26 April 2024, 08:22 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

ПРО ОСТАННІ ПОДІЇ У ЧЕРНЯХІВСЬКОМУ РАЙОНІ

В смт. Головине водій «Volkswagen T4» збив двох людей і втік з місця пригоди


Дорожньо-транспортна пригода сталась 17 лютого близько 21.45 на автодорозі сполученням Черняхів-Головино у селиі Головтне. Під колеса мікроавтобуса потрапили двоє пішоходів. Поліцією розпочато досудове розслідування.

Попередньо встановлено, що двоє жителів м. Житомира, віком 31 та 27 років, знаходились на проїжджій частині дороги в смт Головино, коли на них вчинив наїзд автомобіль. Водій транспортного засобу з місця події зник.

Чоловіків було доставлено до місцевої лікарні, де діагностовано травми різного ступеню тяжкості та надано медичну допомогу. Згодом молодшого з чоловіків було госпіталізовано до травматологічного відділення у м. Житомирі.

У ході проведених заходів працівники поліції встановили автомобіль «Volkswagen T4», що побував у вказаному ДТП, та його водія, 48-річного жителя Коростишівського району. Транспортний засіб з характерними механічними пошкодженнями правоохоронці вилучили.

Нині триває подальше з’ясування причин та обставин події у рамках кримінального провадження, розпочатого за статтею 286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) КК України. Повідомляє ГУНП в Житомирській області.


У с. Ксаверівка сталась пожежа

Горіли перекриття житлових будинків і в селах Нова Котельня Андрушівського та Межирічка Радомишльського районів. У селі Ксаверівка Черняхівського району виникла пожежа в дерев’яній господарській будівлі. Вогонь спопелив покрівлю, 20 м2 стін та 8 м2 перекриття.

Зважаючи на це, звертаємося до мешканців області з проханням суворо дотримуватися правил пожежної безпеки, особливо у побуті. Пам'ятайте! Навіть один необачно кинутий недопалок чи сірник може наробити лиха.


У Хорошівському та Черняхівському районі затримали шукачів за металом

З приватного домогосподарства жительки Хорошівського району було викрадено частину металевого паркану. А на Черняхівщині зловмисник викрав металеві плиту та візок з приватного будинку. Працівники поліції встановили причетних до злодіянь.

16 лютого до Черняхівського відділення поліції надійшло повідомлення від 32-річного жителя с. Клітища про крадіжку з його нежилого будинку, розташованого у цьому ж населеному пункті. На місці події працівники поліції з’ясували, що крадіжку було вчинено кілька днів тому. З приміщення було викрадено плиту пічного опалення та металевий візок. У ході проведених заходів правоохоронці встановили, що правопорушення вчинив 64-річний місцевий житель. У чоловіка вилучили викрадене.

17 лютого до Хорошівського відділення поліції звернулась 53-річна жителька райцентру із повідомленням про крадіжку частини паркану з території належного їй нежилого батьківського будинку у с. Човнова. Проведеними заходами поліцейські встановили, що до злодіяння причетний 43-річний місцевий житель.

Нині триває з’ясування обставин подій. Законодавством за такі дії передбачено покарання у вигляді штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт на строк від 80 до 240 годин, або виправних робіт на строк до 2 років, або арешту на строк до 6 місяців, або позбавлення волі на строк до 3 років. Повідомляє сайт Житомир онлайн.


У Черняхівському районі молодики побили односельчанина і відібрали в нього iPhone 8+

Загалом до поліції Житомирщини за минулий тиждень надійшло трохи більше 3 тисяч 300 повідомлень, з них кожне восьме мало ознаки кримінальних правопорушень. І завдяки проведеним поліцейськими заходам кожен пятий злочин уже розкритий, - повідомив на своїй сторінці в соцмережі головний поліцейський Житомирщини Вячеслав Печененко. - Розбійні напади були зареєстровані у м. Житомирі та Черняхівському районі. В обласному центрі 12 лютого уночі двоє молодиків вдерлися до квартири знайомого та нанесли йому тілесні ушкодження, забравши при цьому наявні гроші, ювелірні вироби із срібла та два мобільних телефони. Молодиків було затримано і тепер їм може загрожувати від 7 до 12 років ув’язнення.

А у Черняхівському районі того ж дня двоє чоловіків просто на вулиці села побили третього та відібрали у нього гроші і «iPhone 8+». Потерпілий лише наступного дня звернувся за медичною допомогою і його було госпіталізовано до лікарні. Лише згодом повідомлення про подію надійшло і до поліції, однак правоохоронці зуміли встановити причетних до події осіб – 27 та 25-річних жителів цього ж села".


Співробітники ДП "Україна" на Житомирщині погрожують перекрити трасу Київ-Чоп: більше 10 років не вирішується питання з приватизацією підприємства

Співробітники ДП "Україна" в Житомирській області погрожують перекрити трасу Київ-Чоп через те, що більше 10 років гальмується питання з остаточної приватизацією підприємства. 20 лютого вони перекривали ділянку траси М-21 Житомир-Виступовичі.

Науково-дослідне господарство "ДП Україна", якому належить близько 5 тисяч га землі одним масивом, потрапило в список об'єктів, підлягали приватизації. Земля знаходиться на території Черняхівської селищної та Великогорбашівської сільської рад.

Щоб провести приватизацію цього майна, воно повинно бути розподілено в рівних пропорціях між людьми, які працювали на цьому підприємстві. Отже, ділянка повинна бути розподілений і оформлений у вигляді державних актів на землю. Крім того, частина земель підприємства повинна відійти в землі резерву Черняхів і Великий Горбаші і, потім цю землі повинні отримати учасники АТО. Питання роздержавлення та передачі землі остаточно не вирішувалось до цього понаддесяти років і сьогодні для вирішення питання потрібно пройти останній етап – через відповідні процедурні кроки Держгеокадастру і тут виник штопор.

Володимир Гройсман декларує, що землі повинні переходити громадам, але в цьому випадку так не відбувається. Спершу Фонд держмайна гальмував ситуацію і не хотів передавати майно в новостворене підприємство КСП. Потім ФДМ погодив всі, але тепер Держкомзем гальмує.

У минулому році ми дійшли згоди, накреслили план приватизації. Було прийнято рішення про виготовлення технічної документації, і вона був виготовлена. Але на сьогоднішній день Держкомзем не видає дозволу на затвердження цієї документації. Закінчуються терміни, і якщо цей момент не буде вирішено, то необхідно буде процедуру проходити по-новому не один рік. У Держкомземі офіційної відповіді не дають, або ж звичайні відписки.

На початку лютого люди, які повинні отримати паї, пікетували Держкомзем у Житомирській області. Між активістами і чиновниками було досягнуто згоди про видачу дозволу на затвердження документації. Активісти поставили до відома, що якщо дозвіл не видадуть, вони залишають за собою право перекрити дорогу.

Співробітники ДП Україна на Житомирщині погрожують перекрити трасу Київ-Чоп: більше 10 років не вирішується питання з приватизацією підприємства.

Фонд державного майна виконав план приватизації, затвердив план приватизації, надав наказ на початок процедури припинення та з сьогоднішнього дня наше підприємство припинилося. Залишився тільки відповідь від Держгеокадастру. Нам можуть зовсім відмовити, і земля, що знаходиться в ДП "Україна", КСП "Україна-Черняхів" може бути виведена в землі Держгеокадастру, і землі ніхто не отримає ", - сказав голова правління КСП" Україна -Черняхів " Сергій Ромашко.

"Люди вийшли, тому що влада їм постійно обіцяють, але не роблять. Вчора вони просто привертали увагу до проблеми. Їм вкотре пообіцяли все вирішити. Але на майбутнє вони загрожують, що перекриють трасу Київ-Чоп".


Завершився турнір з футзалу пам'яті братів Тарнавських та В. Онікійчука


Результати півфінальних ігор:
1. "T.L. - Сали" - "Темп" - 7 : 4
2. "Сокіл" - ФК "Головине" - 3 : 2
Матч за 3 місце:
"Темп" - ФК "Головине" - 4 : 7
Матч за 1 місце:
"T.L. - Сали" - "Сокіл" - 13 : 1
Отже, 1 місце в турнірі здобула команда "T.L. - Сали".
2 місце - "Сокіл" (Високе). 3 місце - ФК "Головине".
Кращим воротарем турніру став Глущенко Анатолій
Кращим нападаючим став Бабак Максим.
Кращим захисником турніру став Бондарець.
Кращим гравцем турніру визнано Пахомова Віталія.


БАТЬКІВЩИНІВЦІ НИЗЬКО ВКЛОНИЛИСЬ ПРАХУ НАШОГО ВЕЛИКОГО ЗЕМЛЯКА

17 лютого одразу по закінченню роботи районної конференції Черняхівської районної організації ВО «Батьківщина», партійці вшанували пам’ять нашого Великого Земляка, доктора історичних наук академіка Миколи Павловича Дашкевича.
Могила науковця знаходиться у центрі с. Бежів на його батьківщині.
Як відомо, на початку лютого ( за н. с.) виповнилось 105 років від дня його смерті.


Черняхівка Вікторія Писаренко перемогла на всеукраїнському конкурсі юних журналістів

Дівчина навчається в 11-му класі Черняхівської загальноосвітньої коли І-ІІІ ступенів і відвідує Школу журналістики при навчальному закладі. Вона взяла участь у конкурсі, проведеному «Українським інтересом» https://uain.press – одним із найавторитетніших вітчизняних медіа.Разом із тринадцятьома кращими юними журналістами країни 9 березня Вікторія відвідає редакцію “Українського інтересу” в Києві і пройде майстер-класи з основ журналістики, фотосправи, комп’ютерного дизайну, редагування та адміністрування. Переможці також отримують подарунки від редакції, а три найкращі роботи опублікують на сайті «Українського інтересу». Інформація розміщена на сайті «Моя Житомирщина».


У Зороківському козацькому ліцеї відбулось пізнавально-спортивне свято «Нащадки козацької слави»

15 лютого 2018 року учні 5-7 класів Зороківського козацького ліцею чекали з особливим нетерпінням. А діти всієї початкової школи знали про те, що цього дня відбудеться пізнавально-спортивне свято «Нащадки козацької слави», яке підготувала і проводила вчитель фізичного виховання Поліщук Тетяна Михайлівна. З цієї нагоди в стінах спортивного залу рідного ліцею зібралися вчителі, учні початкових класів, учасники та вболівальники.Розповідає у своїй публікації Наталя КУЛІШ на сайті «Моя Житомирщина».


У Новопільській ЗОШ I-III ступенів відбувся захід, присвячений вогню та правилам пожежної безпеки

Усі ми не з чуток знаємо, що таке вогонь, яку користь він приносить та якої біди завдає. Вогонь - давній супутник людини. Він дарує світло й тепло. Якби вони зникли, то життя б на світі не було.
У Новопільській ЗОШ I-III ступенів відбувся захід, присвячений вогню та правилам пожежної безпеки. Його провели учні початкових класів групи продовженого дня на чолі з учителем-вихователем Тетяною Вознюк. На стіні великий стенд «Обережно, вогонь!», на якому зображено, у яких випадках вогонь є ворогом, а в яких - другом. Повідомила Наталя КУЛІШ.



У Черняхівській школі започатковано ще одну прекрасну традицію

Випускний вечір- це тонка межа між дитинством та дорослим життям, яку рано чи пізно мусить перетнути кожна людина. Випускникам у цю урочисту годину бажають світлого майбутнього, пророчать успіхи та кар’єрні злети, від чистого серця мріють, щоб все у них в житті склалося так, як їм хочеться. Наскільки справдилися сподівання вчителів і плани випускників, стало видно 17 лютого в день відчинених дверей для випускників 2013 – 2017 років. Вікторія ПИСАРЕНКО, «Моя Житомирщина».


21 лютого 2018 року відбулась спільна підсумкова медична рада за результатами діяльності галузі в 2017 році

В роботі медичної ради взяли участь голова районної державної адміністрації Микола Жилінський, голова районної ради Іван Бовсунівський, керівник черняхівської Держпродспоживслужби Леонід Жовтовський, голова Вільської ОТГ Петро Бєлий.

Головний лікар Черняхівського територіального медичного об’єднання Віталій Ніколайчук та головний лікар комунальної установи «Центр первинної медико-санітарної допомоги” Алла Виговська поінформували присутніх про основні показники роботи у 2017 році та завдання на поточний рік.

Головне завдання - це забезпечення матеріально-технічною базою закладів охорони здоров’я, вчасна виплата заробітної плати. Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 22.03.2017 №196-р «Про затвердження переліку та складу госпітальних округів Житомирської області» затверджено 4 госпітальних округи, - наголосив Віталій Віталійович.

Кампанія з вибору жителями області сімейних лікарів почнеться в квітні. Про це нагадує прес-служба Житомирської облдержадміністрації. Однак і до старту так званої приписної кампанії декларації з сімейними лікарями будуть підписуватися в пілотному режимі.

До цього часу медичні установи первинної медицини повинні набути статусу комунальних некомерційних організацій, забезпечити комп'ютеризацію та підключитися до електронної системи охорони здоров'я, а потім укласти договори з Національною службою здоров'я України, яка почне функціонувати з липня місяця. Сімейний лікар зможе сам планувати свій робочий день і, зрозуміло, так, щоб залишався час на відпочинок. Амбулаторії можуть бути невеликими, де працюють 2-3 лікаря і обслуговують 5-7 чоловік. Планується , що сімейні лікарі будуть жити при амбулаторіях, - роз’яснила у своєму виступі Алла Миколаївна. Окремо вона повідомила про заплановане будівництво амбулаторії в с. Видибор.

Ветеран охорони здоров’я району Юрій Гнот доповів присутнім про зменшення рівня хворобливості, але водночас зтрурбовано констатував зростання рівня захворюваності населення, зокрема зростає туберкульоз, гіпертонія та онко.

Коротко і влучно окреслив царину своєю діяльності заступник головного лікаря Андрій Сахненко, небагатослівним був і Леонід Жовтовський.

Петро Бєлий підбадьорив пристутніх, що реформ непотрібно боятись.

Говорили про успішний ремонт пологового відділення, відсутність ліцензії на здійснення медичних послуг у Високівській ОТГ, неоминули гостру проблему з житлом у молодих спеціалістів, звучали думки про інші проблеми та труднощі.

У 2017 році заклади охорони здоров’я отримали 22,37 млн. грн.. Окрім цього виділено кошти для капітального ремонту пологового відділення в сумі 932 тис.грн. та 500 тис.грн. на придбання медичного обладнання.

Микола Жилінський зупинився на основних перевагах медичної реформи.

Іван Бовсунівський підкреслив особливу заслугу в сприянні розвитку медицини району з боку народного депутата України Павла Дзюблика.

Завершуючи засідання керівники району подякували медикам за гарну роботу, витримку та професіоналізм.

Серед основних завдань виокремлені наступні:

Забезпечити виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 15.11.2017 р. №821-р « Про затвердження плану заходів з реалізації Концепції реформи фінансування системи охорони здоров’я на період до 2020 року».

Впровадження нової моделі фінансування надання первинної медичної допомоги запринципом «гроші ходять за пацієнтом».

Розпочати реорганізацію закладів охорони здоров’я – бюджетних установ у комунальні некомерційні підприємства.

Створення передумов для формування бази для запровадження обов’язкового медичного страхування (гарантований пакет медичних послуг), які оплачує держава.

Забезпечення модернізації існуючих та розбудови нових амбулаторій, що забезпечить координацію лікування пацієнта, застосування телемедичних технологій тощо.

Запровадження ефективної електронної системи охорони здоров’я (e-Health).

Впровадження сервісу «Поліклініка без черг» (введення електронної черги в закладі,

-онлайн-запис на консультації та прийоми,

-логістична взаємодія лікарів тощо).

Проводити інформатизацію закладів охорони здоров’я області з метою переходу на електронний документообіг, створення єдиних реєстрів закладів, лікарів, пацієнтів, ліків тощо.

Впровадження сучасних комп’ютерних та телекомунікаційних технологій, розвиток необхідної телекомунікаційної інфраструктури та засобів для підвищення доступності та якості медичного обслуговування населення у сільській місцевості.

Створення для медичних працівників у сільській місцевості додаткових гарантій оплати праці та належних умов праці, включаючи забезпечення необхідним медичним обладнанням та спеціальним транспортом, а також сприяння підвищенню рівня професійних знань та практичних навичок.

Залучення інвестицій у розвиток медичного обслуговування у сільській місцевості, сприяння розширенню державно-приватного партнерства та здійсненню благодійної діяльності у сфері охорони здоров’я.

Налагодження роботи госпітальних рад для розробки та планування заходів для забезпечення потреб населення в послугах охорони здоров’я.

З метою інформування населення щодо стану модернізації сфери охорони здоров’я як споживача медичного обслуговування використовувати різні форми презентації (виступи, публікації, брифінги, "круглі столи", прес-конференції, дискусії тощо) за участю керівників та фахівців галузі в засобах масової інформації, у тому числі електронних.

Подальша оптимізація первинної медико-санітарної допомоги (реорганізація фельдшерсько-акушерських пунктів, лікарських амбулаторій) та її вдосконалення на засадах сімейної медицини за принципом: кожному мешканцю - сімейний лікар.

Працювати для досягнення нормативу забезпеченості мережею амбулаторій та підрозділів центрів первинної медичної (медико-санітарної) допомоги.

Забезпечити центри первинної медико-санітарної допомоги та їх підрозділи обладнанням згідно з табелем матеріально-технічного оснащення .

Забезпечити своєчасне отримання ліцензій ЦПМСД на провадження господарської діяльності з медичної практики та діяльність, пов’язану з обігом наркотичних засобів.

Забезпечити супровід лікарів первинної медичної допомоги для отримання ліцензій на провадження медичної практики та сприяння у використанні вивільнених надлишкових площ приміщень в медичних закладах для здійснення приватної медичної практики.

Проводити аудит роботи ФАПів/ФП, які обслуговують до 300 осіб населення, та визначити доцільність їх подальшого функціонування, відповідно до потреб населення тощо.


21 лютого, в День рідної мови в місті Житомирі в Домі української культури відбувся творчий вечір поетиси з Черняхова Марії Кучер

21 лютого, в День рідної мови в місті Житомирі в Домі української культури відбувся музичний творчий вечір поетеси з Черняхова Марії Кучер.
Автор розповіла, як народжуються її твори. Вона «пише» серцем, емоційно виплескуючи свої переживання, роздуми, з якими хоче поділитися з читачами. Її лірика багатогранна. У віршах Марії знаходять відображення найсвітліші й прекрасні почуття – любов і дружба, віра та патріотизм.
Вдячна публіка дуже тепло прийняла гостю. Щирі вірші поетеси нікого не залишили байдужим.
Все це доволі символічно, адже Марія Василівна не просто поетеса, вона — Жінка з чіткою громадянською позицію, авторка пісень, перекладач, волонтер, активний депутат районної ради.
Захід зібрав у затишній залі поціновувачів її таланту: творчу еліту міста Житомира, представників влади Черняхова, друзів та рідних поетеси, читачів та просто зацікавлених гостей.
Вся поезія пані Марії – це безмежний, багатий світ людської душі, яка живе напруженим внутрішнім життям. Нещодавно вийшла друком її перша поетична збірка „Вектор надії вектор любові”, тож основну увагу було приділено саме їй. Поетеса невимушено спілкувалася з присутніми, читала вірші, відповідала на запитання. За її словами: „Творити – це, перш за все, пережити описане, задумане в собі самій. Думки, ідеї, задуми народжуються в голові, але пережити їх треба серцем”, вони глибокі, цілісні, емоційні і граційні у своїй виразності.
Даючи оцінку презентованій збірці поетеси, поет та науковець Петро Кухарчук відзначив: „Як приємно було для себе відкрити ще одне ім’я в сучасній українській поезії – тендітну жінку з сильним характером, поезія якої здатна дати відповіді на чимало питань буття…
Зустріч, наскрізно пронизану любов'ю до неньки-України та її синів-захисників, поетеса завершила ліричною поезію, бо Любов — це те, що надає змістовності, є основою всього... І, як Жінка-Мати, вона благословила всіх присутніх віршем-молитвою «Як мати я усіх благословляю».
На творчій зустрічі на адресу Марії линули численні вітання від друзів і колег по професії та перу. Загалом, зустріч пройшла у теплій родинній атмосфері і стала справжнім святом для шанувальників поетичного слова.

Доволі символічно, адже Марія Василівна не просто поетеса, вона — Жінка з чіткою громадянською позицію, волонтер. Зустріч, наскрізно пронизану любов'ю до неньки-України та її синів-захисників, поетеса завершила ліричною поезію, бо Любов — це те, що надає змістовності, є основою всього... І, як Жінка-Мати, вона благословила всіх присутніх віршем-молитвою «Як мати я усіх благословляю». Дякую Марії Василівні за чудовий вечір.


Депутати селищної ради підтримали ініціювання Черняхівської ОТГ.

Черняхівська селищна рада одноголосно (17 за) прийняла рішення про надання згоди щодо добровільного об'єднання навколо містечка Черняхів. Це старт процесу об’єднання у районі. Наразі запрошення для створення ОТГ буде надіслано всім сільським та селищним радам району, які ще не об’єднанні.

Черняхів ініціював створення ОТГ

«В районі є 11 сіл із населенням менше ніж 100 осіб, крім того, є 4 сільські ради, де загальна кількість населення не досягає навіть 500 осіб. Чи можуть ці громади розвиватись і забезпечувати якісні публічні сервіси? Відповідь всі розуміють. Створення ОТГ дозволить покращити якість цих послуг та перейти від утримання інфраструктури до її розвитку», - наголосив Микола Жилінський, голова Черняхівської РДА, який був присутній на сесії селищної ради.

На сьогодні в районі вже існують дві громади Високівська та Вільська, які об’єднують 7 сільських рад. Наступним кроком мають стати рішення сільських та селищних рад про надання згоди на об’єднання із центром у Черняхові. Команда Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного Програмою U-LEAD з Європою та Мінрегіоном, переконували депутатів та керівників селища прискорити цей процес, адже громада втрачає час та фінансовий ресурс, який надає держава.

«Високівська громада вже далеко попереду всіх інших сіл району. Там модернізовані школи, садки, ФАПи. Вони розвивають бізнес і вже думають про нові робочі міста, а не де взяти гроші на дрова у школі. Створивши ОТГ ви отримаєте однакові умови розвитку і зможете працювати на розвиток свого потенціалу», - розповів Василь Невмержицький, директор Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування.

Нагадаємо, що вибори в ОТГ мають відбутись у квітні та жовтні цього року.

Черняхів ініціював створення ОТГ. Повідомляє Рупор Житомира.