24 April 2024, 19:02 Житомир: °C
Олександр Шевчук
Лідер Громадського об’єднання «Живи Житомиром»

В Міністерстві освіти розроблять реформу студентських стипендій

15 січня 2015 року Міністерством освіти і науки України було прийнято рішення щодо створення нової Робочої Групи з питань «Удосконалення порядку призначення академічних стипендій студентам  вищих навчальних закладів».

Керівництво МОН вже неодноразово піднімало питання зміни системи нарахування студентських стипендій. Сьогодні, через робочу групу, Міністерство взялося за реформування стипендійної сфери. До чого це призведе і якими будуть результати для студентства України?

Cтипендійні зміни мають в першу чергу задовольняти інтереси самих студентів.

Як зазначено у Наказі МОН, питаннями до розгляду Робочої Групи стануть скорочення стипендій, зменшення обсягів фінансування сфери вищої освіти. Бажання провладних кабінетів оптимізувати бюджет та урізати все, що можливо є зрозумілим, але, вочевидь, тепер це буде відбуватися і за рахунок однієї з найменш захищених верств населення – молоді і студентства.

Проаналізувавши виступи представників Міністерства, вочевидь зрозуміло що відтепер стипендія може стати привілеєм лише для небагатьох студентів, групи яких мають бути обрані та визначені під час засідань Робочої Групи. Ключовими є критерії за котрими визначатимуться відповідні групи та обсяги їх підтримки.

Зрозуміло, що стипендії мають бути збережені в повному обсязі, що передбачений новим Законом України «Про вищу освіту» та їх розподіл між студентами має відбуватися у відповідності до рівня академічної успішності. Робоча група має розробити пропозиції до нормативно-правових документів, котрі приведуть систему стипендійного забезпечення у відповідність із діючим Законом. Вкрай важливим є збереження соціальних стипендій, котрі сьогодні надають доступ до вищої освіти особам що інакше не мали би можливості вчитися у ВНЗ.