25 April 2024, 10:04 Житомир: °C
Анатолій Вдовиченко
Експерт з природоохоронних технологій і геотехнологій Академії технологічних наук України, голова правління Спілки буровиків України, головний редактор Всеукраїнського науково-практичного журналу «БУРІННЯ», автор 120 опублікованих наукових праць.

Наш ответ Розенблату. Блок 1.

 

      Виступ Борислава Розенблата  (Блоги Житомирінфо 2017-03-27)  « 5 тисяч гектарів землі незаконно віддали приватній компанії під видобуток бурштину» свідчить про те, що розпочалась чергова гризня за сфери впливу, яка не має ніякого відношення до упорядкування видобутку бурштину, а тим паче до захисту суспільних інтересів.

     У відповідь ми спробуємо надати неупереджену об’єктивну інформацію, із якої кожен зрозуміє про справжній стан справ у цій надзвичайно важливій сфері, і хто, і у який спосіб і чиї інтереси захищає.  

     Інформація подається блоками: 1.Наука. 2.Політика. 3.Практика    

     Науковці і фахівці бурштинової справи системно і послідовно здійснюють діяльність по створенню наукових основ раціонального використання покладів бурштину з урахуванням світового досвіду. Проте політики усе це плюндрують,  і в своїх суто шкурних інтересах примушують владу закривати на це очі і потурати злочинній діяльності.  

     Блок 1. Наука.

 

 До Дня геолога 23 березня 2017 року в Київському коледжі геологорозвідувальних технологій (КГРТ) був проведений геологічний Форум для студентів та викладачів.

   Цього разу він був присвячений бурштину.

   Із доповіддю за результатами спільного українсько - польського проекту  «Шляхи бурштину» виступила старший науковий співробітник Інституту геологічних наук Національної академії наук України, докор геологічних наук, професор Олена Ремезова.

  З 2015р. в Інституті геологічних наук реалізується науковий проект згідно Угоди між Національно Академією наук України та Польською Академією наук «Шляхи бурштину: від утворення розсипів до видобування. Створення науково-методичних основ раціонального використання покладів бурштину».

 Основними завданнями проекту є:

1. Уточнення районування покладів бурштину України і Польщі;

2. Дослідження якості сировини, розподіл бурштину по площі та по розрізу;

3. Дослідження зональності розсипів бурштину;

4. Генезис бурштину;

5. Визначення літолого - фаціальних умов накопичення бурштину в розсипах;

6. Палеогеографічні реконструкції часу накопичення бурштиноносних відкладів, виявлення палеоформ рельєфу – пасток бурштину;

7. Інклюзи в бурштині;

8. Перспективні нові бурштиноносні об’єкти двох країн;

9. Галузі використання бурштину;

10. Бурштин - цінна ювелірна сировина двох країн;

11. Створення цифрової геолого-еколого-гірничої моделі бурштиноносного об’єкту;

12. Вивчення «бурштинових шляхів Європи» і розвиток на цій основі бази для розробки туристичних маршрутів; виявлення значення бурштину в традиціях і культурі. Методи обробки каменю від давніх до сучасних.

   Ця тематика викликала значний інтерес присутніх. Студенти та викладачі задавали багато питань стосовно покладів бурштину, властивостей цього каменю, Гданської ярмарки та цивілізованого видобутку бурштину.

      Багатьох цікавило секрет популярності польських ювелірних виробів з бурштину. Цей секрет полягає у вікових традиціях обробки каменю, адже факторії бурштиників тут існували ще понад тисячу років тому. А дизайн польських виробів є одночасно і авангардним і вишуканим, таким, що охоплює традиції і сучасність.

    Також на Форумі відбулась презентація нової книги В. М. Мацуя

 «Эволюция смолопродуцирующей растительности и формирование залежей ископаемых смол», яка вийшла з друку у видавництві «Наукова  думка» минулого року.

  Дуже сподіваємось, що молоде покоління геологів буде працювати в цивілізованому полі і це дасть змогу нашій державі зайняти достойне місце серед "бурштинових держав" світу.

Далі  в наступному блоці.