29 March 2024, 10:55 Житомир: °C
Дмитро Ткачук
Екс заступник міського голови з питань транспорту та міської мобільності

Транспортна криза в Житомирі. Частина 1. Маршрутки по 4 грн – це лише початок

Не минуло і 2-х місяців, як житомирські перевізники знову ініціювали питання підвищення вартості проїзду в маршрутках. Навіть не ініціювали, а повідомили в ультимативній формі, бо речення, в якому звучать заклики про підвищення тарифу та повідомлення про потенційний невиїзд на маршрут, це скоріше вимога, а не прохання.

Та чи можна винити в цьому лише перевізників? Я вважаю, що ні. Адже проблема транспортної кризи в Житомирі, в більшій мірі, має не економічну природу, а системну. Безумовно, ріст рівня цін дає підстави вимагати підвищення вартості й проїзду в маршрутках. Але разом з тим, це вже друге підвищення за два останні місяці. І можу запевнити всіх, що воно не останнє. Коли буде наступне: влітку чи через місяць, можемо лише гадати.

Проблема полягає в тому, що рішення транспортної кризи для міста ми шукаємо в економічній площині. Чергове підвищення тарифу дасть лише короткострокове полегшення (збереже дохідність перевізників) і аж ніяк не вирішить проблему. Причина ж полягає в незбалансованості транспортної системи. Саме те, що за останні два місяці в цьому напрямі не було досягнуто ніяких практичних результатів, і стало причиною чергової актуалізації тарифного питання.

Щоб вирішите це питання, треба чітко усвідомити ролі кожного суб’єкта і його функції.

Основну функцію з перевезення громадян у місті повинен виконувати громадський транспорт.

Маршрутки не є громадським транспортом. Маршрутки – це бізнес. Основна ціль бізнесу отримувати прибуток. Основна задача громадського транспорту - виконувати соціальну функцію з перевезення громадян. Саме в цьому є та різниця, яку, в основному, не враховують під час неодноразових дискусій про тарифи і нерентабельність ТТУ.

Управління транспорту - це не формальний орган, який лише проводить корупційні конкурси і збирає дань з маршрутників. Це має бути замовник послуги, який встановлює умови та контролює їх виконання. Не приватні перевізники диктують як, кому і по скільки їздити, а саме управління транспорту, представляючи і захищаючи інтереси житомирян, пропонує стратегію, план і рішення.

Далі буде…