19 April 2024, 19:35 Житомир: °C
Сергій Ткачук
Громадський активіст.

Сюрпризи від «товаришів на Бульварі»

23 червня 2016 року я працював у складі апеляційної комісії по переатестації керівництва ГУ НП в Житомирській області.  Мене дуже приємно вразив високий професійний рівень членів комісії. Одним із тих, хто подав на апеляцію був всім відомий Крошко Юрій Олексійович, який повинен був проходити співбесіду о 10-30 (комісія почала працювати о 8-45  в Рекрутинговому  Центрі Національної Поліції, місто Київ, вулиця Богдана Хмельницького, 54).  Враховуючи те, що вже після обіду 22  до мене підходив ряд прохачів за нього, їхні фамілії вказувати не буду з моєї особистої поваги до них(що сильно здивувало, оскільки мене повідомили про засідання комісії лише близько 13 години 22 червня), і які отримали чітку відповідь:  єдине, що гарантую і обіцяю – це дотримання СПРАВЕДЛИВОСТІ; я свідомо очікував «сюрпризів» та «приємних» несподіванок…  

 І я не помилився – о 10-00 (!)  мені зателефонував невідомий абонент (згодом вияснилось, що це був слідчий  з Житомирського міського відділу поліції);  так як в той момент проходила співбесіда із одним із  апелянтів, я дзвінок «скинув»  та надіслав смс-повідомлення, в якому я обіцяв перетелефонувати як тільки звільнюся. Через 15 хвилин під час перерви я перетелефонував  (на той момент номер був незнайомий) – голос «на тому кінці дроту»  сказав, що мене хочуть допитати в якості свідка по факту зникнення громадянина  Новіцького  та просять під’їхати на вулицю Лесі Українки в Житомирі.  У відповідь я сказав, що знаходжусь в Києві і як тільки повернусь в Житомир, то обов’язково з’явлюся, щоб дати пояснення.

 Коли я прибув на допит у  якості свідка в  Житомирський міський відділ поліції о 19-20, слідчий показав мені  «Доручення про проведення слідчих (розшукових) дій у порядку статті 40 КПК України» від 13 червня 2016 року за номером 7130/24-2016 Головного Управління НП в Житомирській області по кримінальному впровадженню № 120106050000256 від 28 лютого 2014 року (!), за ознаками кримінального правопорушення передбаченого частиною 1 статті 115 Кримінального Кодексу України. Причина відкриття кримінального впровадження:  Новицький Сергій Валентинович, 29.01.1987, уродженець та житель міста Бердичева, що вийшов 22 лютого 2014 року із постійного місця проживання та до теперішнього часу не повернувся. Ось основні пункти з цього документа:

« – Проведення слідчих (розшукових) дій щодо встановлення голови та його заступників громадської організації «Самооборона», що базується у місті Житомирі.

– Допитати у якості свідків голову та його заступників громадської організації «Самооборона», що базується у місті Житомирі…

–  Провести слідчі (розшукові) дії щодо встановлення інших членів громадської організації «Самооборона», що базується у місті Житомирі…

–  Допитати у якості свідків інших членів громадської організації «Самооборона», що базується у місті Житомирі …»

  Також «добродіїв» із ГУ НП в Житомирській області цікавили наступні  питання: хто перебував в палатках з надписами «Житомир» та «Бердичів» на київському Майдані, хто приймав активну участь у протистоянні…

  В довершення «картини маслом» – «Доручення» надійшло до слідчого 17 червня (виписано було 13, тобто «мандрувало» по коридорам управлінь – 4 дні), коли я запитав у нього:  чому ви зателефонували мені саме сьогодні вранці (23) , а не вчора, чи позавчора, чи після обіду? На що працівник «правоохоронних» органів винувато знизавши плечима пробелькотів: що так вийшло.. 

 Внісши зміни та свої доповнення до протоколу допиту, під час якого я повністю відкинув причетність нашої організації до цього впровадження та відмовився в категоричній формі надавати відомості про інших членів організації, в тому числі і своїх заступників, в кінці протоколу я дописав, що в діях працівників поліції вбачаю політичний тиск на нашу організацію.

ВИСНОВКИ. За останніх два роки наша організація «Самооборона Житомирщини» стала більмом на оці для житомирської обласної та міської влади, для керівництва «правоохоронних», точніше силових, органів в області (МВС, СБУ, Прокуратура), для провладних політичних сил… Формальної, законної, юридично правильної, конкретної причини та можливості «угомонить» і «заспокоїти» нас у них немає, тож і вдаються до таких провокацій. Декілька місяців назад мене викликали на допит в СБУ у зв’язку з нібито моєю причетністю у підготовці терористичних актів із людськими жертвами в Житомирі. «Шановні добродії», хочу Вас проінформувати про те, що вся наша діяльність відбувається у законодавчому полі і порушувати ми його не збираємося! Ми не займаємося «кришуванням», рекетом і поборами, ми не  беремо хабарів, нас немає на бурштині і дороги ми не перекриваємо; для боротьби із несправедливістю ми використовуємо лише перевірені документи, підготовленні звернення до різних інстанцій  та мікрофон, оскільки розуміємо, що кожен наш крок відслідковується вами майже в мікроскопом. Лише тому  – ми вже 2,5 роки працюємо на благо України та простих людей без жодного «даху» з боку можновладців та політичних «партій» і ВИ НАМ НІЧОГО НЕ МОЖЕТЕ ЗРОБИТИ… Зараз ми очікуємо сплановану та підготовану вами травлю нас в ЗМІ та соціальних мережах, але це ще раз підтвердить ПРАВИЛЬНІСТЬ НАШИХ ДІЙ!

Постскриптум. Рішенням апеляційної комісії по скарзі полковника поліції Крошко Юрія Олексійовича було «залишити рішення попередньої комісії без змін». До побачення, пан Крошко!