17 April 2024, 01:50 Житомир: °C
Олександр Шевчук
Лідер Громадського об’єднання «Живи Житомиром»

Хотіли - як краще, а вийшло - як 8 років тому.

Навіщо депутати пропонують легалізувати результати сертифікатів ЗНО 2008 року у вступній кампанії 2015? 4 лютого відбулось засідання Комітету ВРУ з питань освіти та науки. Головним питанням порядку денного мав стати саме законопроект «Про особливості вступу до вищих навчальних закладів в 2015 році». 

Головний автор законопроекту народний депутат Співаковський О.В. відкликав свою пропозицію на початку засідання з посиланням на бажання доопрацювати деталі проекту закону. Що саме привернуло увагу студентства до цього документу: законопроект пропонує легітимізувати результати сертифікатів ЗНО, починаючи з 2008 року випуску, у вступній кампанії 2015 року і надалі. Ця пропозиція докорінно суперечить самій сутності ЗНО, а саме - об'єктивна оцінка знань абітурієнта, створення рівних можливостей для всіх колишніх школярів при вступі до ВНЗ.

У чому саме ризики у разі голосування за вищеописаний законопроект:

- методологія розподілу балів ЗНО полягає у тому, що 200 (максимальна) оцінка надається не в абсолютному, а у відносному значенні. Отже, 200 балів отримують абітурієнти з найкращими результатами серед своїх колег з усієї України, а не у разі 100%-вого правильного складання тесту. У перші роки запровадження нової системи незалежного оцінювання рівень успішності при складанні іспитів був значно нижчим (незвична форма опитування, незначна кількість матеріалів для підготовки та інше). Отже, 200 балів у 2008 році і 200 балів у 2015 – це докорінно різні рівні знань;

- очевидно: сьогодні (8 років поспіль, до прикладу) абітурієнт знає дисципліну значно гірше, ніж під час складання тесту, а відповідно про рівність можливостей та об'єктивність результатів вступу можна одразу забути;

- стандарти і нормативи дисциплін рік від року зазнають змін (подекуди значних).

По закінченню засідання, під час якого розгляд і публічне обговорення законопроекту було офіційно перенесено на наступну зустріч Комітету, студенти поцікавилися чим саме керувалися автори, коли всупереч Конституції України, чинному законодавству та постановам Кабінету Міністрів України запропонували вищезазначені правки до вступної кампанії наступних років. У відповідь було зазначено, що діти занадто нервуються щороку складати ЗНО, їздити із сел до міста занадто дорого зараз, а держава зможе провести економію певної частини видатків на освіту.

Закликаємо авторів законопроекту відмовитися від попередньо-викладених ідей і надалі не проводити адвокацію неконституційних пропозицій. Ми переконані, що законодавство має забезпечувати рівність, справедливість та доступність вищої освіти.