28 March 2024, 15:36 Житомир: °C
Олексій Ясюнецький
Адвокат

Ще раз про «поглиблення та очищення» водосховища «Відсічне» та якість води з міського вдогону

 Учора отримав лист від КП «Житомирводоканал», яким мене було повідомлено, що роботи  по «Реконструкції та поглибленню водосховище «Відсічне» протягом 2014 року та І кварталу 2015 року не проводилися. Також у даному листі наголошується, що проблема стану водосховища, яка пов’язана з якістю води в ньому, залишається актуальною.

 

Нагадаю, що під роботами по «поглибленню та очищенню водосховища «Відсічне», за часів мерства Володимира Дебоя та губернаторства Сергія Рижука, приховувався незаконний видобуток піску.

 Укладалася така собі інвестиційна угода, відповідно до якої інвестор поглиблював і очищував дно водосховища, а в рахунок виконаних робіт мав право на власний розсуд використовувати технологічні відходи. Вказані технологічні відходи є нічим іншим, як піском, який використовується на будівництві у тому числі й для виготовлення бетону.  При цьому інвестиційними угодами не передбачався облік цього піску. 

Таким чином можна припустити, що протягом 2011-2013 років, а можливо і у більш тривалий період, під видом «поглиблення та очищення водосховища» здійснювався безконтрольний, без будь-яких лімітів видобуток піску.
Звісно, що на цьому хтось заробляв гроші й не маленькі. Власне заробляння грошей на видобутку піску підтвердив особисто тодішній губернатор Сергій Рижук, це зізнання можна подивитися за цим посиланням: http://www.1.zt.ua/themes/vlada/gubernator-pidtverdiv-shcho-na-pisku-z-vodoshovishcha-zaroblyayut-groshi.html

Подейкують, що у подальшому пісок продавався підприємствам, які виробляють бетонні вироби та займаються будівництвом. Причетні до «пісочних схем» ділки заробляли чималі гроші. Цілком обґрунтовано можна припустити, що тодішні можновладці були не лише у «темі», а й у «долі».
Якість робіт по «очистки та поглибленню» ніким не контролювалася, - просто рили і вивозили. Варто зазначити, що при візуальному огляді місця «очищення» видно, що пісок брався не лише з дна водосховища, а й на березі. Людина не обізнана у тонкощах «поглиблення та очищення» взагалі може зробити висновок, що пісок брався тільки на березі. Адже ознак очищення дна водосховища неозброєним оком не видно.
Внаслідок безконтрольного ґвалтування ландшафту утворилися таки собі копанки, піщані дюни. Переглянути результати роботи «очищувачів» можна ось тут:

http://www.1.zt.ua/themes/vlada/bilya-vodoshovishcha-vidsichne-na-berezi-vzhe-ye-pishchani-dyuni-video.html .

Якщо якість робіт ніким не контролювалася маємо і відповідний результат. Наводжу цитату з інтерв’ю Едуарда Кругляка, фахівця у сфері житлово-комунального господарства, який до недавнього часу обіймав посаду заступника міського голови з питань ЖКГ.
Питання журналіста Лариси Бекети і відповідь Едуарда Кругляка:
«- Как повлияли работы на «Отсечное»?
То, что я видел по анализам в январе… такое впечатление, что сейчас конец июля и на улице плюс 25…Я так понимаю, что на водохранилище просто песок забирался. С прошлого года эти работы запрещены, на этот год работы не запланированы.
С моей точки зрения на «Отсечном» – безграмотно проведенные работы, что привело к появлению мертвых зон, куда не поступает кислород. Это плохо для качества воды.»

Таким чином мої припущення підтвердив фахівець.
Підсумуємо, що ми маємо…
Протягом тривалого часу певні суб’єкти господарювання безконтрольно видобували пісок під виглядом очищення водосховища, яке є джерелом водопостачання м. Житомира.
Заробляли на цьому чималі гроші.
Але водосховище не очистилося, вода стала ще гіршої якості, витрати на очистку води збільшилися, що підтверджує КП «Житомирводоканал» у наведеному листі та Едуард Кругляк у згаданому інтерв’ю.

Що робити?
Звісно таврувати ганьбою попередню владу це все одно, що давати штурханів мерцям.
Але виникає питання до правоохоронних органів, які досі не надали цим фактам відповідну оцінку. Можна припустити, що вони були «в долі» за часів злочинного режиму. Але ми вже понад рік живемо по-новому і досі тиша…
Разом з тим, дозволю висловити пропозиції, що на мій погляд необхідно зробити теперішній владі для покращення стану міського водосховища.
1. Запросити фахівців-екологів, які здійснять дослідження проблеми і зроблять експертні висновки стосовно стану водосховища та нададуть фахові рекомендації щодо покращення якості води;
2. На підставі рекомендацій екологів залучити фахівців - виконавців для проведення робіт з очищення водосховища. Наголошую, - фахівців, а не різні там багатопрофільні будівельні фірми.
3. Проводити роботи під наглядом незалежних експертів екологів;
4. Якщо внаслідок проведення цих робіт буде утворюватися пісок, необхідно здійснити розрахунок співвідношення вартості проведених робіт та вартості видобутого піску. І якщо виявиться, що вартість піску значно перевищує вартість робіт по очистки, необхідно роботи оплачувати окремо, а пісок продавати. Отримані від продажу піску кошти КП «Житомирводоканал» зможе використовувати на придбання нового обладнання для очистки води, на оновлення водогінних мереж, зарплату працівникам тощо.