29 March 2024, 01:46 Житомир: °C
Величко Олександр
Депутат Житомирської міської ради, викладач та вчитель.

Про мажоритарку та хвилювання чиновників.
Пізно ввечері натрапив на новину, де Сергій Пашинський виказує своє негативне ставлення до мажоритарної системи. Він назвав себе знавцем виборчих технологій, розкритикувавши мажоритарну виборчу систему. Цю новину, впевнений, читали житомирські користувачі інтернету. Але, по-людськи, я би радив Пашинському не панікувати. Саме «бютівці» мали б абсолютно спокійно сприймати факт застосування мажоритарної системи. Поясню, чому.

Мажоритарка наближує країну до двопартійної системи. Це - відомий факт, який підтверджується статистикою та логікою. Яскраві приклади - США, Англія, Франція. Японія, більшість представників парламенту якої обирається за мажоритарною системою, також має дві домінуючі партії. А якщо заглибитись в минуле, то цікаві результати голосувань можна знайти в історії близької до нас Турції. 

Мажоритарка та двопартійність «стоять» поряд, тому що виборці бояться змарнувати свій голос та голосують не за ту людину, яку вони в душі підтримують, а за найменше зло з-поміж двох представників поточної влади та парламентської опозиції. Тобто, партії-представники Верховної  Ради отримують додаткові бали під вибори.

Переконаний, що справжня причина хвилювань, пов’язаних з мажоритарною системою, в іншому: мажоритарка має повернути «на землю» тих, хто звик жити високими матеріями та популізмом. Це стосується більшості депутатів як провладної коаліції, так і опозиції. Замість того, щоб спекулювати на національних питаннях, які роз’єднують Україну та штучно роздуваються під вибори, доведеться дивитись людям конкретного округу в очі і пояснювати, що було зроблено за минулі роки (а хіба щось зроблено?!). 

Впевнений, що на наступних виборах виборчі технології не будуть працювати так як хотілося б їх авторам – люди на Житомирщині все більше розрізняють де брехня, а де правда; де маніпуляції, а де робота та реальний результат.