28 March 2024, 17:10 Житомир: °C
Дмитро Ткачук
Екс заступник міського голови з питань транспорту та міської мобільності

Скандальне закулісся конкурсу пасажирських перевізників: замовні суди

Ініціатива карається. Ця приказка – про управління транспорту і зв’язку житомирської міськради. Що не “ініціатива” – то порушення, свавілля і скандали. Нові кабінетно-вигадані маршрути, одностороннє скасування договорів непідвладним перевізникам, лобістські схеми міського голови по заведенню київських маршруток через так звані “маршрутки ТТУ”, оголошення конкурсу серед перевізників за кілька годин до його проведення, маніпуляції з “тимчасовими договорами” та інші порушення закону.

Новий конкурс – новий скандал

12 вересня 2013 року управління транспорту та зв’язку Житомирської міської ради у №36 газеті «Місто»  розмістило оголошення про конкурс на визначення перевізника для маршрутів №3 «Богунія – Корбутівка», №50 «Червоноармійська – Корбутівка», №19 «Богунія – Біомедскло», №19-А «с.Лісове – ЗОК».

Один з перевізників міста оскаржив у суді такі дії управління транспорту. Під час розгляду справи 25 вересня було винесено ухвалу суду про забезпечення позову, що забороняло житомирській владі проводити конкурс.

Не погодившись із таким рішенням, управління транспорту теж подало скаргу. Заступник міського голови Юрій Мойсеєв навіть попросив суд розглянути її в найкоротші терміни.

Прохання чиновника задовольнили. Вже 10 жовтня скарга влади була розглянута, а 11 жовтня (п’ятниця – останній робочий день) учасникам спору кур’єром були розіслані повістки з терміном розгляду справи – зранку в понеділок 14 жовтня. Як виявляється, і така практика є в наших судах.

11 жовтня суд призначив засідання на 14 (12-13 вихідні)

11 жовтня суд призначив засідання на 14 (12-13 вихідні)

Серед матеріалів справи є твір-пояснення кур’єра, як він, долаючи ряд перепон, таки знайшов адресата і повідомив його, що через кілька годин (не рахуючи вихідних) йому необхідно явитись до суду. Чітко, нічого не скажеш. Про які заперечення чи підготовку до судових дебатів можна говорити?

Суддя на замовлення: у вихідний і за персональним графіком

Окрім сприяння розгляду справи у якнайкоротші терміни та відданій роботі кур’єрської служби, в справі допустили ряд проколів. Про розгляд справи домовилися з суддею, у якого в цей день був офіційно вихідний. Близько 9 години ранку 14 жовтня секретар повідомила, що суддя Майор сьогодні справи не слухає. Однак її колега заперечила і повідомила, що він буде слухати сьогодні одну справу о 10год.10хв.

Ні у графіку суду, ні на сайті не було жодної згадки про це засідання.

Список апеляційних скарг призначених до розгляду Житомирським апеляційним адміністративним судом на 14 жовтеня 2013 року

Список апеляційних скарг призначених до розгляду Житомирським апеляційним адміністративним судом на 14 жовтеня 2013 року

Суд призначений на 10:10 мали намір провести за 5 хв, бо вже на 10:15 в цій же залі мало відбутися наступне засідання. Але трапилась несподіванка: на засідання прийшли представники ЗМІ та громадськості. Це стало шоком для судді, який ще 20 хвилин вирішував що з цим робити. Засідання таки почалося, і справу розглянули без іншої сторони, а клопотання про перенесення слухання відхили. Рішення винесли таке, як попередньо запланували: суд задовольнив прохання управління транспорту і дозволив провести конкурс серед перевізників

На запитання, чому апеляційну скаргу розглянули так оперативно, судді пояснили, що процедура пришвидшеного розгляду скарг передбачена чинним законодавством. На жаль, чомусь таку процедуру не застосовують тоді, коли страждають інтереси чи порушуються права пересічних українців. Інша справа чиновники з виконкому, які знають, як знайти спільну мову з суддями. З цього можна зробити висновок: якщо потрібно, суд можна замовити на те число і час, які вам потрібні. Обслуговують по першому розряду.

Остання перепона – суд

За аргументацією юриста міськвиконкому, перевізник, який оскаржує проведення конкурсу, робить це безпідставно, оскільки він не подавав заявки на участь у ньому. Схоже, міськраду не обходить, що саме “ПВН” зараз обслуговує маршрут №3.

У коридорі суду в діалозі між юристом міськвиконкому і в.о. начальника  управління транспорту міськради Валентином Васяновичем прозвучала майже пророча фраза: “Все залежить від того, як ми вирішимо тут. Тоді нам вже ніхто не зможе заважати”.

Делегація міськради

Так, “вирішувати” питання ці хлопці вміють на всіх рівнях і у всіх інстанціях, але зробити це непомітно вдається не завжди. Не вдасться постійно красти і дурити людей так, щоб ніхто не бачив. Творити беззаконня безкарно  - тим паче.
Дмитро Ткачук для "Ні корупції"