25 April 2024, 17:43 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

ІСТОРИЧНИЙ КАЛЕНДАР ЧЕРНЯХІВЩИНИ: 23 -27 ЛЮТОГО

24 лютого 1926 року– було утворено Черняхівську сільську раду робітничих та селянських депутатів як орган місцевого самоврядування (Черняхів став селищем міського типу26. 04. 1924 року).

23 лютого 2014 року - біля пам’ятника Тарасові Шевченку в Черняхові молодіжні громадські діячі Геннадій Нестерчук та Денис Поліщук зібрали черняхівців, аби вшануватизагиблих на Майдані Героїв. З патріотичною промовою виступили громадські активісти району. Зачитали імена полеглих у тому страшному протистоянні добра і зла. Архієпископ Житомирський і Поліський Володимир відправив панахиду за Небесною Сотнею.

24 лютого 1900 року – народився Олекса Соколовський. Він перший з братів Соколовських розпочав боротьбу з більшовиками в Радомишльському повіті.

У лютому 1977 року – попереду в соціалістичному змаганні серед тваринників були доярки: Л. Ф. Сівченко («Заповіт Ілліча»), Л. І. Перепелиця («Перше Травня»), Е. П. Салімонович («Перше Травня»), П. В. Горобей («Андріївський»), М. Д. Пилипчук («Перше Травня»), М. М. Супруненко (учгосп «Україна»), Н. П. Броневицька («Заповіт Ілліча»), Н. Г Немерченко (ім. Карла Маркса), Н. М. Терещук (ім. Леніна), Л. Ю. Колдунець («Авангард»), скотарі: В. Й. Рябощук («Перше Травня»), М. Ф. Кирийчук («Андріївський»), І. А. Качура («Зоря»), телятниці: Н. І. Шелігацька (ім. 40-річчя Жовтня), Л. В. Мальчук (ім. 40-річчя Жовтня), М. Ф. Вакарчук («Прогрес»), В. С. Бондарчук («Прогрес»), Г. П. Григорусь («Комуніст»).

У лютому 2001 року - приватне сільгосппідприємситво «Мирне» села Троковичі очолив Леонід Войнолович, який змінив на цій посаді Володимира Предка. Керівником приватного сільгосппідприємства «Новопіль» було обрано Миколу Юрьєва, який змінив на цій посаді Йосипа Червінського, районне відділення «Укрпошти» очолив Олександр Данилко, який до цього працював у апараті райагропромтехніки.

У лютому 2002 року – голова районної молодіжної громадської організації «Демократичний союз молоді» Павло Дзюблик звернувся через районну газету «Нове життя» до жителів Черняхівщиниз радикальною відозвою про «загрозливу ситуацію молоді врайоні», у якій ішлося про високий рівень нарко та алкозалежності серед підростаючого покоління.

У лютому 1953 року Газета «Колгоспник Черняхівщини» опублікувала статтю про Черняхівську районну лікарню«Чого померкла наша лікарня», де зазначила, що наша лікарня до війни була однією з кращих в Україні. Головний лікар Васяніна пояснила це тим, що приміщення лікарні були в той час дуже старі, а також повідомила про зловживання лікарів. Так зубний технік Вільгерман разом із завідуючою зубопротезною лабораторією були знайденні в здирництві та махінаціях, а також у привласненні та ліваках. Лікар – терапевт Семенець грубо поводилась із хворими, також в грубому ставленні до хворих знайдена завідуюча тубвідділеня,завполіклінніки, лікар Павленко і головнийлікар Васяніна. Завідуюча жіночої консультації лікар Майзенберг перетворила відділення на свою квартиру. Павленко і Васяніна теж використовувалиприміщення лікарні вособистих потребах. Їх покривають секретар первинної парторганізації лікарні Вождаєва та керівник райздороввідділу Радченко.

У лютому 2013 року - на обласній олімпіаді юних філологів одинадцятикласниці: головинська гімназистка Діана Дубовик та видиборська ліцеїстака Іванна Павлюк нагороджені дипломами ІІ ступеню, а восьмикласниця Черняхівської ЗОШ І-ІІІступенів Оксана Іваницька та головинська гімназистка-десятикласниця Марина Гоцька – дипломами ІІІ ступеню. Підготували юних філологів до олімпіади вчителі Анна Володимирівна Собко (Головине), Інна Олександрівна Павлюк (Видибор) та Олена Василівна Березюк (Черняхів).

25 лютого 1951 року– в Українській РСР пройшли вибори до Верховної Ради. Ланкову Високо–Української артілі 1 Травня Надію Григорівну Загладу обрано депутатом вищого законодавчого органу республіки.

25 лютого 1953 року – Черняхівська інкубаторно-птахівничастанція почала приймати інкубаційні яйця від колгоспів та громадян за рахунок держпоставки.

25 лютого 1977 року – відбувся черговий пленум райкому комсомолу. Його учасники обговорили доповідь «Про підсумки обміну комсомольськими документами …» з якою виступив перший секретар райкому комсомолу В. М. Маційчук. В обговоренні доповіді взяли участь Г. Охрімчук – секретаркомітету комсомолу Головинського МПТУ – 2, М. Троценко – секретар комсомольської організації вузла республіканських магістралей, Л. Малигіна – секретар комітету комсомолу сирзаводу, О. Поліщук – секретар комсомольської організації колгоспу «Зоря», Г. Шлапак – старша піонер вожата Черняхівської середньої школи №1., Ф. Мангуш – секретар комітету комсомолу Головинського кар’єроуправління. В зв язку з переходом на іншу роботу пленум звільнив В. М. Маційчука від виконання обовязків першого секретаря. Першим секретарем райкому обрано Л. С. Осадчука. В роботі пленуму взяли участь другий секретар РК КПУ А. І. Богданевич та та перший секретар обкому комсомолу М. А. Чигира.

25 лютого 1987 року – пройшло засідання бюро Черняхівського РК КПУ яке розглянуло важливі дисциплінарні питання: визнано незадовільною роботу секретаря парткому учгоспу «Україна» Гроха Ю. О., якому оголошено попередження. Беручі до уваги, що член партії В. В. Шегеда визнав свої помилки у створенні конфліктних ситуацій дисциплінарні рішення щодо нього були зняті. За грубі порушення фінансової дисципліни та інструкції про екзамени і нездорову атмосфернув педколективі Черняхівської середньої школи,на відміну рішення бюро райкому партії від 17 липня 1986 року члену КПРС, директору школи А. Д. Супрунову оголошено догану із занесенням до облікової карки. Догани також оголошено секретарю парторганізації школи І. Г. Климчуку, і завідуючій РВНО Г. П. Федоровій. Секретарю райкому партії В. А. Прохоренко вказано на поверхневий розгляд заяв т. Шегеди, і невжиття заходів по наведенню належного порядку в педколективі школи. За допущенні приписи у господарській діяльності члену КПРС, головіколгоспу «Комуніст» В. О. Коротуну оголошено догану із занесенням до облікової картки. Головного інженера колгоспу ім.. Суворова Г. Д. Случинського за привласнення державних коштів із членських внесків.

У традиційному обласному волейбольному турнірі пам’яті Аркадія Зорі, який відбувся 25 лютого 2013 року, виграли представники Житомирського агротехнічного коледжу. У фіналі змагання вони з рахунком 2:1 переграли волейболістів з Агроуніверситету. Трійку призерів замкнули спортсмени з Хмельниччини. Обласний волейбольний турнір пам’яті Аркадія Зорі у Житомирі проводиться 8-ий рік поспіль, і цього разу за його призи сперечалися 15 команд зОлевську, Бердичева, Коростишева та інших районних центрів нашого регіону. Серед них і наша команда з Черняхова.

26 лютого 1951 року – за рішенням Житомирського облвиконкому та обкому КП(б)У Троковицька сільська рада (голова Марія Рубан) за багатьма показниками стала переможцем змагання серед сільських та селищних рад області.

26 лютого 1953 року – районна газета повідомила про те що сталінський блок комуністів та безпартійних впевнено переміг на місцевих виборах 22 лютого цього року. За них віддали свої голоси 99, 99 % виборців. Всі висунені кандидати були обраними до відповідних рад.

Районна газета «Нове життя» за 26 лютого 1994 року № 16 (91154) повідомила про те, що працівники більшості цехівГоловинського кар’єру висловили свою підтримку кандидату в народні депутати України Володимиру Дворецькому. Зокрема активно підтримували Володимира Петровича Г. Случинський, Ж. Краснобокий, А. Кобернюк.

26 лютого 1976 року на шостій сесії районної ради депутатів трудящих 15 скликання Василя Григоровича Любенка було увільнено з посади голови районного комітету народного контролю та голови адміністративної комісії райвиконкому у зв’язку з обранням його секретарем райкому Компартії України.

У газеті «Нове життя» № 25 (6613) за 26 лютого 1977 року ішлося про порушення чинного радянського законодавства з боку директора заготконтори райспоживспілки Л. С. Тизуня, та старшого бухгалтера А. ЧС. Яковенка, а саме в тому , що вони допустили неправомірне нарахування пенсії та водночас зарплати робітнику перевалочного пункту В. Ф. дарницькому, те саме стосувалось директора обозного заводу Д. О. Бондарчука, всім трьом було оголошено догану та грошові стягнення.

27 лютого 1945 року– Тишкевичу Василю Антоновичу, учаснику Другої Світової війни, уродженцю с. Нераж Черняхівського району присвоєно звання Героя Радянського Союзу.

27 лютого 1949 року – підписано договір про соціалісичне змагання між колгоспниками Очеретянської артілі імені Воровського та Андрієво–Української артілі імені Сталіна.

27 лютого 1961 року – хутір Щербинський було перейменовано на село Ялинівку.

У лютому 1961 року– на базі трьох колгоспів: «Зоря комунізму», «ім. Тельмана» (с. Новосілка) та «За врожай» (с. Андріїв) було утворено насінгосп ім. Сталіна. У даному сільськогосподарському підприємстві в той час нараховувалось: 86 тракторів, 22 зернових комбайнів, 75 вантажних автомобілів, 2,3 тис. голів великої рогатої худоби та понад 3 тис. свиней. Сума чистого річного прибутку господарства становила близько 800 тис. крб. (що рівнялась на той часблизько 1,2 млн. дол. США). В 1962 роцізгідно відповідної ПостановиРади Міністрів господарство було перейменовано на учгосп «Україна». В цей часочільником Черняхівського району був депутат Верховної Ради Української РСР 2-го скликання( 1947 - 1951рр.)перший секретар райкому Компартії України Петро Гнатович Докіль, під його керівницвомбулапроведено реформу колгоспів району: з 59 колгоспів створено 23 високогалузевих господарств в 9 з них працювали власні електростанції.

27 лютого 1987 року – на базі Забрідської середньої школи відбулись змагання з кульової стрільби. В командному заліку перемогу святкували господарі, друге і третє місце відповідно вибороли первинні організації ДТСААФ учгоспу «Україна» та Горбулівської середньої школи. В особис тому заліку перши три місця посіли В. М. Воробйов, В. В. Носаль із Забріддята І. В. Семенюк із Горбулева. У юнаків тоді найкращий результат показав тоді В. Демчук із Селянщини. У змаганні серед чоловіків переміг Л. Г. Запорожець з Черняхова, другим був А. В. Бондар з Вільська та А. Г. Гречаного з Черняхова. Гарні результати були у Б. І. Зарійчука з Черняхова та у Д. А. Москаленка зі Стирт.

У лютому 1994 року в серйоз розглядалась можливість будівництва нового приміщення середньої школи № 1 ім Саєнка. За тодішнім задумом навчальний закладмав би розміщатись на території заводу «Авангард» . Згідно проекту – це мала б бутишкола на 864 учні з їдаль нею на 477 місць, теплицями та овочесховищем. Будівництво мало б було розпочатись у 1994 році.

У лютому 1994 року у Черняховів кафе «Веселка» було відкрито молодіжне кафе, в перші дні торгівлі кафе давало прибуток 2-3 мільйонів купоно-карбованців.

Ціни в лютому 1994 року в Черняхові на базарі були такі : 1 кг м яса коштував 40 тисяч купоно-карбованців, відро яблук і відро картоплі по 8 тисяч, десяток яблук – 2-3 тисячі, відро пшениці - 15 тисяч купоно-карбованців.

27 лютого 2014 року - Черняхівська гімназистка Олена Юрченко виявилася найрозумнішою на конкурсі серед житомирян.Назва конкурсу – «Найкращий читач року-2014». У ньому брали участь найзаповзятіші книгоманиКорольовського району Житомира, учні шостих-восьмих класів. Проте ніхто з них не зміг дорівнятися до черняхівської гімназистки – семикласниці Олени Юрченко, яка вирішила помірятися силами із житомирськими однолітками. Поїхала – і перемогла.