19 April 2024, 01:02 Житомир: °C
Олексій Ясюнецький
Адвокат

Уточнення списків виборців, як спосіб запобігання фальсифікаціям

 Розмови про можливі фальсифікації результатів виборів напередодні дня голосування є природними. Містом поширюються чутки про існування будинків – привидів. Начебто на деяких міських виборчих дільницях у списки виборців внесені неіснуючі адреси і виборці. Зрозуміло, як це може бути використано під час підрахунку голосів і встановлення результатів місцевих виборів, якщо таки чутки підтвердяться фактами.

Хочу навести деякі роз’яснення щодо уточнення списків виборців у тому числі виключення з таких списків неіснуючих виборців.

Так, згідно Закону «Про місцеві вибори» (далі - Закон) виборець має право ознайомитися з попереднім списком виборців у приміщенні дільничної виборчої комісії та перевірити правильність внесених до нього відомостей (ч.3 ст.31 Закону).

Тобто списки виборців є доступні для ознайомлення кожному виборцю, який має право голосу на відповідних виборах.

У разі виявлення неточностей виборець може звернутися із позовною заявою до суду. До понеділка 19 жовтня можна  було також звернутися із відповідною заявою безпосередньо до дільничної виборчої комісії або до органу ведення Державного реєстру виборців. Наразі з приводу уточнення списків виборців можна звертатися лише до суду в порядку Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАС України).

При цьому законодавець зазначає, що звернутися з адміністративним позовом про уточнення списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, має кожен, хто має право голосу на відповідних виборах або референдумі (ч. 1ст. 173 КАС України).

Таким чином право особи звернутися з позовом про виключення інших осіб прямо встановлено КАС України.

Звертатися слід до загального місцевого суду, як до адміністративного. Тобто якщо дільнична виборча комісія, де виявлено неточності у списку виборців, розташована у Богунському районі, - відповідно необхідно звертатися до Богунського районного суду. При цьому варто пам’ятати, що такий позов подати можна не пізніш як за два дні до дня голосування (четвер 22 жовтня – останній день).

Судова тяганина, яка притаманна українському судочинству, у даному випадку унеможливлена вставленням КАС України скорочених строків розгляду таких позовів.

Так, відповідно до ч.4 ст.173 КАС України суд вирішує адміністративні справи щодо уточнення списку виборців у дводенний строк після надходження позовної заяви, але не пізніше ніж за два дні до дня голосування, а якщо позовна заява надійшла за два дні до дня голосування, - невідкладно.

Також важливо зазначити, що судовий збір за подання таких позовів не сплачується.

Якщо позов задоволено, необхідно проконтролювати фактичне виконання дільничною комісією постанови суду.

                Постанови адміністративного суду щодо внесення змін у списки виборців виконуються негайно (ч.6 ст.173 КАС України).

Відповідно до ч. 4 ст. 33 Закону  виключення зі списку виборців осіб, які неправомірно включені до нього, здійснюється шляхом викреслення, що засвідчується записом "Виключено" та підписами голови і секретаря дільничної виборчої комісії у графі "Примітки". При цьому в зазначеній графі поруч із прізвищем виборця зазначаються дата і номер рішення суду або повідомлення органу ведення Державного реєстру виборців.

Сподіваюсь, що вказана інформація буде у пригоді небайдужим виборцям для запобігання фальсифікаціям волевиявлення.

Нижче наведено проект позову про уточнення списків виборців. Запрошую  колег до висловлення зауважень та пропозицій до вказаного проекту позову.

З повагою, Олексій Ясюнецький

 


 

 

Позивач:

 

 

 

Відповідач:

 

   

 

Третя особа:

 

До Богунського районного суду м. Житомира

 

Петренко Петро Петрович

м. Житомир проспект Миру 78-А кв.200

т. 067-977-97-97

 

Дільнична виборча комісія виборчої дільниці № ____

адреса:

 

Відділ ведення Державного реєстру виборців Богунської районної ради м. Житомира

10003 м. Житомир вул. Перемоги 55

 

 

 

АДМІНІСТРАТИВНИЙ ПОЗОВ

Про уточнення списку виборців в порядку ст. 173 КАС України

 

20 жовтня 2015 року, під час ознайомлення  з попереднім списком виборців на виборчій дільниці № 11223344 мною було виявлено, що до вказаного списку за виборчою адресою: м. Житомир просп. Миру 201-А кв.11, кв.13, кв.15 включено наступних виборців:

- ПІБ (адреса);

- ПІБ (адреса);

- ПІБ (адреса);

Разом з тим, за вказаною адресою розташоване нежиле приміщення, яке використовується як склад. Вказані обставини підтверджуються __________________.

А відтак, вищезазначена адреса не може бути виборчою адресою перелічених виборців, оскільки за вказаною адресою зазначені особи не проживають.   

Відповідно до ч.1 ст.173 КАС України право звернутися з адміністративним позовом про уточнення списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, має кожен, хто має право голосу на відповідних виборах або референдумі.  

Я, Петренко П.П., є виборцем на місцевих виборах, що відбудуться 25 жовтня 2015 року, маю право голосу за кандидатів у депутати до Житомирської обласної ради, Житомирської міської ради, Богунської районної ради у м. Житомирі та виборів житомирського міського голови.

Враховуючи наведене, я маю право звертатися з даним позовом.

Відповідно до ч. 1 ст.33 Закону України «Про місцеві вибори»  зміни та уточнення до уточненого списку виборців вносить голова або заступник голови та секретар дільничної виборчої комісії на підставі рішення суду, повідомлень органу ведення Державного реєстру виборців щодо усунення кратного включення виборця у списку виборців на цій виборчій дільниці. Такі зміни можуть бути внесені до 18 години останньої суботи перед днем голосування.

Дільнична виборча комісія при внесенні змін та уточнень до уточненого списку виборців невідкладно повідомляє відповідний орган ведення Державного реєстру виборців про включення виборця до списку виборців або виключення зі списку виборців.

 

  На підставі викладеного та відповідно до ст. ст. 31, 33 Закону України «Про місцеві вибори», ст. ст. 1, 2, 105, 173 Кодексу адміністративного судочинства України

 

ПРОШУ:

1.      Зобов’язати дільничну виборчу комісію № 11223344 виключити зі списку виборців звичайної виборчої дільниці №11223344 наступних виборців:

- ПІБ (адреса);

- ПІБ (адреса);

- ПІБ (адреса);

 

 

До позовної заяви додаються:

 

  1. Копія паспорту позивача .
  2. Копія списку виборців на ___ арк.
  3. Копія свідоцтва про право власності на складські приміщення __арк.
  4. Дві копії позовної заяви та копії всіх документів, що приєднуються до неї, відповідно до кількості осіб, що беруть участь у справі на ___ арк.

 

 

Дата _______________                                                                           Підпис _____________