23 April 2024, 10:32 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Історичний календар Черняхівщини: 1 – 3 березня

У березні 1825 року в Черняхові відбувся таємний з’їзд декабристів – масонів «Товариства об’єднаних слов’ян», очолюваного І. Горбачеським, Ю. Люблінським та братами Борисовими. Штаб-квартира організації знаходиласяв Новограді – Волинському.На з’їзд прибуло понад 15 чоловік, і проходив він на одній з окраїн Черняхова, в будинку польського шляхтича.

У березні 1944 року було укладено договір між Черняхівським та Володар-Волинським районами про соціалістичне міжрайонне змагання.

З березня 1944 по березень 1985 рр фельдшером с. Бежева була Ніна Гарбарчук

У березні 1949 року черняхівська промартіль «Молот» проводила ремонт старих та виготовлення нових кінських возів та іншого сільськогосподарського реманенту. Відповідальним редактором газети в цей час був П. М. Христенко, а секретарем С. Малинівський.

1 березня 1949 року - Рада Міністрів СРСР та ЦК ВКП(Б) постановили про проведення другого етапузниження цін: в державних торгівельних мережах Черняхівщини відбулось зниження державних роздрібних цінна промислові та продовольчі товари масового споживання першої необхідності.Черняхівському районі було ціни знижено загалом на 15%.

1 березня 1951 року – Рада Міністрів СРСР та ЦК ВКП(Б) постановили про чергове четверте зниження цін: в державних торгівельних мережах Черняхівщини відбулось зниження державних роздрібних цінна промислові та продовольчі товари масового споживання першої необхідності, в середньому в районі ціни знижено на 12-14%.

На початку березня 1967 року – виборці Радомишльського виборчого округу № 141 висунули Надію Загладукандидаттом у депутати Верховної Ради УРСР.

З 1 березня 2007 року працівники Головинського кар’єру «Граніт» були відправленні у триденну відпустку за свій рахунок у зв язку з відсутністю ліцензії в той час на проведення вибухових робіт.

1 березня 2007 року - директором Черняхівського відділення «ПриватБанку» було призначено Євгена Нагурного.

1 березня 2012 року - завершено другу чергу пускового комплексу (блок А) Черняхівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів. Вагомість цього підкреслили й поважні гості, які завітали на відриття школи: Сергій Рижук – голова облдержадміністрації, Йосип Запаловський – голова обласної ради, Олександр Пастовенський – начальник управління освіти і науки облдержадміністрації, Сергій Поліщук – голова райдержадміністрації, Наталія Рибак – голова районної ради.

1-го березня 2013 року - Житомир приймав кращих жінок України на Всеукраїнському форумі «Жінка – лідер в українському суспільстві». Участь у форумі взяли жіночі делегації з 16-ти областей України та всіх районів Житомирщини. Зокрема на ньому виступила голова Черняхівської райради Наталія Рибак.

2 березня 1921 року в селі Троковичі відбулося засідання комгуртка, на якому основним питанням стояло: вибори до Рад і підготовка до них, в рішенні записано, щоб в сільську Раду не пробрався ні один куркуль чи зрадник народу, боротьба з неграмотністю та організація дитсадків. Щотижня проводились суботники: по ремонту сільського клубу, доріг, то по обладнанню хати-читальні, заготовлювалися та розвозилися дрова на зиму.

2 березня 1987 року у районному будинку культури відбулася зустріч черняхівських любителів шахів з міжнародним гросмейстером, екс-чемпіоном СРСР, одним із тренерів чемпіона світу Каспарова Йосипом Дорфманом.Дорфман відповів на запитання і дав сеанс одночасної гри з 20-ма найкращими шахістами району. Переміг у 19 партіях і одну – з Черняхівцем Леонідом Паламарчуком зіграв унічию.

3 березня 1922 року у Сліпчицяхбула створена сільськогосподарська комуна ім. Шевченка. Першим працівникамиїї стали Яків Ковальов, Олекса Войтенко, Дмитро Мусійчук.

Районний фестиваль самодіяльного мистецтва, присвячений 50-річчю Великої Жовтневої соціалістичної революції який пройшов на початку березня 1967 року показав, що в більшості сільських клубів та установ пожвавилась робота гуртків художньої самодіяльності. За творчу роботу та успішні виступи нагороджено Почесними грамотами райкому КП України та виконкому районної Ради депутатів трудящих хорові колективи: вчителів райцентру ( керівн7ик М. В. Горностай), мед працівників райцентру (керівник В. Р. Грищенко), с. Сліпчиць (П. Т. Лукашук) с. Видибора (В. О. Писаренко), Головинського профтехучилища (М. А. Любарчук), вокальний жіночий ансамбль учгоспу «Україна» (керівник В. В. Артемчук), ансамбль пісні і танцю районного Будинку культури (В. А. Корінець), духовий оркестр с. Високе(В. Й. Онищук), вокально-інструментальний ансамбль музичної школи «Полісянка» (В. П. Горностай, колектив художньої самодіяльності с. Сали ( Б. Я. Крученюк).

Газета «Нове життя» за 3 березня 1977 року № 27 (6615) повідомила про те, що шість господарств району не виконала соціалістичних зобов’язань по виробництву льоноволокната насіння, а в колгоспі імені Ватутіна його збірали по 4,7 цнт. з га, радгоспах «Дружба»- по 4,7 цнт, за га «Черняхівському»- по 3,8 цнт. з га. В багатьох з них порушилась технологія передпосівної підготовки площпід льон. В ряді господарств незадовільно використовувались добрива саме під льон, а це були: колгосп «Жовтень», імені Ватутіна, радгоспі імені Карла Маркса. В цьому ж номері газети розповідалось про великі спортивні успіхи працівників черняхівського сир заводу. Так на змаганнях з багатоборства ГПО серед працівників молочної промисловості черняхівцям не було рівних ( наша команда була першою). Черняхівські молочники на республіканських змаганнях серед споріднених підприємств зайняли п яте загальнокомандне місце. Олексій Котнюк та Анатолій Сімашко нагородженні бронзовими медалями та грамотою міністерства молочної промисловості УРСР та центральної ради ДСТ «Колос».

3 березня 1971 року у колективних господарствах Черняхівського району закінчили проведення звітних і звітно-виборних зборів. У зв’язку з виходом на пенсію В.М.Хабчука головою обрали Ростислава Мелешка, якийпрацював головним економістом районного управління сільського господарства. У колгоспі «Ленінський шлях» села Крученця головою було обрано Леоніда Маліневського, який працював начальником районної інспекції Держстраху. Головою колгоспу «Нове життя» села Росівки обрали Ярослава Шафіра, якийзаймав посаду агронома та був секретарем парторганізації в колгоспі «Батьківщина» Горбулева. Головою колгоспу «Світанок» села Городища обрали Василя Мазка, якийбув агрономом у колгоспі імені Леніна с. Трокович.

3 березня 2016 року - Петро Порошенко звільнив Анатолія Підлісного з посади голови Черняхівської РДА.