19 April 2024, 01:31 Житомир: °C
Олександр Шевчук
Лідер Громадського об’єднання «Живи Житомиром»

Відбулося перше засідання робочої групи з реформування системи фінансування вищої освіти

6 лютого 2015 року відбулось перше засідання робочої групи з реформування системи фінансування вищої освіти в Україні, створеної з ініціативи членів Комітету ВРУ з питань освіти і науки. Участь у засіданні взяли народні депутати, освітяни, представники студентів. 

Необхідність системного реформування системи фінансування вищої освіти, що базуватиметься на нових ідеологічних засадах та формуватиметься в рамках політики децентралізації, є очевидною. Народний депутат від Блоку Петра Порошенка Співаковский О.В., як головуючий засідання, у своїй доповіді зазначив, що нам необхідно змінити пост-радянську та вкрай не ефективну систему фінансування галузі вищої освіти на нову, яка спонукала б до формування нових мотивацій у навчальному процесі студентів та підвищенню їх соціального капіталу після закінчення ВНЗ.

Запропонована ним модель фінансування передбачає створення нової державної інституції всеукраїнського рівня - Національної агенції, яка через власний ресурс буде акумулювати фінансові надходження на оплати навчального процесу студентів та має три складові:

I частина фонду – це фактично бюджетні кошти для оплати за навчання, мобільності, проживання, харчування студентів, а також погашення ризиків (по ІІ та ІІІ частинам фонду) та відсотків банку (по ІІ частині);
II частина - залучені кошти для оплати за навчання, мобільності, проживання, харчування студентів - кредитний банківський фонд з погашенням відсотків за рахунок держави;
III частина – це також залучені кошти, однак кредитний банківський фонд з погашенням відсотків за рахунок самих студентів.

Варто зазначити, що студенти (за вищеописаною моделлю) матимуть обов'язок кожної сесії збирати пакет документів, який засвідчуватиме їхні досягнення під час навчального процесу. Відповідно до пропозиції пана Співаковського, фінансовий ресурс має залучатися під гарантії держави, акумулюватися у єдиному фонді, оперування яким буде здійснено Національною агенцією.

Виникають певні сумніви, щодо ефективності функціонування та взагалі доцільності створення державної інституції, яка стане новим навантаженням на бюджет. В той же час, відсутні гарантії забезпечення підвищення мотивації студентів до навчання та вирішення проблеми фінансування отримання вищої освіти, у випадку запровадження запропонованої моделі. Також слід зазначити, що у запропонованій системі присутні високі корупційні ризики та бюрократичне навантаження.

Безперечно, створити нову модель фінансування вищої освіти в Україні необхідно, але головною метою роботи групи має бути втілення реальних позитивних змін, допомога студентам, підтримка молоді.