29 March 2024, 16:16 Житомир: °C
Олександр Шевчук
Лідер Громадського об’єднання «Живи Житомиром»

На скільки ходів вперед ви думаєте?

 На скільки ходів вперед ви думаєте?

Чемпіона світу з шахів Гаррі Каспарова якось запитали: «На скільки ходів вперед ви думаєте?». Багато хто думав, що він приведе якусь величезну цифру, і ми зрозуміємо, що робить його великим. Відповідь показала людям, чому вони грають в шахи гірше Каспарова: «Головне в шахах це не те, на скільки ходів вперед ти думаєш, а як ти аналізуєш поточну ситуацію».

Суть методу в тому, що, не знаючи об'єктивно своєї ситуації, ми починаємо прораховувати ходи, які виявляється помилковими в принципі. І оскільки прорахувати все неможливо, черга до правильних ходів так ніколи і не доходить. В результаті, ми вибираємо кращий варіант з найгірших. Кращий з тих, які ми розглядали.

Застосовуючи ту ж саму стратегію до життя, давайте подумаємо, як часто ми замість того, щоб об'єктивно оцінити, що відбувається, намагаємося прорахувати ходи вперед, і як часто пізніше ці ходи виявляються не вперед, а убік.

Побачити ясно справжню ситуацію - значить зробити так, щоб ходи відкрили себе самі. Той, хто каже, що не знає, що йому робити далі, всього-на-всього не знає, що відбувається з ним зараз.