28 March 2024, 14:02 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

19 лютого виповнюється 105 років від дня народження Юліана Мовчана

Картинки по запросу Юліан Мовчан фото

Юліан Мовчан народився 19 лютого 1913 року в заможній селянській родині в селі Зороків Черняхівського району на Житомирщині. Шкільну освіту здобував у Черняхівській школі та в школі ім. Тараса Шевченка на Мальованці в Житомирі.

1930-го року, аби не бути примусово вивезеним московсько-большевицькими окупантами десь на Сибір чи холодну північ, Мовчан таємно тікає до Харкова – тодішньої столиці України. Тут в 1932-37 роках він працює штатним літературним працівником кількох українських газет, одночасно закінчивши вечірній відділ Українського комуністичного інституту журналістики. У Харкові Ю.Мовчан познайомився з українським поетом В.Сосюрою. Але переконавшись, що в умовах російсько-большевицької окупації журналіст не може вільно й незалежно висловлювати свої погляди, він вирішує поступити до медичного інституту, який закінчує у Львові 1943 року.

Від 1943-го до 1949-го року Юліан Мовчан працював як лікар у різних шпиталях України, Словаччини та Австрії. Переселившись до США 1949 року, підтвердивши лікарський диплом, Ю.Мовчан працював як практикуючий лікар у штатах Нью-Джерсі та Огайо.

Одночасно з лікарською практикою Ю.Мовчан активно займався літературною діяльністю. Крім понад 1900 його статей, розміщених в різних газетах та журналах, ним було видано ряд книг: «Як лікувати себе та інших в наглих випадках» (Мюнхен, 1946), «Що варто б знати» (Канада, 1966), «Записки лікаря» (Аргентина,1982), «Незабутнє і непрощенне» (Аргентина, 1982), «Мої подорожі навколо світу» (США,1985), «Збірка оповідань» (США, 1988).

Доктор Юліан Мовчан був членом української та американської медичних асоціацій та членом об’єднання українських письменників у вигнанні «Слово». Його ім’я занесено в 24 енциклопедії-довідники різних країн світу, зокрема, до міжнародної книги «Хто є хто серед інтелектуалів».

«Здається, що нема в українській діаспорі діяча на духовній ниві, щоб побіч професійної праці був таким популярним між англомовними видавництвами енциклопедичних довідників, як доктор Юліан Мовчан… Доктор Мовчан зі своєю популярністю популяризує й ім’я України, зарізблюючи його в свідомості сотень тисяч західних та азійсько-африканських інтелектуалів», - так писав про Ю.Мовчана Степан Радіон (Австралія).

Помер Юліан Мовчан 6 січня 2001 року в Детройті і похований на українському цвинтарі в Баунд-Бруці поблизу Нью-Йорка.

Книги Юліана Мовчана перевидавалися і в Україні, цим опікувався його племінник Олександр Батанов.

У селі Зорокові на приміщенні школи, де навчався Ю.Мовчан, встановлено меморіальну дошку. У шкільному музеї села , в районній бібліотеці Черняхова та районні й лікарні зібрані книги Ю.Мовчана.

Картинки по запросу Юліан Мовчан фото

Олександр Батанов, племінник Ю.Мовчана