18 April 2024, 05:30 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

ПРО ОСТАННІ ПОДІЇ У ЧЕРНЯХІВСЬКОМУ РАЙОНІ

У ЧЕРНЯХОВСЬКОМУ РАЙОНІ ЛІКВІДОВУЮТЬ РАЙОННИЙ СУД

Натомість буде створено Черняхівський окружний суд – у Хорошівському та Черняхівському районах Житомирської області із місцезнаходженням у селищах міського типу Черняхові та Хорошеві Житомирської області шляхом реорганізації (злиття) Володарсько-Волинського районного суду та Черняхівського районного суду Житомирської області. УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №451/2017 «Про реорганізацію місцевих загальних судів»


Володимир Ширма: «Усі ці питання можна було б вирішити, якщо б громади утворили одну єдину велику спроможну громаду»

24 січня голова обласної ради Володимир Ширма провів виїзний прийом громадян у смт Черняхові. Разом з ним приймали жителів селища і району голова районної ради Іван Бовсунівський, голова райдержадміністрації Микола Жилінський та начальник відділу освіти Григорій Сташенко. Поспілкуватися з очільником обласної ради виявили бажання понад 20 жителів селища та району. Майже третина громадян звернулися до голови з питанням надання грошової допомоги на лікування та вирішення соціально-побутових проблем.

Завітали на прийом й сільські голови, зокрема з Селянщинської, Дівочківської, Горбулівської, Головинської та Пекарщинської сільських рад. Прибув також почесний громадянин Черняхова Анатолій Залізко. Місцеві самоврядці наголошували на недостатньому фінансуванні дошкільних навчальних закладів, зокрема нестача коштів на проведення ремонтних робіт у дитсадках, а також говорили про встановлення вуличного освітлення та ремонт доріг. За коштами на проведення ремонтів приміщень зверталися й керівники закладів галузі культури та спорту.

Акцентував увагу та поцікавився ставленням громад до процесу децентралізації і чи готові вони об’єднуватись. «Усі ці питання можна було б вирішити, якщо б громади утворили одну єдину велику спроможну громаду. Держава виділяє всім ОТГ інфраструктурну субвенцію для розвитку соціальної інфраструктури, покращення системи водопостачання, поліпшення надання послуг населенню тощо. Ці кошти можна було б використати на вуличне освітлення, ремонт доріг, реконструкцію будинків культури, шкіл, дитячих садків. А затягуючи утворення ОТГ, ви втрачаєте можливості. Тільки спільними зусиллями влади та громад можна вирішити усі проблемні питання, подолати будь-які труднощі, і досягти економічного процвітання громад та регіону в цілому», - наголосив Володимир Ширма. Вислухав і відповів також на проблемні питання громадян щодо завершення газифікації селища і району.

З Головинським селищним головою Іваном Гетманенком детально обговорили гострі та давно наболілі проблеми у селищі Головине.

Голова обласної ради спільно з головами районної ради та РДА шукатимуть шляхи вирішення проблем, що порушувались на прийомі в інших зверненях.

Також цього дня Володимир Васильович відвідав Черняхівське ТМО, зокрема пройщовся по лікарняному корпусу та проінспектував хід ремонтиних робіт у пологовому відділені, пообіцявши максимально сприяти розвитку охороні здоров'я Черняхівщини.


Коростишівська місцева прокуратура на варті державних інтересів

Упродовж 11 місяців 2017 року в Черняхівському районі зареєстровано 299 кримінальних правопорушення. Це на 6% менше як за аналогічний період минулого року. У цілому у Житомирській області спостерігається тенденція до зменшення кількості скоєних кримінальних правопорушень більш як на 11%.

Кількість особливо тяжких злочинів зменшилася на 50%, тяжких злочинів вчинено менше на 16%, злочинів невеликої тяжкості зменшилося на 10%.

Разом з тим на 13% зросла кількість злочинів середньої тяжкості.

У розкритих злочинах потерпілими є 94 особи, у тому числі і -- неповнолітній, 4 особи загинули.

Встановлено 12! особу, які вчинили злочини, з них: 4 - неповнолітніх, 32 - особи, які раніше вже вчиняли злочини, 9 - вчинили злочини у групі.

В інтересах держави до господарського суду м. Києва заявлено позов про визнання недійсними договорів купівлі-продажу майна, які укладенні між ТОВ „Головинський граніт ” та ПАТ .. Головинський граніт” на суму 2 млн. 759 тис. грн. ( Із виступу В. Ткачука, першого заступника прокурора на останній сесії Черняхівської районної ради).


Жителі Черняхова заподіяли тілесні ушкодження правоохоронцю

17 січня близько 23 години в центрі Черняхова 21-річний та 22-річний місцеві жителі райцентру заподіяли тілесні ушкодження працівнику правоохоронного органу та заволоділи його мобільними телефонами. Наразі молодикам оголошено про підозру у вчиненні злочинів передбачених ч. 2 ст. 345 Кримінального Кодексу України (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) та ч. 2. ст. 186 КК України (Грабіж)

Поліція звертає увагу громадян на заборону самогоноваріння та розпиття спиртних напоїв у громадських місця

Як показує життя самогон – це не лише міцний алкогольний напій, а й рідка валюта. Без самогону в селі свято не відгуляєш, хату не збудуєш, городу не виореш не засієш. Однак даний вид алкоголю заборонено законом виготовляти, зберігати та збувати.З початку року поліцейськими складено 37 протоколи про адміністративне правопорушення з них: 1 – за порушення правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями і тютюновими виробами (ст. 156 КУпАП), 2 – за заняття незаконними видами господарської діяльності (ч. 1 ст. 164-16 КУпАП), 2 – за придбання самогону та інших міцних спиртних напоїв домашнього вироблення (ст. 177 КУпАП), 19 протоколів за виготовлення, зберігання самогону та апаратів для його вироблення (ст. 176 КУпАП), 13 протоколів за розпивання алкогольних напоїв та появу у громадському місці у п’яному виді (ст. 178 КУпАП).Звичайно, кожен з вас має право сам визначати, якому алконапою краще віддавати перевагу. Однак, хоч вартість самогону куди нижче за ліцензійні горілчані вироби, але і його якість нижче, адже заради наживи горе гуральники не завжди добросовісно дотримуються рецептури. Розбіжності в наявності: як за ціною, так і за ступенем впливу на організм. Повідомила ст. інст..поліції Ольга Бондарчук.


19 січня до місцевого відділення поліції звернувся 52-річний киянин із повідомленням про крадіжку майна з його дачного будинку у с. Жадьках. Поліцейські розшукали причетного до злодіяння та вилучили викрадене

Як з’ясували працівники слідчо-оперативної групи, які прибули на місце події, правопорушення було вчинено упродовж кількох останніх тижнів. З підсобного приміщення на території дачного домогосподарства було викрадено холодильник, килими, велосипед та інше майно. Зловмисник потрапив усередину, зірвавши навісний замок. У ході подальшого відпрацювання працівники поліції з’ясували, що до вчинення злодіяння причетний 39-річний місцевий житель. Чоловік вже раніше притягувався до відповідальності за вчинення майнових злочинів. Викрадене поліцейські вилучили. Нині триває з’ясування обставин події. За чинним законодавством подібне правопорушення карається позбавленням волі строком від 3 до 6 років.



У черняхівському районі епідемії кіру немає

Ситуація щодо кіру останнім часом активно обговорюється в ЗМІ та соціальних мережах через те, що розповсюдження цієї інфекційної хвороби в нашій країні стрімко набирає обертів. З цього приводу поспілкувався з керівником черняхівського Центру ПМСД Аллою Виговською та районним педіатором Віктором Пляшком. Вони повідомили, що випадків ураження та підозри на кір станом на 23 січня в районі не виявлено Проте є прикрий факт - вичерпалась вакцина проти кіру, Наразі медики чекають на нову партію вакцини з Донбасу.


Хворим важко без ліфту

У лікувальному корпусі Черняхівського ТМО більше місяця як не працює ліфт. Вантажний ліфт теж працює не кращим чином. Хворі літні люди бідкаються , що їм важко добиратись на верхні поверхи. Особливо нарікають ті у кого сабкі та хворі ноги.


Новопільська сільська бібліотека поповнилась більше як на 6000 книжок

Збільшененя кількості книжок було досягнуто за рахунок закриття бібліотек в с. Окілок та с. Івановичі.


19 січня, саме на свято Водохрещення, черняхівські та головинські активісти Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина»

Із солодкими гостинцями для дітлахів відвідали Високівську об’єднану громаду.
У с. Високому дорогих гостей радо і тепло зустріла директор гімназії Лариса Бардук, трудовий педагогічний гурт, а головне гімназисти початкової школи, які так довго чекали на приїзд партійців, і ось нарешті дочекались.
Не оминули своєю увагою та подарунками і місцевий дитячий садочок, де теж привітно зустріли районну команду Юлії Тимошенко.



Лісівники попереджають: вовки у пошуках здобичі почали мігрувати на південь і вже підбираються до Черняхова

У лісах Житомирської області мешкає понад 200 дорослих вовків і, як правило, вони дислокуються на півночі області, де ліси більш густі. Втім, у пошуках здобичі звірі почали мігрувати на південь і вже підбираються до Житомира.

«У Черняхівському районі в урочищі Вільська дача з’явилися вовки. Дана місцина мало заліснена, відтак вовки тут – рідкість. Вочевидь, голодні часи далися взнаки і вовки почали мігрувати на південь. Пара сіромах настільки близько підходила до сіл навіть і Житомирського району, що їх на «власні очі» бачили звичайні перехожі. Поблизу Оліївки, Кам’янки, Піщанки вовки «прогулювалися», шукаючи здобич», – зазначають лісники. Через численні напади на домашніх та свійських тварин, єгерська служба та районні мисливствознавці вирішили влаштувати облаву на вовків, проте, звірі встигли втекти. Повідомляє сайт «Житомирінфо» із посиланням на прес-службу Житомирського ОУЛМГ.


Черняхівщину у черговий раз Львів привітав зі святами

Мова йде про чергову партію львівського сміття скинутого на Багатий вечір (у ніч з 13 на 14 січня) при в’їзді на сміттєзвалище. Таким чином звалище заблоковане до цього часу. За нещасливим збігом обставин у цей час в несправність прийшла техніка черняхівського РАЙДУ, яка призначена для розчищення подібних завалів.


Результати II туру турніру з футзалу пам'яті братів Тарнавських та В. Онікійчука, що проходить в Головинському ВПУНТі.
1 "Сокіл" - "Темп" - 5 : 4
2. ФК "Головине" - "T.L. - Сали" 3 : 1
3. ФК "Андріївка" - "Ветерани" - 5 : 4
4. ДЮФК "Жерм" - ФК "Сали" - 12 : 2


ІСТОРИЧНИЙ КАЛЕНДАР ЧЕРНЯХІВЩИНИ: 26 – 27 СІЧНЯ

26 січня 1953 року у Черняхівській середній школі пройшли змагання лижників та шахістів, першість здобули учень 10 класу Євген Малафійчук, учениця 9 класу Аліна Ткачук, учні 7 класу Анатолій Писарець та Клавдія Корнілова. Організував змагання голова фізкультурного колективу школи М. Іщенко.

У січні 1962 року – кандидатом до складу Житомирської окружної виборчої комісії № 480 з виборів до Верховної Ради СРСР загальними зборами колгоспників високо-української артілі імені 1 травня було висунуто голову колгоспу Володимира Хабчука.

26 січня 1988 року у дію введено 3-й пусковий комплекс КХП – комбікормовий завод продуктивністю 1050 тон на добу.

26 січня 1994 року – Григрія Березюка було зареєстровано кандидатом в народні депутати України по Баранівському виборчому округу №160 до якого у той час входив наш район.

За даними подимного реєстру від 27 січня 1724 року, у містечку Вільськ було 44 житлові будівлі.

27 січня 1953 року – депутат Верховної Ради УРСР Надія Заглада звернулася до всіх працівників сільського господарства СРСР із закликом підвищення темпів та продуктивності сільгоспвиробництва.

У січні 1967 року у розпалі ІV ювілейної зимової спартакіади профспілок успішно виступили спортсмени нашого району. У турнірі хокеїстів на голову сильнішими за інших були тоді команди «Спартак» і «Авангард». Призерами стали спортсмени «Колгоспника», кольори яких захищали черняхівці Євгеній Мерінов, Віктор Бобчик, Володимир Дмитрук, а також воротар Анатолій Баранов. Вдало виступили тоді й наші ковзанярі: Володимир Дмитрук та Віктор Заєць стали третіми призерами. Ще більшого успіху досяг Леонід Горобець (нині покійний), який на дистанціях 1500 і 3000 м. був другим, його включили тоді до збірної області, яка брала участь в ювілейній республіканській спартакіаді. Загалом ковзанярі та хокеїсти нашого сільського «Колгоспника» посіли третє місце. Головою райради спортивних товариств в цей час був В. Єсін.

27 січня 1993 року у Черняхові відкрився фірмовий магазин Житомирського виробничого взуттєвого об єднання «Крок».

27 січня 2012 року - на базі Черняхівської гімназії відбувся черговий щорічний турнір із волейболу пам’яті визначного вчителя фізкультури, тренера Володимира Годлевського. З ініціативи директора Черняхівської гімназії Миколи Сироїда та члена керівної ради Черняхівської громадської організації «Україна – це МИ» Сергія Дзюблика вдруге цей турнір проводився серед шкільних волейбольних команд, хоча започатковувався він як змагання серед дорослих (змагання серед дорослих відбулися на початку березня). Усього в турнірі взяли участь 4 команди: дві з Черняхівської гімназії, команди Селянщинського спортивного ліцею та Забрідської ЗОШ І-ІІІ ст. У запеклій боротьбі перемогу здобули юні волейболісти Черняхівської гімназії - старша команда, яку підготував тренер Вадим Дзюблик.

27 січня 2013 року - Черняхівські гімназисти знову відвідали Потіївський інтернат.

У січні – березні 2004 року у нашому районі було проведено операцію «Акцизна марка». Під час неї здійснено 62 перевірки суб’єктів підприємницької діяльності. Виявлено 7 порушень, вилучено товарів на суму 1,8 тис. грн (370 - 380 дол. США). Встановлено 2 факти незаконного використання марок акцизного збору. На тютюнових виробах (88 пачках), виявлені старі марки акцизного збору невстановленого зразка, 15 марок нового зразка, з них незаконно отриманих - 15. Порушено 2 кримінальні справи та складено 1 адміністартивний протокол.

За інформацією різних районних джерел. Підготував Юрій МАЛАШЕВИЧ