більше 0,10 гектара;

-          для індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 гектара;

-          для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 гектара.

     Слід звернути увагу на те, що безоплатна передача земельної ділянки кожного із вищенаведених призначень проводиться тільки один раз, не залежно від того чи в повному обсязі безоплатної передачі використана площа чи ні. Наприклад: якщо для ведення особистого селянського господарства безоплатно приватизовано земельну ділянку площею 1,2 га. то інші земельні ділянки цього призначення будуть приватизуватися на платній основі.

     Статтею 118 Земельного кодексу визначені порядок безоплатної приватизації земельних ділянок громадянами, органи, які передають земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність, документи, які до них подаються та терміни їх розгляду.

     Відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність громадян, розглядає клопотання у місячний строк.

     В результаті органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування надається:

-          дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки;

-          мотивована відмова у його наданні.

     Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки розробляється за замовленням громадян суб'єктами господарювання, що є виконавцями робіт із землеустрою згідно із законом, у строки, що обумовлюються угодою сторін.

     Іноді учасники АТО хибно вважають, що коли земельні ділянки надаються безкоштовно, то і проект землеустрою повинен, також, бути безкоштовним. Тому наголошую, що землевпорядна документація виготовляється суб'єктами господарювання на платній основі, а не за рахунок держави.

     Зауважу, що не у всіх випадках можливо отримати земельну ділянку, яка Вам подобається, тому що вона може належати до тієї категорії землі, приватизація якої заборонена. Наприклад: землі загального користування населених пунктів, землі лісового фонду, землі водного фонду, та інші.

     Отже, шановні учасники АТО, поки держава сприяє у виділенні Вам земельних ділянок, раджу скористатися всіма нормами безоплатної передачі земельних ділянок громадянам.