26 April 2024, 22:08 Житомир: °C
Сергій Ткачук
Громадський активіст.

КОЛИ БУДЕ ЗНЕСЕНО ПАМ’ЯТНИК КОРУПЦІЇ, АБО ПО КОМУ ТЮРМА ПЛАЧЕ?

   Початок осені разом з лагідними промінчиками бабиного літа, шелестінням пожовклого листя під ногами перехожих приніс Житомирщині і нового (а може нового-старого) прокурора. Сподіваючись на ті твердження, що двічі в одну річку не ввійдеш, а також на те, що нова мітла мете по-новому, я в п’ятницю, 8 вересня, зустрівся з прокурором Житомирської області Дмитром Івановичем Лубчуком, щоб привітати його із призначенням на посаду та «внести ясність» щодо нашої принципової позиції по незаконному видобутку корисних копалин в селі Стрижівка Коростишівського району Житомирської області. Бо, на нашу думку, робота Стрижівського пісочного кар’єру – яскравий та фундаментальний пам’ятник корупції…

   Під час нашої розмови Дмитро Іванович пообіцяв розібратися із цією ситуацією, а я його запевнив, що ми готові торпедувати своїми зверненнями приймальні Адміністрації Президента, Кабінету Міністрів, Верховної Ради, Генеральної Прокуратури та інших інстанцій, до тих пір поки не буде компенсовано організаторами цієї незаконної діяльності (видобуток та продаж піску) втрати бюджетів різних рівнів, доти поки не буде легалізований цей кар’єр (ліцензія, гірничий відвід, компенсації різного рівня, отримання відповідних допусків та дозволів) та не будуть покарані організатори цієї афери, а також і їх «кришувальники».

  В підтвердження серйозності наших намірів та жесту доброї волі (щоб показати всю «картіну маслом») наша організація «Поліський Щит» підготувала і зареєструвала звернення до Лубчука Дмитра Івановича. І, як було написано в цьому документі, ми робимо публікацію в засобах масової інформації, будемо раді і не заперечуємо, якщо ця стаття буде опублікована в інших джерелах. Нижче викладено текст цього звернення.

ВИСНОВОК. Разом із багатообіцяючим запахом грибів в наших лісах приходить до нас і гаряча пора виборів, електоральних авантюр та майбутніх політичних пасьянсів… Корупція пронизує наше суспільство, як грибниця трухлявий пень, а під час передвиборчих перегонів то тут, то там вигулькують у виборчих списках різного роду корупціонери обіцяючи «плебсу» золоті гори,  кидаючи на поталу натовпу гречку та «зрєліща», а потім, прийшовши до влади, обдирають нас до останньої нитки.

Постскриптум. Для зручності користувачів ми окрім сканованих копій, через технічні проблеми ми змогли викласти лише першу сторінку із трьох, розміщуємо текст звернення. Окремо, прошу вибачити мене за орфографічну помилку в слові «Незалежності».

Пост-поскриптум. Про те хто справжній організатор роботи Стрижівського пісочного кар’єру Ви, шановні читачі, зможете дізнатися з моїх попередніх публікацій: http://blogs.zhitomir.info/index.php?task=show_blog_detail&id=2836http://blogs.zhitomir.info/index.php?task=show_blog_detail&id=2652 ,  http://blogs.zhitomir.info/index.php?task=show_blog_detail&id=2287 .


ЗВЕРНЕННЯ

        Просимо Вас, пане Прокурор, звернути увагу на незаконний видобуток піску в селі Стрижівка Коростишівського району Житомирської області, на земельних ділянках, що на праві приватної власності належать Пухтаєвич Ірині Василівні.

       Інформуємо Вас, що по цьому факту СВ Коростишівського ВП  ГУНП в Житомирській області розслідується кримінальне провадження №12015060190000192 від 01.04.2015 за фактами незаконного видобування корисних копалин (піску) на території Стрижівської сільської ради Коростишівського району та безгосподарського використання земель за ч. 1 ст. 240, ст. 254 КК України.

       Слідчими установлено, що Пухтаєвич І. В. на території Стрижівської сільської ради Коростишівського району на праві приватної власності належать земельні ділянки загальною площею близько 12 га, на території яких згідно проектної документації, здійснюється будівництво водного об’єкту.

     У ході будівництва проведено роботи по зняттю ґрунтового покриву родючого шару ґрунту, плюс встановлено комплекс технологічного обладнання для миття піску, який вивозиться за межі земельної ділянки та реалізується іншим суб’єктам господарювання.

     Крім того, площа знятого поверхневого шару ґрунту не відповідає вимогам проектно-кошторисної документації по будівництву водойми. 

      Водночас установлено, що у декларацію про початок виконання будівельних робіт по будівництву водойми в селі Стрижівка внесено недостовірні відомості щодо інформації про містобудівні умови та обмеження, які видавались іншому замовнику будівництва, а тому ДАБІ у Житомирській області вказану декларацію скасовано.

      У свою чергу СВ Коростишівського ВП ГУНП в Житомирській області 03.10.2016 внесено до ЄРДР №12016060190000731 за фактом внесення невстановленою особою до декларації про початок будівельних робіт недостовірних відомостей щодо отримання містобудівних умов та обмежень зняття родючого ґрунту на зазначеній території за ч.1 ст. 358 КК України.

    Також СВ Житомирського РВП розслідується кримінальне провадження № 12016060170001535 від 04.12.2016 за фактом безгосподарського використання земель за ст. 254 КК України.

    Згідно висновку судової ґрунтознавчої експертизи від 24.06.2016 зразки сипучої суміші піску, що вилучені в ході огляду автомобілів, являють собою природні середньозернисті піски, які належать до природного рядового піску і рекомендовані для виробництва штукатурних розчинів, при виробництві силікатного бетону, у дорожньому будівництві як основа.

    А вже 09.12.2016 Коростишівським районним судом було прийнято рішення накласти ареш на нерухоме майно – земельні ділянки, що на праві приватної власності належать Пухтаєвич Ірині Василівні, знаходяться за межами населеного пункту Стрижівської сільської ради Коростишівського району Житомирської області, який полягає у тимчасовому позбавлення права на відчуження, розпорядження та керування вказаним майном (у тому числі проведення на них БУДЬ-ЯКИХ РОБІТ (!!!), як то зняття поверхневого шару ґрунту, видобування корисних копалин – піску на вказаних земельних ділянках) з метою забезпечення збереження речових доказів та припинення без господарського використання земель, видобутку, вивезення піску за межі вказаних земельних ділянок. Але, нахабно ігноруючи рішення суду, роботи ведуться, пісок видобувається, вивозиться та продається.

     Існують й інші порушення, зокрема законність набуття права користування землею, зміна цільового призначення, відсутність проектної документації, висновків державної екологічної експертизи, несплата втрат сільськогосподарського виробництва, несплата за зняття родючого шару грунту, тощо.

   Також, з неофіційних джерел, нам стало відомо, що в кінці червня 2017 року працівниками національної поліції на території цих вищезгаданих земельних ділянок було проведено обшуки, під час яких було встановлено факти порушення вищезгаданого рішення суду: ведення будівельних робіт, видобуток піску з подальшим вивозом за територію, окрім того було виявлено незаконну виробничу лінію по фасуванню контрафактного кварцового піску.

      Широке коло громадськості обурює бездіяльність посадових осіб різних органів влади щодо розкрадання надр. Про незаконний видобуток та продаж піску на відкритій гірничій розробці в селі Стрижівка Коростишівського району Житомирської області неодноразово писали засоби масової інформації.  Тож просимо Вас, пане Прокурор, вжити всіх можливих заходів та дій для припинення цих зловживань та притягнення до відповідальності перед Законом організаторів цієї злочинної схеми по незаконному видобутку корисних копалин (піску).  Ми вимагаємо СПРАВЕДЛИВОСТІ!!!

       У разі незадоволення наших вимог, ми будемо вимушені звертатися до керівництва нашої держави, бо вважаємо, що ця корупційна схема (незаконний видобуток піску, його продаж, «дахування» зі сторони «силовиків» та контролюючих інстанцій) несе пряму небезпеку Незалежністі України. За собою залишаємо право на публікацію цього звернення у ЗМІ.

                                                                                    СЛАВА УКРАЇНІ!!!