29 March 2024, 13:35 Житомир: °C
Cвітлана Пахольчук
Голова Житомирського обласного осередку "Громадський рух "Народний контроль"

Село - спосіб відбити бабло, або як відмити бюджетні кошти


Село, селяни та їхнє спокійне життя вже давно нереальна минувшина. Нині саме села перетворено на механізм відмивання бюджетних коштів. Ці громади не балувані комунальними благами, відтак, оці приманки дуже вправно використовують владні мужі та їх підприємливі подільники. І це загальна тенденція, з якою раз-по-раз зустрічається команда «Народного контролю».

У Бердичівському районі в двох селах з доброго дива перекопали дороги. В Бенедівці та Радянському були добротні дороги заасфальтовані та висипані відсівом. Не за новітніми технологіями вкладені, а на совість - з 5 прошарками піску, відсіву і щебеню. І користувалися б селяни ними ще багато років, якби, звісно, про них не подбала влада.

Саме турботливі обранці посприяли виділенню коштів з Державного фонду регіонального розвитку на прокладання водогону. Проект подала сільська рада (саме та, що вже переобрана у жовтні 2015р.) і саме за ним будівельники почали класти траншею.  Тут постає низка незрозумілих фактів: навіщо селу водогін? (замість поливати і порати господарство з криниці – купувати воду за лічильником). Звідки той водогін братиме воду? – бо водонапірна башта в селі продана! Власники же, коли дізнався, що до його башти будівельники тягнуть трубу геть не зрадів та став боронити свою власність.

У той момент все й заглохло. Настав новий 2016 рік, неосвоєні гроші повернулися в бюджет а будівельники повернулися до столиці. Прикольно, що копала траншеї в селі саме київська фірма . Робітники зійшли, як сніг, а подив селян розцвів з весною. Столичні фахівці кидали пластикові труби прямо в землю (без технологічної подушки) і засипали щебенем. Коли й в якому місці труби лопатимуть, а може й уже лопали, – прогнози небагатозначні.

Примарних побутових зручностей селяни не отримали, а бездоріжжя відчули на повну. Бо всю зиму та весну грузнули в болоті авто, топилися чоботи, відмовлялася приїздити «швидка».

Команда «Народного контролю» шукає авторів проекту та владних опікунів цієї справи, аби допомогти довести почате до завершення.

Голова Бердичівської райдержадміністрації Е.Томашевський – трактує, що проект затверджувався і реалізовувався в обхід адміністрації. Хто ж з впливових здатний так посприяти селу і обійти районну владу?

Голова Бердичівської районної ради М.Самчик – стверджує, що до кінця року будівельні роботи будуть завершені коштом місцевої громади, а приватну водонапірну башту планують викупити у приватників бюджетним коштом.

Шукали дійових осіб в обласному Департаменті містобудування, архітектури, будівництва та ЖКГ. Саме цей владний орган замовив роботи в столичної будівельної фірми та приймав їх виконання. Так ось керівник – Р.Щебетов стверджував,  що голова облдержадміністрації С.Машковський заборонив підлеглим контактувати з журналістами без нього. Та з розмови з’ясували, що ніхто продовжувати роботи нині не планує! Немає таких планів! На півмільйона державних коштів накопали траншей по селу, перепаскудили дороги, - і відклали справу. До кращих часів…

Команда журналістів Народного контролю звернулася до народного депутата України, секретаря Антикорупційного комітету ВР- Д.Добродомова, ініціювати проведення фінансової перевірки установи.

А тут, люди свідомі, скажіть, чи є кращий спосіб відмити державні гроші? – найняли в листопаді фірму копачів канав, закрили роботи в новому році - і не продовжувати проект. Планів таких у цьому році немає. Але, продовження буде!