25 April 2024, 09:50 Житомир: °C
Дмитро Ткачук
Екс заступник міського голови з питань транспорту та міської мобільності

Змінити суди! Презентація ідей.

Впродовж останніх двох днів мав нагоду ознайомитись з двома судовим справами. Абсолютно різними та несхожими між собою. Але пов’язує їх одне - рішення щодо цих справ наперед відомі та продажні. Стверджую це так однозначно, бо вже відомі обставини та перебіг цих справ не дають можливості припустити інакше.

Справа перша: оскарження законності здійснення забудови. Члени ОСББ намагаються довести, що власники квартир на першому поверсі здійснюють незаконну добудову. Деталі в даному випадку значення не мають та й правоту сторін я наразі не аналізую. Але факт залишається фактом. Затягування справи явно на користь бізнесменів. І наразі все йде за їхнім сценарієм. Суддя розглядає справу, призначену на 16 годину, половину часу проводить в нарадчій кімнаті і апелюючи на завершення робочого дня вдруге переносить справу. Все в рамках закону та й одночасно поставлена задача виконана. Такі суди можуть тривати роками, а тим часом будівництво триває.

Справа друга: суд проти органу влади. Підприємець оскаржує дії органу влади, запобігаючи порушенню. Виграє в першій інстанції та зупиняє процес. Влада подає апеляційну скаргу. Та на відміну від першого прикладу заява розглянута вже через кілька днів після винесення рішення першої інстанції, яке так не подобається владі. Вже через 2 дні відбудеться судове засідання, на якому перерозглянуть справу.

Ці справи абсолютно не зачіпають мене особисто, але мене хвилює доля судової системи. Приказка про дишло, яка гуляє в народі, впродовж цих 2 днів наочно проявилася на прикладах. Чи можна за таких умов надіятись на верховенство права, на безперешкодну реалізацію своїх прав та захист інтересів, на розвиток демократії чи економіки цієї країни? Вочевидь сподіватись на чудо не приходиться. Система потребує перезавантаження.  Система потребує змін.

В рамках ініціативи “10 інноваційних змін Демократичного Альянсу” розроблені перші пропозиції щодо зміни українських судів. На 17 слайдах візуалізовоно напрацювання експертів ДемАльянсу щодо тих змін, впровадження яких дасть змогу провести санацію судової системи України.

 

Це лише перша презентація з комплексу змін, які пропонує Демократичний Альянс. Попереду ще багато. Ми будемо дуже вдячні за ваші коментарі та пропозиції, долучення до розробки проектів рішень чи будь-яку іншу підтримку. Детальніше про  ініціативу “10 інноваційних змін на сайті Демократичного Альянсу.