28 March 2024, 23:54 Житомир: °C
Леонід Тартасюк
Інженер та винахідник

Аналітична записка Президенту України

                                                                  Президенту України Порошенку П.О.

                                                                 Прем’єр-міністру України Яценюку А.П.

                                                                 Голові Кіровоградської ОДА Петіку О.В.

                                                                 Голові Дніпропетровської ОДА      

                                                                 Коломойському І.В.

 

                              А Н А Л І Т И Ч Н А    З А П И С К А

                          

        Надалі навожу проведений мною протягом 9 років аналіз використання індивідуальних систем опалення  використанням низькочастотних інфрачервоних нагрівачів вітчизняного виробництва, порівняння їх з централізованими системами   а також надаю інформацію про можливості вітчизняної електроенергетики.

        Загальна потужність вітчизняних генеруючи компаній – 53000 мВт, у т.ч.:

        АЕС – 13800 мВт, ГЕС – 5500 мВт, геліо – 20 мВт, ТЕС і ТЕЦ понад

33000 мВт.

        За статистикою в 2012 р. було вироблено 198 млрд. кВт/год  з яких 48% виробили АЕС. При цьому було видобуто 86 млн. т вугілля, з яких станом на 1 січня 2013 р. 15 млн. т залишилось на складах.

        За нормативами на виробництво 1 квт/год витрачається  0,36 кг вугілля з теплотворною здатністю 6500 ккал/кг, нормативна теплотворність природного газу складає 8250 ккал/кг. К.к.д. енергоблока ТЕС -37%, вихід газу при газифікації вугілля – 40%.

        З зібраної мною статистики трохи утеплений приватний будинок площею 60 кв.м в саму холодну пору щомісяця споживає на обігрів не більше 1250 квт/год, не утеплена трикімнатна квартира в будинку 95-ї або 121-ї будівельної серії – 1000 квт/год, двокімнатна – 750 квт/год, однокімнатна – 500 квт/год.

        Порахований за формулою Джоуля-Лєнца еквівалент теплотворної здатності

природнього газу складає 9,55. Фактично при заміні газових систем опалення на згадані на початку електричні в приватних будинках він не перевищує 5, в квартирах багатоповерхівок коливається від 3 до 3,5. Для обігріву однокімнатної квартири достатньо 1,5 квт потужності, двокімнатної – 2 квт, трикімнатної – 2,5 квт. Мною перевірено що при обмеженні споживання любої з них потужністю 3 квт внутрішньобудинкова електрична мережа заміни не потребує. Середньогодин-на потужність споживання на обігрів згаданих будинку та квартир не перевищує відповідно  1,73 квт, 1,25 квт, 1,05 квт, 0,7 квт.

       Власний досвід доводить, що переобладнання любої з згаданих вище осель на систему індивідуального електричного обігріву два фахівці середньої кваліфікації виконують без проекту протягом одного робочого дня. Вартість їх складає: для згаданого будинку  та трикімнатної квартири – 5500 грн, двокімнатної – 4800 грн, однокімнатної – 2500 грн.

       Такі системи обігріву тривалий час використовуються в м. Алчевську Донецької обл., м. Синельникове, селищах Богданівна 2 та Юрьївка Дніпропетровської обл. і широко розповсюджені в м. Кіровограді, де їх кількість може бути від 10000 до 20000.

       За моєю оцінкою населення за опалювальний сезон споживає на обігрів 18 млрд. куб. м природнього газу,  який може замінити 90 млрд. кВт/год електроенергії, для виробництва якої необхідно 32 млн. т вугілля. Зважаючи на те, що в 2012 р. з 86 млн. т 15 млн. т залишилось на складах, порівняно  з ним необхідно збільшити його видобуток на 17 млн. т. і придбати в Європі не більше 10 млрд. куб. м газу, що вельми реально. Так само реально до зими переобладнати житло на електричний обігрів. Переважна більшість населення здатна зробити таке переобладнання власним коштом. Допомогу їм та переобладнання житла малозабезпечених верств населення можуть надати промислові підприємства. Для їх заохочення достатньо запропонувати їм солідну знижку за рахунок  вивільнення їхнім коштом заміненим електроенергією споживаного до заміни населенням газу. Додатковий видобуток 17 млн. т вугілля за моєю оцінкою потребуватиме додаткових дотацій вугільної галузі на суму 5 млрд. грн і створить в Донбасі щонайменше 25000 робочих місць! Імпорт 18 млрд. куб. м газу потребуватиме щонайменше 6 млрд. дол.! Вартість опалення для населення порівняно з газом зменшиться щонайменше вдвічі, що зменшить витрати Держбюджету на субсидії а підприємства зможуть отримувати газ не дорожче 250 дол. замість 400, що значно посилить їх конкурентноздатність і стимулюватиме зростання економіки України. Для запровадження згаданої заміни існує чинне Розпорядження КМУ №502-р датоване вереснем 2006 р. Існують і створені НКРЕ перешкоди. Усунути їх легко внісши зміни до Правил приєднання та відповідних Постанов НКРЕ, зокрема до Постанови №497 та з нею пов’язаних, прибравши вимогу для застосування тарифу на електричне опалення “...у встановленому порядку”, який передбачає проектування та наявність заземлення для нагрівачів, які його не потребують за наявністю ПЗВ або дифавтомата.

       Одночасно необхідно передбачити субсидії для споживачів, які користуються електричним опаленням, для чого розробити та затвердити норми споживання електроенергії на обігрів житла. Для приватного сектора така норма може становити  щомісяця 21 квт/год на 1 кв. м , для квартир – 15 квт/год на 1 кв. м площі помешкання.

 

                                                          Леонід Тартасюк, інженер та винахідник

                                                          17 червня 2014 р.