20 April 2024, 15:18 Житомир: °C
Анатолій Вдовиченко
Експерт з природоохоронних технологій і геотехнологій Академії технологічних наук України, голова правління Спілки буровиків України, головний редактор Всеукраїнського науково-практичного журналу «БУРІННЯ», автор 120 опублікованих наукових праць.

Голові ОДА І. Гундічу запропонували здійснити реальні заходи з вирішення бурштинової проблеми

             № 025 від 05.02.2017     Голові Житомирської ОДА ІГОРУ ГУНДІЧУ

      Провідні фахівці та науковці, які добре знають практику видобування та переробки бурштину вважають, що ухвалення Закону про бурштин не вирішить проблему, а тільки пролонгує незаконну діяльність.

     Створення регіональних комунальних спеціалізованих бурштинових підприємств на сьогодні є передчасним і недоцільним.

      Пропонується обрати такий шлях, який на наш погляд, є найбільш оптимальним, реальним і швидким  у виконанні:

1.                 ОДА звертається до ДП «Бурштин України», або інші державні підприємства, які мають багатий досвід освоєння родовищ і переробки бурштину, з проханням створити в області відповідний свій підрозділ з видобутку та переробці бурштину.

2.                 ОДА, РДА та інші регіональні органи і структури гарантують максимальне сприяння становленню і розвитку цих підрозділів (передають в оренду території, приміщення, транспорт, споруди і механізми, створюють відповідну інфраструктуру, надають на пільгових умовах дозволи, охорону, забезпечують місцевими кадрами і т.п.).

3.                 На початковій стадії становлення цей підрозділ адміністративно і методично підпорядковується ДП «Укрбурщтин», а потім із розвитком він перетворюється у відокремлений структурний підрозділ із самостійним балансом.

4.                 На стадії, коли цей підрозділ буде укомплектований кваліфікованими кадрами, які будуть в змозі компетентно самостійно управляти усім складним технологічним процесом від розвідки і розробки родовищ до переробки і реалізації виробів із бурштину, тоді за бажанням місцевої влади, йому може бути наданий статус юридичної особи комунальної, державної, або спільної власності, і все це за чинним законодавством може бути здійснено без проблем.  

         Додається:

1.     Стаття «Закон про бурштин…» http://gazeta.dt.ua/energy_market/zakon-pro-burshtin-grabizhniki-zaplachut-i-zaplatyat-podatki-z-nagrabovanogo-_.html

 
 

 

 

         З повагою голова правління Спілки                                      А.І. Вдовиченко