25 April 2024, 05:31 Житомир: °C
Віктор Мельниченко
Журналіст

Житомирська мерія почала «отруєні вибори»?

Історія з "отруєнням" на ярмарку в Житомирі набирає анекдотичного характеру. Собаки лають, а караван іде. І коли собакам нема за що вкусить, то вони обирають шлях "хоча б погавкать".  Історія з начебто отруєнням кількох людей на ярмарку "Віз щастя", яку висмоктали з пальця й поширили в кількох кишенькових  ЗМІ, - це початок брудної інформаційної кампанії в Житомирі. За цим стоять люди у високих кабінетах, де й народжуються "брєдові" ідеї, покликані дискредитувати політичних опонентів. Однак спонсори цього "виливання лайна" не розуміють, що найняті ними технологи й виконавці просто виставляють посміховиськом своїх замовників.

В одній із заяв "потерпіла" пише: "На ярмарку я скуштувала пару пиріжків та солодощів і мені стало зле". Написати такий текст жіночку, певно, надихнув хрестоматійний анекдот, про те, що "увечері ми випили по 0,7 на брата, а вранці я отруївся пєчєнькою". Цікаво й те, що заяви про отруєння з`явилися лише через кілька днів після ярмарку. Жодних документів про звернення хворих до медзакладів немає. А поскаржитися на отруєння люди пішли не до лікарні, а до міської ради. Підкажіть, а на якому поверсі в міськраді приймає лікар?! Висновок напрошується сам по собі. Будинок під годинником грає ключову роль у всій цій брудній інформаційній кампанії. 

На це наштовхує кілька фактів, пов`язаних з сьогоднішньою ранковою зрежисованою "акцією протесту" під міською радою.  Звернення отруєної громадянки до міськради датоване 13-м серпня, а вже на наступний день з самого ранку у Житомирі поширювали газету «Патріот» з інформацією про отруєння. "Усе б нічого, але як за ніч редактори дізналися про отруєну жінку (бо раніше нарікань від житомирян не було), встигли газету зверстати, надрукувати і привезти з м. Тернопіль?  Легко. Якщо матеріал був готовий завчасно, а лист надісланий власноруч", - такий висновок у Фейсбук робить користувач Ірина Шевчук.

Дописувач газети "Патріот", політичний консультант Андрій Лактіонов ще вчора у відеоінтерв`ю сидів поруч з в.о. мера Любов`ю Цимбалюк (і взагалі часто крутиться в її оточенні), а сьогодні зранку засвітився поряд з молодими пікетувальниками, що тримали плакати проти Наталії Чиж. І дуже дивно, що як тільки-но Лактіонов з`явився біля "ображених", вони миттю  згорнули плакати й порозбігалися. Я з колегою пройшов за кількома з них, бажаючи поспілкуватися. Однак, хлопці й дівчата, побачивши мене, накивали п`ятами. Найсміливіший учасник протесту залишився. Тут випадково з`явився активний молодий чоловік, син «політолога» Володимира Піньковського, що також любить «погавкати» на "Самопоміч". Піньковського і Лактіонова разом можна чи не щодня побачити в кафешках біля міськради. І найцікавіше, що син пана Володимира Юрій Піньковський після нашої зустрічі пішов разом з учасником акції протесту, про щось спілкуючись. Отже, вони знайомі і мають спільну тему для розмови.

Я також побачив серед пікетувальників проти Наталії Чиж багато знайомих облич. Раніше помічав їх на подібних проплачених акціях протесту. Ці молоді люди часто "качають"  будівлі державних установ, щось вимагають чи проти когось виступають. Зрозуміло, більшість з них навіть не знає нічого про тих, кого вони звинувачують. Як от ця бідолашна дівчинка на відео. Сумно було уздріти серед тих хлопчаків з плакатами і свого студента, який червонів від сорому. Прикро, бо ці молоді люди мали би називатися цвітом нації, інтелігенцією, майбутнім України. 

Молодь заробляє гроші. Але заробляти такими методами - це жахливо. А ще жахливіше те, що замовники платять за такі акції - після того, як відбувся Майдан, як однолітки цих проститувальників (вибачте, протестувальників) гинуть на сході України. Вся ця "травля конкурентів" ще більше розхитує ситуацію всередині України й всередині Житомира. Замовники проекту "Отруєні вибори" і його виконавці фактично працюють на руку Кремля. Ось вони і є реальними сепаратистами. Бо хто не знає, я, як філолог, скажу, що слово "сепаратизм" походить від лат. separare - "розділяти".

На жаль, ці люди дискредитують громадський рух. Сьогодні тих, хто називає себе активістами, вже варто називати іншим словом - "борці". Ці люди борються за інтереси окремих осіб і угруповань, прикриваючись інтересами громади. Це і є ті самі тітушки, яких в народі вже прозвали простітушками. За дєржаву абідно!

А щодо "Об`єднання "Самопоміч" і Наталії Чиж, то ця команда продовжує робити добрі справи й спільно з житомирянами змінювати місто й область на краще. І ніяка заказуха не стане на перешкоді. Бо як сказала завжи актуальна Вірка Сердючка: "Колесо, що рухається, собаки не обгадять".

І ще розвію чутку про те, що ярмарок начебто заборонили. Заборонити ярмарок може лише суд. Такої заборони не було. Та й закон "Про місцеве самоврядування в Україні" ніхто не відміняв. Читаємо статтю 30. «Повноваження в галузі житлово-комунального господарства, побутового, торговельного обслуговування, громадського харчування, транспорту і зв'язку». Згідно цієї статті, до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать, зорема:

8) організація місцевих ринків, ярмарків, сприяння розвитку всіх форм торгівлі.

А щодо історії з псевдоотруєнням, то незабаром житомиряни дізнаються реальну правду завдяки оприлюдненим фактам і документам.