29 March 2024, 17:36 Житомир: °C
Cвітлана Пахольчук
Голова Житомирського обласного осередку "Громадський рух "Народний контроль"

Народний контроль” оголошує мобілізацію у лави Антикорупційної гвардії!

 

 

Кожен боєць Антикорупційної гвардії має взяти на себе зобов’язання здійснити бодай два із п’яти пострілів по корупції:

sxema

Тепер детальніше про кожен із них:

1. Не бери участь у “побутовій” корупції.

Час визнати, що система “подяк” і “відкупів”, якою багато хто спрощує собі життя – це шлях у нікуди. Це зрада принципів, за які ми стояли на Майдані, за які наші герої пролили свою кров.

Так, можливо простіше віднести конверт податківцю та знати, що твій магазин не перевірятимуть; зробити “благодійний внесок” у фонд школи і знати, що твоя дитина матиме преференції; заплатити лікарю в поліклініці за медичні послуги “поза чергою”, замість того, щоб відвідати за ті ж кошти приватну амбулаторію.

На захист прибічників “подяк”, які культивують побутову корупцію, а значить разом із корупціонерами розділяють і відповідальність за цю епідемію, можу сказати одне: часто люди так чинять, бо не знають про альтернативу.

У цих випадках на допомогу мають прийти журналісти та громадські активісти, стати інформ-бійцями Антикорупційної гвардії, взяти на себе інформаційно-роз’яснювальню роботу.

2. Лови хабарників “на гарячому”.

Цей крок – продовження першого пункту. Щоб змусити наразі імпотентні правоохоронні органи робити свою роботу, кожен громадянин, ставши свідком хабарництва, має повідомити про це відповідні служби. А ще вести народний контроль за процесом.

Я закликаю про кожен випадок корупції інформувати на нашу Антикорупційну лінію – 8-800-502-945. Понад те, записуйте на свої смартфони аудіо та відео того, як чиновник вимагає хабар у вас чи ваших рідних, знайомих.

Обіцяю, що разом ми доведемо кожну справу до логічного фіналу – щонайменше, звільнення корупціонера, та передачу до суду належно розслідуваної кримінальної справи.

3. Перевіряй, як витрачаються бюджетні кошти.

Це завдання передусім для новообраних депутатів місцевих рад, а також громадських активістів і журналістів-розслідувальників.

Наведу один приклад: аналіз бюджету одного із тихих українських міст показав, що міські тендери найчастіше виграють конкретні 7 підприємств. І так відбувається з року в рік. Зараз перевіряється причетність до цих підприємств представників влади міста, їхніх братів-сватів-кумів.

Що більше громадян включаться у моніторинг публічних фінансів своїх міст, то менше шахрайств та зловживань буде у цій сфері.

Маємо пам’ятати, що ми вже давно не “подданые государства” (на відміну від східних “сусідів”). Ми – громадяни своєї країни. А головна відмінність громадянина від підданого у тім, що громадянин стежить за тим, як чиновники витрачають його кошти. Громадянин пам’ятає, що держбюджет формується зі сплачених ним податків.

4. Контролюй призначення на держпосади.

Зазнавши величезного спротиву, ми із колегами з Парламенту та громадськими експертами змогли досягти ухвалення закону про відкриття реєстрів власності на нерухомість та транспортні засоби. Понад те, наш Антикорупційний комітет уже після ухвалення закону ретельно контролює як чиновники у Мін’юсті та МВС реалізовують його.

Навіщо був потрібен цей закон? Щоб кожен журналіст, активіст і просто небайдужий громадянин міг перевірити, хто чим володіє у нашій країні.

Зареєструвавшись на сайті https://kap.minjust.gov.ua кожен охочий зможе дізнатися багато цікавої інформації. Наприклад, про новопризначених заступників мера свого міста.

Так, ці сервіси нові. Більшість не те, що не вміють ними користуватися, а й взагалі не знають про існування таких інструментів. Тому, окрім того, щоб перевіряти інформацію про чиновників, що займають керівні посади у наших містах, завдання для громадських експертів та представників ЗМІ – розповідати про ці сервіси людям, вчити користуватися ними.

5. Ділись своїм антикорупційним досвідом.

Чому це важливо? Тому, що історії про навіть маленькі перемоги надихають на велику боротьбу.

Так, без незалежних медіа це робити важко. Тож журналісти “Народного контролю” допомагатимуть популяризувати перемоги на антикорупційному фронті.

Окрім того, ми будемо організовувати круглі столи та громадські дискусії, щоб набутий практичний досвід мультиплікувався далі.

З огляду на це, я закликаю кожного, хто читає цей текст, долучатися до лав Антикорупційної гвардії.

Також я переконаний, що наступні Антикорупційні форуми повинні відбуватися у форматі семінарів, відкритих лекторіїв, майстер-класів, і не лише у великих містах обласного значення, але й у райцентрах. “Народний контроль” як учасник і партнер Антикорупційного форуму готовий взяти на себе цю роботу.

Ми ініціюємо національну інформаційну кампанію, щоб навчити людей як писати скарги та позовні заяви, якщо їх права порушили корупціонери, що вже вросли у свої крісла; як отримати держпослугу без хабара, як упіймати “на гарячому” хапугу-податківця, як перевірити, чи всі маєтки вказали у своїх деклараціях губернатор чи місцевий прокурор. Ми будемо допомагати людям дізнаватися, на що міська рада витратила отримані через бюджетну децентралізацію додаткові сотні тисяч гривень.

Відповіді на ці питання мають почути люди у Бердичеві, Нетішині, Слов’янську, Новоазовську, Миронівці. Українці втомилися від монологів і гасел, вони готові включатися в антикорупційну боротьбу. Проблема лише в одному – вони не знають як це зробити.

Настав час на місцях давати відповіді на ці питання і таким чином змінювати країну.

Разом зможемо більше!