29 March 2024, 11:35 Житомир: °C
Олександр Шевчук
Лідер Громадського об’єднання «Живи Житомиром»

Нова система стипендіального забезпечення!

Перед початком сесії, студенти задають запитання, що зі стипендіями, який середній бал необхідний…?

Спробуємо розібратися, що чекатиме на студентів вже за декілька тижнів.

Стипендії стануть більшими. Кабмін опублікував проект Постанови, який регулюватиме стипендіальне питання, і він передбачає наступні розміри виплат:

• мінімальна соціальна стипендія – 1000 грн;

• мінімальна академічна стипендія – 1100 грн;

• підвищена академічна стипендія – 1100 грн + 45,5% = 1600 грн;

• для студентів «складних» і дефіцитних спеціальностей, а також майбутніх педагогів (повний перелік спеціальностей дивіться у проекті Постанови) зазначені вище розміри академічних стипендій збільшуються на 27,2% – до 1400 грн і 2035 грн відповідно).

За якими критеріями визначатимуть найкращих?

• Кожен університет після сесії складатиме окремий рейтинг для кожного курсу і спеціальності.

Рейтинг визначатиме успішність студентів за допомогою показника, який МОН називає «консолідованим показником успішності». На 90% цей показник складатиметься із навчальних досягнень (тобто середнього балу за сесію), а на 10% – із досягнень в інших сферах, тобто науці, творчості, громадському житті та спорті.

• Виходить, що у спірних випадках, коли два студенти однаково успішно вчаться, перевагу матиме той, хто проявляє активність в інших сферах університетського життя. Точні правила та механізми формування рейтингів визначатиме кожен університет самостійно, спираючись на рекомендації МОН.

Хто отримуватиме соціальні стипендії ?

Проект Постанови визначає сім категорій студентів, які мають право на соціальні стипендії. При цьому тільки діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, а також особи з їх числа, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишились без батьків, матимуть право отримувати і соціальну, і академічну стипендії одночасно. Студенти-соціальники інших шести категорій у випадку, якщо їм будуть доступні дві стипендії, мають обрати одну – (логічно) більшу. Систему виплати соціальних стипендій взяло на себе Міністерство соціальної політики, і воно вже заявляло про наміри серйозно переглянути процедуру виплати соціальних стипендій та уніфікувати її з іншими виплатами, які воно здійснює.

Контрактники не братимуть участі у боротьбі за стипендії.