29 March 2024, 02:55 Житомир: °C
Олександр Шевчук
Лідер Громадського об’єднання «Живи Житомиром»

6 законів використання часу

1. Закон Стіва Тейлора: Порядок ваших дій сильно впливає на ефективність.

Не займайтеся рутинною роботою, якщо в даний момент відчуваєте приплив сил, бадьорості і велике бажання творити. Відразу приступайте до великих проектів. І навпаки, коли енергія та натхнення вичерпується – спробуйте зайнятися нудними і нецікавими справами, наприклад, перекладанням стосів паперів, інтернет-серфінгом та іншими монотонними заняттями.

2. Закон стагнації: При отриманні певних результатів приріст ефективності знижується.

Коли ви прагнете до певної мети, особливо на початковому етапі і у вас починає щось виходити, то головне в цей момент не розслабитися. Якщо зупинитися або вирішити відпочити – одразу ж почнеться спад в ефективності. Повернутися до попереднього рівня продуктивності буде дуже важко. Тому не варто чекати до останнього, краще постійно крок за кроком рухатися до результату. У такому випадку у вас не буде великого спаду продуктивності і мотивації.

3. Закон Генрі Лаборіта: У кожної людини є схильність, талант, бажання робити те, що їй приносить задоволення.

Люди, які дотримуються даного закону, на питання «Працюєш?» відповідають: «Я не працюю, я займаюся улюбленою справою». Часто люди працюють на роботах, які вони не люблять, а іноді навіть ненавидять. Такі люди ходять на роботу тільки за зарплатою, а тому не розуміють, що вони можуть заробляти на своїй улюбленій справі. Зрозуміло, що такі люди працюють малоефективно. Але в житті буває багато ситуацій, коли просто необхідно щось зробити, навіть якщо це не подобається. І це того варте, якщо ви прямуєте до своєї мрії.

4. Закон непідробного інтересу: Чим вище твій інтерес до якої-небудь справи або заняття, тим швидше минає час.

Коли чимось по справжньому захоплений, час летить непомітно. Тут головне не забувати: навіть, якщо справа вам дійсно цікава, не треба впадати в крайнощі. Завжди пам’ятайте: куди ви йдете і що у вас ще є родина, здоров’я, друзі, відносини і сон в кінці кінців.

5. Закон Паркінсона: На роботу витрачається саме стільки часу, скільки ви на неї відвели.

Тобто, якщо ви вирішили, наприклад, написати статтю за один день, то й писати ви її будете один день. Ви можете виділити під одну справу цілий день, а можете зробити 10 справ і більше – в тому випадку, якщо точно заплануєте конкретний час на виконання кожної справи. На сучасній мові це означає ставити “дедлайн” на кожну справу. Як тільки ви почнете використовувати обмеження за часом, ваш коефіцієнт корисної дії збільшитися як мінімум в два рази. А це значить, що зроблених справ і часу стане в два рази більше.

6. Закон Паретто: 20% ваших дій приносять 80% успішних результатів.

Всі інші 80% справ, які ви робите, приносять лише 20% результатів. І ці 80% справ, які роблять більшість людей забирають практично весь активний час життя. 20% з усіх ваших справ – це найголовніші справи у житті. Найголовніше правильно їх знайти, виділити на них час і робити кожен день.