26 April 2024, 18:04 Житомир: °C
Евгений Демчик
Екс-заступник міського голови Житомира

Інтерв’ю в газеті "Місто" «Влада повинна бути сполучною ланкою»

Євгеній Демчик був призначений на посаду заступника Житомирського міського голови 24 вересня минулого року. В його віданні перебувають питання транспорту і торгівлі. Що очікувати у цих сферах у 2015 року, які проблеми вирішуються та як це позначиться на життєдіяльності міста – Євгеній Демчик розповів в інтерв’ю нашій газеті.

В якому стані зараз перебуває транспортна сфера в місті? З якими проблемами доводиться стикатись?

Спочатку потрібно було розібратись із тією зоною відповідальності, яку мені довірили. Протягом декількох місяців в цих галузях не було профільного заступника і це далося в знаки. Я зробив аудит роботи управління транспорту і перевірив роботу всіх комунальних підприємств, які підпорядковані управлінню торгівлі.

Загалом проблеми можна поділити на дві категорії: ті що стосуються безпосередньо життєдіяльності міста та проблеми управління.

На той момент управління транспорту не виконувало функції організації руху транспорту на території міста. По-перше, не зацікавлені були самі працівники. По-друге, управління перестало бути розпорядником коштів , а без цього організувати ефективну роботу не можливо. На момент мого призначення, управління пропустило терміни організації  та проведення конкурсів на перевезення пасажирів, які мали відбутись ще в липні, серпні. Ті конкурси, що проводились в 2013 - 2014 роках оскаржуються в судах. Управлінням транспорту визнавались вимоги позивача, чим підтверджували власні помилки – це нонсенс. При цьому на маршрутах їздять ті, хто програв конкурс. Була проблема щодо невідповідності складу  конкурсного комітету з визначення автомобільного перевізника у м. Житомир.

Через ці проблеми три мікрорайони міста залишаються без транспортного сполучення: вул. Червоноармійська, Сабурова, Соснова.  Вулицю Максютова забезпечено перевезеннями у повному обсязі.

Окрім багатьох поточних проблем, є і комплексні. Загальна схема руху в місті потребує системного підходу щодо її удосконалення із врахуванням усіх учасників (транспортні засоби, пішоходи, велосипедисти), потрібно передбачити «розумні» світлофори, вирішити питання розміщення  майданчиків для паркування транспортних засобів, враховувати чинники, які негативно впливають на екологію міста. Саме тому, пріоритет має бути у екологічного, тобто міського електротранспорту.

І це тільки частина проблем.

Тобто по суті організації руху в місті немає?

Практично так і є. Потрібно повернути управлінню транспорту і зв’язку  право бути розпорядником коштів. Тоді управління зможе визначити комунальне підприємство, яке буде спеціалізуватись на організації дорожнього руху в місті, тобто займатись дорожніми знаками та розміткою, світлофорними об’єктами. Сьогодні місто залишилось без автоматизованої роботи світлофорних об’єктів, немає «зеленої хвилі» і це одна з причин заторів на перехрестях в години пік. Система не працює через те, що декілька років тому ліквідовано СМЕУ (Спеціалізована монтажно-експлуатаційна установа), головним завданням якого було – організація дорожнього руху в місті. Частину повноважень передано іншим комунальним підприємствам, які не є спеціалізованими, як це вимагає законодавство, тому виникли проблеми.

Що Ви можете сказати про перші результати вашої роботи в сфері транспорту?

На рівні кадрів розблоковано роботу управління транспорту, оскільки до цього був суцільний саботаж. Зараз виконавчим комітетом вже затверджено склад конкурсного комітету з  визначення автомобільного перевізника у м. Житомирі, готується оголошення про проведення конкурсів.

З метою забезпечення транспортним сполученням вул. Соснової, здійснено комісійний виїзд для обстеження проїжджої частини, підготовлено зміни до схеми руху маршруту №11, який буде здійснювати перевезення на вказаній вулиці через графік, та подано на затвердження до ДАІ УМВС в Житомирській області.

На підставі звернень громадян, постійною комісією з питань економіки, транспорту, зв’язку, підприємництва та торгівлі міської ради надано рекомендації щодо змін до маршруту № 31 з вул. Червоноармійської до вул. Промислової. Вказані зміни будуть надано до затвердження виконавчим комітетом. У разі затвердження, вказаний маршрут дозволить забезпечити пасажирським транспортом вказану вулицю.

Сьогодні люди з нормальним інтервалом можуть доїхати з Максютова. Перевізник справляється з доставкою людей і нарікань немає.

Проводиться моніторинг пасажиропотоку – елементарна але дуже потрібна річ, чого раніше не було.

Житомиряни, які мають сучасні мобільні телефони, вже змогли оцінити переваги користування програмою, яка показує час прибуття транспорту на зупинку.

Більшість проблем, які ми зараз вирішуємо є поточними і, можливо, не такими помітними для житомирян. Моя позиція в тому, що до питання руху в місті потрібно підходити комплексно. Ми зараз працюємо над тим, щоб представити на розгляд депутатів та житомирян комплексну схему транспорту в місті Житомирі, де будуть вже враховані і вело доріжки, і пішохідні доріжки, розумні світлофори, де буде відданий пріоритет комунальному електротранспорту як екологічно чистому, буде односторонній рух по вул. Київський та вул. Котовського, буде врегульоване питання зупинок громадського транспорту. Це допоможе кардинально змінити ситуацію з транспортом та системою руху у місті.

Останнім часом багато говорили що потрібно змінювати роботу КП «ЖТТУ». Чи заплановані якісь суттєві кроки в цьому напрямку?

З одного боку для КП «ЖТТУ» зараз відкриваються нові перспективи, з іншого - існує проблема саботажу в тому, щоб впроваджувати зміни. Люди не хочуть змінюватись, хоча є цікаві ідеї. Ми надаємо пріоритет ТТУ тим, що прибираємо маршрутки з центральних вулиць, поповнюємо тролейбусний парк . Сьогодні час, коли потрібно боротись за платного пасажира, слухати його, міняти графіки, але нажаль з керівництвом ТТУ поки що остаточно спільну мову знайти не вдалось. Таке враження, що ТТУ не займалось транспортом ніколи. Мало того, що вони не володіють ситуацією в плані пасажиропотоку, але й не розуміють, які маршрути маршрутного таксі є рентабельними. Наприклад, якщо 26 маршрут (по Ватутіна) найбільш рентабельний, то у нас там їздить по маршруту № 10 всього 5 тролейбусів, а їх мало би бути як мінімум в два рази більше. Я спілкувався з людьми на Крошні. Вони говорять, що готові користуватися тролейбусом і підтримувати комунальний транспорт, але, нажаль, не можуть  доїхати з Крошні  на вул. Бердичівську на роботу. Мною поставлено завдання запустити маршрут № 4, 4а. Таким чином, ми зможемо охопити вулицю Бердичівську, зробити інтервал руху 10 хвилин.

Сьогодні є 80 одиниць тролейбусів, які дозволять реорганізувати транспортну мережу та забезпечити всі спальні районі транспортним сполученням. 12 тролейбусів Shkoda вже працюють на лінії, в них тестується система озвучення зупинок та встановлюється доступ до WiFi, щоб поїздка була приємною. Я вдячний першому заступнику міського голови Сергію Сухомлину, він займався питанням придбання тролейбусів ще до мого призначення .

На 2015 рік заплановано повне реформування  ТТУ. Будемо вводити автоматизований диспетчерський пункт, що дозволить зекономити близько 300 тис грн. в рік, автоматизовану систему 1С Підприємство – економія складе близько  400 тис на рік і ще багато пропозицій. Це той план, з яким ми йдемо на депутатські комісії та сесію. Проблема ТТУ - дорогий механізм збору виручки. Якщо говорити про минулий рік, то з 22 млн. грн. виручки, 8,6 млн. грн. (більше 30%) витрачено на її збір. Тому виникла ідея і вона буде впроваджуватись – застосування системи електронних платежів, що дозволить заощаджував комунальному підприємству близько 5 млн. гривень на рік.

Питання ТТУ піднімали також в контексті руху по місту приміських маршруток. Пересуваючись по центральним вулицям, вони «відбирали» пасажирів у ТТУ. Чи вдалось врегулювати цю проблему?

Так,  дійсно 8 приміських маршрутів, які  дублювали рух тролейбусів по центральних вулицях. Ми не могли вплинути на процес, оскільки конкурси проводить обласна державна адміністрація, але відстоювали позицію, щоб виконувався закон, згідно якого приміські маршрути повинні відправлятись з автостанцій та прибувати на них. Весь цей час законодавство порушувалось. Саме це я намагався донести до голови ОДА Сергія Машковського. Він ще донедавна був депутатом міської ради і розуміє проблеми міста, тому він почув і допоміг. Було проведено декілька нарад з перевізниками, на яких знайдено компроміс. Частково змінили схеми руху, перемістивши приміські автобуси на другорядні вулиці, при цьому не змінюючи кінцевих зупинок маршрутів. Таким чином, центр розвантажується, покращується екологія і перспективи для роботи ТТУ.

 

Багато робочих документів можна побачити на вашій сторінці в Фейсбук. Там також часом відбуваються запеклі дискусії. Така відкритість допомагає в роботі?

Я вдячний тим небайдужим, які почули, що я відкритий,  готовий вислухати та вирішувати проблеми.  І це стосується не лише сторінки в соцмережі, хоча це досить швидкий механізм діалогу. Мені цікаво знати, чи люди за свої кошти отримують якісні послуги. Я проводжу особистий прийом щопонеділка з 9 до 11год.  Приходять люди з проблемами. У нас працюють гарячі лінії, цілодобова - 1580 і управління транспорту 47-07-09 в робочий час.

Зараз важкий період. Ми впроваджуємо зміни і не завжди це виходить гладко, а за допомогою зворотного зв’язку можна швидко реагувати та бачити ситуацію очима тих, для кого ми працюємо.

За ці місяці роботи на посаді заступника міського голови, я для себе визначив декілька пріоритетів, які до помагають в роботі: відкритість до житомирян, діалог з депутатами, вирішення проблем виключно за буквою закону.

Я вдячний  житомирянам,  депутатам і підтримці в.о. міського голови Любов Цимбалюк. Її зацікавленість у якісних змінах в місті дає можливість пропонувати сміливі рішення для застарілих проблем.

Один з документів, що був розміщений в соцмережі, стосувався стихійної торгівлі. Яка зараз ситуація з наведенням порядку на вулицях?

В цьому напрямку можна говорити про певні зрушення. Я підхожу до цього питання як союзник для тих, хто сьогодні працює. Це добре, що люди не просять, не крадуть, погано, що така торгівля відбувається на тротуарі, в антисанітарії, та заважає руху. Людям потрібно дати можливість організуватись. Я запросив всіх, хто порушує правила торгівлі за круглий стіл. Всім запропонував допомогти, домовитись про місця  в будь-якому ринку по соціальній ціні. 30% свідомих так відразу  і зробили, для них це питання вже вирішено. 3-и машини з живою рибою звільнили тротуари та  перейшли на ринок, торгують вже  біля супермаркету  «Біла». Є частина тих, хто поки змінюватись не готовий, тому рейди щоденно продовжуються. Але ми намагаємось йти шляхом роз’яснення та роботи з людьми, а не просто заборон.

Директори ринків ідуть нам на зустріч, ми закріпили за ними прилеглу територію. Вони також слідкують за тим, щоб  не було стихійної торгівлі. На всіх ринках є вільні місця, і людям готові надати соціальну ціну за оренду місця. Можна домовитись і знайти компроміс. На моє переконання, влада має бути сполучною ланкою та допомагати вирішувати проблеми так, щоб користь була для всіх сторін.