16 April 2024, 14:22 Житомир: °C
Cвітлана Пахольчук
Голова Житомирського обласного осередку "Громадський рух "Народний контроль"

Тернопільщина. УБИВСТВО ДЕПУТАТА "НАРОДНОГО КОНТРОЛЮ"ВІТАЛІЯ ВАЩЕНКА

 УБИВСТВО ДЕПУТАТА «НАРОДНОГО КОНТРОЛЮ» ВІТАЛІЯ ВАЩЕНКА… 

Віталія Ващенка невідомі побили до смерті вчора, у той самий день, коли журналісти «Народного контролю» приїхали до Кременця знімати матеріал про утиски активістів громадського руху з боку судочинної системи та виявлення фактів про розкрадання коштів з міського бюджету.

В обідню пору відбулося інтерв’ю, а вже після 22:00 на Віталія Ващенка поблизу власного подвір’я очікувало двоє нападників. Чоловіка побили битами до півсмерті. А через дві години чоловік помер у лікарні в реанімації.

Віталій Ващенко заявляв, що суддя Кременецького суду Людмила Варневич чинить на нього та ще двох активістів «Народного контролю» тиск і всіма засобами намагається притягнути їх до відповідальності та накласти за видумане правопорушення штраф.

Активісти «Народного контролю» 28 квітня були присутні на відкритому суді за проханням відповідача. Депутати Кременецької районної та міської ради згідно п. 2 ч. 3 статті 11 Закону про судоустрій та статус суддів мали право знімати відкрите судове засідання на портативну відеокамеру. Проте суддя Варневич, не зупинивши судового процесу, через судовиконавця та поліцію намагалася на місці притягнути до відповідальності активістів «Народного контролю». Поліціянти складу злочину у діях активістів не побачили і не стали складати протокол.

Проте суддя Варневич після 3-х тижнів, 17 травня, все ж виписала постанову про притягнення до відповідальності за перешкоджання роботи суду і наклала штраф стосовно голови фракції «Народного контролю» в Кременецькій міській раді Віталія Ващенка, голови громадського об’єднання «Народна рада Кременецького району», голови фракції «Народного контролю» в Кременецькій районній раді Віталія Савчука та керівника міського і районного осередків «Народного контролю» Олександра Гринюка. А вже 18 травня написала ще й заяву в прокуратуру, щоб активістів «Народного контролю» ще раз притягнули до відповідальності, проте вже за Кримінальним кодексом.

Разом зі знімальною групою у день смерті Віталій Ващенко побував і у Кременецькій поліції, прокуратурі та суді. Зокрема, в кабінеті прокурора розмова велася на завищених тонах, адже активісти вважають, що місцева прокурата покриває справи судді Варневич.

Окрім того, Віталій Ващенко знав чимало інформації про розкрадання коштів з міського бюджету Кременця. Зокрема, яскравий приклад — заробляння на патріотизмі. Кременецька міськрада заплатила за звичайні держвані прапори 170 гривень за одиницю, коли у магазині такий прапор вартує лише 50.

Наразі, поліція порушили кримінальне провадження за фактом нанесення тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть людини.

Довідка: Віталій Ващенко — відомий громадський активіст, член громадської організації «Народна Рада Кременечинни», півторароку тому при’єднався до «Народного контролю». Після виборів до місцевих рад став депутатом Кременецької міської ради від «Народного контролю», головою фракції.