26 April 2024, 11:05 Житомир: °C
Віктор Мельниченко
Журналіст

Поліція не приїхала на виклик, а диспетчер нагрубив житомирянину

Місяць тому в Житомирі почала працювати нова поліція. Про результати роботи копів сьогодні активно говорять в ефірі різних каналів та на всіляких форумах. До мене звернувся житомирянин, який попросив розповісти про один з кричущих випадків, що стосується факту незадовільної роботи диспетчерів «лінії 102» та нереагування (неприбуття) патрульної поліції «на виклик» після повідомлень про ряд правопорушеннь, що вчиняла група осіб в громадському місці в нічний час.

Подія, про яку піде мова, відбулася 17 квітня цього року. О 23:47 мій співрозмовник зателефонував на «лінію 102» та повідомив про те, що в сквері по вул.Кафедральній, поблизу житлового багатоквартирного будинку, компанія молодих людей порушує громадський спокій (слухають гучну ритмічну музику, яка лунає з їхнього автомобіля та галасують), а також розпивають спиртні напої в громадському місці. Чоловік детально описав те, що відбувалося в сквері, вказав місце та автомобіль, біля якого «розважалася» компанія молодиків напідпитку. Диспетчер прийняла повідомлення, не запитавши даних того, хто телефонував, для належного оформлення звернення. Також вона сказала, що все зафіксувала і наряд патрульних прибуде на місце скоєння правопорушення. 

Пройшло близько 20 хвилин, та патрулю не було... Житомирянин повторно зателефонував на «лінію 102» і запитав у диспетчера – чому після його звернення не приїхав патруль, та не припинив зазначені правопорушення. Той самий диспетчер, що прийняла попередній виклик, роздратованим голосом та в некоректній формі (на межі хамства) сказала чоловіку, що патруль, який чергує в цьому районі в даний час оформлює ДТП і коли все закінчить – приїде «на його виклик». Чоловік попросив направити на місце вчинення правопорушень інших патрульних, на що диспетчер знову в некоректній формі відповіла, що «мовляв, зараз немає вільного патруля і, коли патрульні закінчать свою роботу на місці ДТП, – вони виїдуть на «виклик» і кинула слухавку... 

"Я був обурений таким спілкуванням та поведінкою диспетчера «лінії 102» та тим, що вона мене недослухала. Я повторно набрав «102», але ніхто не відповів... Після цього ще раз..., і знову ніхто не відповів... На «лінії 102» ніхто не відповідав...! Чи є це нормальним?!... Лише з третьої моєї спроби додзвонитися - відповів диспетчер (інша дівчина) та спокійно і чемно пояснила мені, що моє звернення зафіксоване, але зараз немає вільної патрульної машини, щоб виїхати на місце події. Продовжуючи нашу розмову, я рішуче висловив їй «своє обурення» тим, як зі мною спілкувалася попередня диспетчер, тим, що правоохоронні органи не реагують на повідомлення громадян про вчинення правопорушень, а також тим, що на «лінії 102» ніхто не відповідав, коли я повторно телефонував", - розповідає мій співрозмовник.

Узагальнюючи вищеописане, чоловік додає, що після двох його звернень на «лінію 102» та повідомлення про вчинення ряду правопорушень, в ніч з 17-го на 18-те квітня патрульна поліція так і НЕ ПРИЇХАЛА на «його виклик». Закінчилося все тим, що близько 01:00 вказана компанія молодиків, «достатньо розважившись», сама зібралася, сіла в машину та поїхала...

"Я вважаю таку поведінку та некоректне спілкування чергового диспетчера з громадянами неприпустимими! А той факт, що нова патрульна поліція не виїзджає «на виклик», щоб припинити правопорушення, після повідомлення про них громадянами, взагалі, - ганебним та неприйнятним явищем за будь-яких обставин!", - каже чоловік.
 
Мій співрозмовник на минулому тижні мав особисту розмову з керівником відповідного підрозділу Національної поліції, якому підпорядковані диспетчери «лінії 102», та поскаржився на некоректну розмову та неприпустиму поведінку диспетчера «лінії 102», а також на те, що на його звернення та повідомлення про правопорушення взагалі НЕ ВІДРЕАГУВАЛА патрульна поліція!

"В разі повторення в майбутньому будь-яких негативних фактів з тих, що описані вище та стосуються незадовільної роботи чергових диспетчерів, а також фактів не прибуття на місце скоєння правопорушення або злочину наряду патрульної поліції, після повідомлення про них, – залишаю за собою право звернутися до керівництва Національної поліції України з відповідною заявою!", - каже чоловік.

Варто зазначити, що вищеописані факти правопорушень, а саме: порушення громадського спокою (галас, крики численних компаній молоді, гучна ритмічна музика, яка лунає з припаркованих автомобилів та інше), швидка їзда на автомобілях, не завжди тверезих водіїв та розпиття спиртних напоїв численними компаніями молоді, в даному районі міста (це сквер, розташований за будинком правосуддя, вул.Кафедральна та вул.Рильського, а також прилеглі до цих вулиць території та двори житлових багатоквартирних будинків) мають масовий та системний характер,  особливо у вихідні та святкові дні. Значна кількість вказаних правопорушень відбувається у вечірній та нічний час!

Описана проблема існує досить тривалий час. Одним з головних чинників, який є причиною її винекнення - наявність по вул.Кафедральній розважальних закладів (готельно-ресторанний комплекс, кафе, бар та дві дискотеки). Мешканці прилеглих житлових будинків і раніше неодноразово зверталися до правоохоронних органів з відповідними скаргами, але «колишні правоохоронці були неспроможні навести лад» у даному районі міста.

Зважаючи на все описане, та з метою покращення роботи патрульної поліції, профілактики та недопущення в майбутньому зазначених системних правопорушень у вказаному районі міста, мій співрозмовник направив відповідну заяву до міської влади для винесення її на спільну нараду з представником патрульної поліції та звернувся з проханням погодити такі питання :


* Організація ефективного патрулювання вказаного району міста у робочі, вихідні та святкові дні ( особливо в вечірній та нічний час );
 
* Забезпечення необхідної та достатньої кількості патрулів для цілодобового чергування в місті та реагування та всі правопорушення та злочини, повідомлення про які надійшли;

* Забезпечення якісного контролю керівництвом патрульної поліції міста за обов’язковим реагуванням чергуючих патрулів на всі, без будь-яких винятків , звернення та повідомлення громадян про події, правопорушення та злочини по «лінії 102».
 
Хочеться сподіватися, що висновки будуть зроблені, і подібні ситуації залишаться в історії. А нова поліція справді стане міцною стіною - захистом порядку й спокою громадян.