28 March 2024, 15:30 Житомир: °C
Cвітлана Пахольчук
Голова Житомирського обласного осередку "Громадський рух "Народний контроль"

МММ по Чуднівськи


 

Фінансові піраміди – найцинічніший винахід людства, адже відібрати у людей останні заощадження, обіцяючи «золоті гори», не просто злочин. Тоді ці довірливі вкладники залишаються в бідності та втрачають віру у суспільство.

         Цієї віри вже давно немає у сотнях сімей Чуднівського району, які у свій час працювали у Чуднівській спілці споживчих товариств Укроспілки. Віддавши десятки років свого життя праці на підприємствах спілки люди не отримали нічого. Ні дивідендів, ні майна.

         Всього членів спілки у Чуднові понад три сотні. Більшість людей вже на пенсії, а декого взагалі вже немає. Коли вкладники почали виходити на пенсію, то стали вимагати своїх зароблених грошей, але у відповідь із уст голови спілки Володимира Мельничука отримали цитату Притули: «Грошей нема, миші з’їли!».

         За роки паперової війни вкладників з адміністрацією спілки та правоохоронцями, людям вдалось змусити Генеральну прокуратуру відкрити кримінальне провадження. Але на цьому справа і зупинилася. За 2 роки розслідування правоохоронці спромоглись лише декілька разів закрити провадження та відкрити його знову, під тиском людей звичайно.

         Коли селяни звернулись до Народного Контролю, і наша знімальна група двічі приїздила в Чуднів і прокурори і слідчі активізувались. Говорити про «шалені» успіхи слідства зарано, але важливо відмітити, що правоохоронці поставили цю справу в «пріоритет».

         Зараз слідчі проводять перевірку документації цієї спілки із залученням спеціалістів. Вже є певні результати цієї перевірки, і за словами самих вкладників, цих результатів вистачить для трьох термінів для опальних керівників спілки.

         Добитись коментарів від прокуратури та міліції з приводу результатів перевірки виявилось не так просто. Три тижні, чотири запити, та десятки телефонних дзвінків – результату нуль. Лише відписки та відмови спілкуватись із пресою. Лише після нашого візиту з камерою до правоохоронців нам вдалось отримати хоч якісь пояснення.

         Крім того Народний депутат від Народного Контролю Андрій Антонищак направив свій запит, аби отримати результати цієї перевірки. Оприлюднювати у ЗМІ ці дані не можна, адже це матеріали кримінального провадження, але тепер приховати їх зацікавленим сторонам не вдасться.

         Ця справа ще далека від закінчення. Людям доведеться ще довго ходити по чиновникам та правоохоронцям, аби добитись справедливості. Але тепер люди, які зневажали право людей на чесно зароблені гроші та майно, знають, що на вулиці в Чуднові, у Житомирі та інших містах області їх пізнають.

         Можна зробити два висновки із вище написаного.

         Перший: потрібно боротись за свої права. Ця ситуація стала можливою тільки через те, що сотні вкладників спілки дозволили себе ошукати. Багато хто загубив документи, або йому взагалі байдуже. Саме тому зараз так важко віднайти правду.

         Другий. Чиновникі, правоохоронців та нахабних підприємців потрібно ставити на місце. Боятися їх немає сенсу. Гірше вже не буде.

         Будемо контролювати хід цього слідства, та почали роботи все можливе аби виправити помилки людей та пояснити чиновникам, правоохоронцям – єдине джерело влади у країні це народ.