26 April 2024, 09:09 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

РЕПРЕСОВАНЕ РІЗДВО. ЧАСТИНА 1.

З 1922 року розпочалося вигнання Різдва Христового з Росії. Антиріздвяним пропаганда грунтувалася на агітації широких мас, які засумнівалися в колишніх традиціях і цінностях.

У той же час газети викривали «примиренців», які бачили в релігійних святах лише красиві звичаї, які не заважають комуністичному будівництву ...

77e99f.jpg

Скоро буде Різдво,

Гидке свято буржуазний ...

Той, хто ялинку зрубав,

Той вредней ворога раз в десять,

Адже на кожному деревце

Можна білого повісити!

Такі вірші пролетарські поети писали вже незабаром після революції, а з 1922 року почалося вигнання Різдва Христового з Росії.

07906871ec.jpg

Примітно, що під Різдво вийшов перший номер газети «Безбожник». Оскільки дні головних церковних свят поки залишалися неробочими, були придумані нові, «революційні свята» - «комсомольське різдво» і «комсомольська паска», що мали на меті «розвинути антирелігійну пропаганду і відвернути молодь і доросле населення від святкування в церкві».

Напівроздягнутий і напівголодний комсомол був ударним загоном компартії в антирелігійної боротьби. Спеціальний циркуляр рекомендував комсомольцям в різдвяні дні повсюдно обходити будинки з червоною зіркою і співами революційних пісень, «славлячи Радянську владу за прикладом того, як підлітки славлять Різдво», і влаштовувати «червоні ялинки», прикрашені замість фігурок ангелів і немовлят в колисці п'ятикутними зірками і гірляндами червоних прапорців.

Подекуди комсомольці запланували до Різдва публічне спалення дерев'яних моделей храмів всіх релігій. Пішли чутки, ніби безбожники спробують в цей день підпалити і діючі церкви, так що владі навіть довелося заспокоювати віруючих зі сторінок газет. Починався комсомольський «штурм небес».

eebdae3bc6.jpg

По містах готувалися до проведення «комсомольського різдва» або «комсвяток». На підтримку мобілізували безбожників-свердловці і червону професуру. До свята була випущена брошура Ярославського «Як народяться боги». Майстерні Мейєрхольда в терміновому порядку працювали над блюзнірськими спектаклями «Ніч перед Різдвом в комсомольському клубі» і «Непорочне зачаття».

Робітничої молоді показували кіно і читали доповіді, що викривали «економічне коріння» і «язичницьке походження» Різдва Христового, щоб довести - в святах немає нічого святого. У Воронезькій губернії, прагнучи зробити матеріал доступнішим для слухачів, лектор з'явився перед ними в шатах «халдейського жерця» і організував у православній церкві «жертвоприношення» і «язичницьку танець».

Як писали газети, «небачене видовище побачила богобоязлива московська обивательщина». За Петрівці, Садовій і Тверській простягнувся нескінченний людський потік, а над ним колихалися тисячі прапорів, картонних фігур, плакатів, говорить: «Релігія - опіум для народу», «Людина створила бога за образом своїм». У вантажівках везли «скиненні богів»: сивобородого «Бога-батька» в оточенні «святих», жовтого Будду, вавілонського Мардука.

Ряджені зображували рабинів, ксьондзів, але найбільше, звичайно, було «попів» з приробленими бородами і одягнених в священицькі облачення, конфісковані або просто вкрадені з храмів. Вони голосно обіцяли віруючим потойбічні блага, при цьому жадібно потираючи долоні. Серед натовпу з вереском бігали чорно-червоні «чорти» в масках з рогами.

a823217891.jpg

Барвисті плакати з написом «тисячі дев'ятсот двадцять два рази Богоматір народжувала Христа, а на тисячі дев'ятсот двадцять три раз народила Комсомол» зображували Богородицю, з жахом дивилися на немовля - той тримав в руці книгу «Історичний матеріалізм», а голова його була увінчана червоноармійським шоломом. Перед церквами карнавал робив зупинки і «служив молебні», співаючи «Черниці святі, все жиром налиті» і «У попа була собака».

«Комсомольський поп» гучно виголошував: «Радуйся, про Маркса, великий чудотворче». Богохульники, глумливо складаючи руки і лаючись, отримували від нього «благословення». На чорному труні з «мощами» сидів фальшивий «монах». Під звуки військових оркестрів, сміху і хвацького співу «Ах ви, сіни, мої сіни» на площі Олександрівського вокзалу були спалені фігури «представників небес».

Не треба нам рабинів, не треба попів.

Бей буржуазію, дави куркулів ...

Чим кадилами вити кільця,

богів небившіх вшановуючи,

ми в різдво комсомольця

повели безбожні ходи.

008bd632cd.jpg

Практично по всіх містах Росії комсомол «дав бій релігії», провівши на Різдво масові антирелігійні демонстрації з рядженими, факелами, оркестрами і співом революційних пісень. У багатьох місцях церковні служби були перенесені або скасовані з прагнення уникнути зіткнень з безбожниками.

У Тамбові хід молоді відкривав вантажівка з встановленим на ньому макетом колоколенки, розгойдується на мовах дзвонів опудала Денікіна, Колчака, Пуанкаре, Керзона. Далі слідували, пританцьовуючи під звуки оркестру, «попи», «рабини», «офіцери», «Антанта», «кулаки» і «непмани». Всеношна була зірвана в Козлові і Моршанске. В Борисоглібському, Кирсанове, Лебедяни під бій барабана і спів «Інтернаціоналу» комсомольці спалили фігури, що зображували Бога.

У Курську безбожний карнавал з піснями підійшов до монастиря, де влаштував спалення «богів всіх часів і всіх народів» з танцями біля вогнища і стрибками через вогонь. У Царицині ряджені комсомольці з факелами і зірками, розігруючи «Виїзд богів», попрямували до діючих храмів, де продемонстрували пантоміму «Звільнення істини». У Липецьку поставили спектакль «Три Ісуса» і організували лекцію, в якій висміювали непорочне зачаття.

У Богородске відбувся політичний суд над віруючою молоддю, в Гороховце - над ігуменом. Завершувався революційний свято в клубах, званих також «новими церквами», де навколо «комсомольської ялинки» танцювали активісти в костюмах «волхвів», «буржуїв» та інших «святочних» персонажів.

8c0ef92785.jpg

Комітети комсомолу хвалилися в своїх звітах, що «наробили величезний шум серед обивательщини». Народ при наближенні карнавальних процесій, не бажаючи дивитися на богохульства, огидні навіть для невіруючих, закривав ворота і гасив вогні в будинках.

У Полтаві після антирелігійного ходи комсомольці вирушили на околиці міста, де вимагали від жителів впустити їх в свої квартири для колядування, погрожуючи розправитися з «неслухняних радянської влади», що призвело до побиття безбожників обуреними робочими. Антирелігійна комісія була стурбована «глухим роздратуванням в селянських масах, антісемітіческімі настроями, можливим неврожаєм, який міг би бути використаний, як результат безбожництва».

Вуличні ходи і карнавали в період церковних свят, засуджені Леніним як «шкідливий пустощі», були заборонені директивами компартії, покликані агітаторів відмовитися від «нарочито грубих прийомів, знущання над предметами віри і культу». Відтепер «комсомольську паску» і «комсомольське різдво» рекомендувалося зосередити в стінах клубів, підприємств і казарм у вигляді масових вечорів з доповідями і інсценівками.

Один з циркулярів вказував, що «антирелігійна пропаганда повинна вестися у формі роз'яснень природничо-наукових і політичних, підривають віру в бога». Безбожні свята дозволялося відзначати тільки в містах, але не в селі, де комсомольців прозвали «надругателямі». «Штурм небес» змінилася тривалою облогою.

Антиріздвяним кампанія в грудні 1924 пройшла під гаслом організації осередків Товариства друзів газети "Безбожник", навесні виріс у всеросійський Союз безбожників. Різдво вони розглядали не інакше, як «буржуазний пережиток».

8e92a8b732.jpg

Ленінградська «Червона газета» рапортувала: «У цьому році помітно, що різдвяні забобони майже припинилися. На базарах не видно ялинок - мало стає несвідомих людей! ». Насправді Пітер був завалений ялинками, привезених голодними мужиками з приміських сіл, але деревця припинили розбирати: народ бідував, і купували ялинки тільки маленькі, «пролетарські» - щоб поставити на стіл.

Маяковський писав:

Купиш ялинку, так і то нету, яка красива,

а що залишилася після вическі лісових масивів.

Що за радість?

Гидота!

Чому я з ялинками пристав?

Моя відповідь недовгий:

нічого через сумнівний різдва Христа

мільйони винищувати народжених ялинок.


ПРОДОВЖЕННЯ У ПОПЕРЕДНЬОМУ БЛОЗІ