28 March 2024, 18:15 Житомир: °C
Юрій Огірчук
Політолог, начальник організаційного відділу апарату Житомирської РДА

До врегулювання конфлікту у Високій Печі лише один крок

У суботу, 3 березня, у Високопічській ЗОШ №1 Житомирського району за ініціативи голови райдержадміністрації Сергія Микитюка пройшла зустріч з педагогічним колективом та батьківським активом школи.

Участь у зібранні та обговоренні конфліктної ситуації у даному навчальному закладі взяли голова РДА Сергій Микитюк, начальник районного відділу освіти Світлана Давиденко, депутат обласної ради Олена Галагуза, депутат районної ради Лариса Вербило, сільський голова Анатолій Маслов, члени Громадської ради при РДА, громадські активісти та представники засобів масової інформації.

Нагадаємо, що ще минулої осені завдяки скоординованим діям певних зацікавлених осіб у соціальних мережах, друкованих та електронних ЗМІ набула широкого розголосу інформація щодо нібито наявності у діях керівництва та деяких вчителів даного навчального закладу протиправних проявів стосовно окремих учнів. Ситуація ускладнювалася тим, що «громадське обурення» чомусь стосувалося, та й стосується, виключно членів однієї освітянської династії. Так склалося, що водночас у школі директором є Леонід Фоміненко, його син працює вчителем фізичної культури, а донька – вчителем біології. І от, за дивним збігом обставин, саме у діях цих представників освітянського загалу одночасно було зафіксовано протиправні дії. Чому так сталося, мають розібратися компетентні органи.

На переконання голови РДА, наявність даного конфлікту не сприяє налагодженню та підтриманню нормального навчального процесу у школі й він має бути врегульований якомога швидше. Саме тому С.Микитюк закликав сторони протистояння до діалогу та порозуміння, адже надзвичайно неприємно, що цей конфлікт набув такого розголосу, що, у свою чергу, не сприяє адекватному сприйняттю освітянського життя у районі загалом. На переконання Сергія Михайловича конфлікт дедалі набуває загрозливого характеру, в хід йдуть відверто неправдиві та заангажовані аргументи.

Як приклад було наведено ситуацію з відомим відеороликом що поширювався у мережі Інтернет з прив’язкою до Високопічської школи №1. При цьому, згідно з коментарем керівника прес-служби ГУ Національної поліції у Житомирській області Алли Ващенко, дане відео не має жодного стосунку до цього навчального закладу. Зафільмовані події мали місце у с. Висока Піч у січні 2018 року з не атестованими працівниками Управління поліції охорони, які під час виконання службових обов’язків допустили вживання алкоголю у даному селі. Їх було затримано, підтверджено стан алкогольного сп’яніння, притягнуто до адміністративної відповідальності та звільнено з роботи. При цьому, як каже А.Ващенко, перевірка стосовно дій директора школи щодо однієї з учениць наразі перебуває на етапі завершення і за її результатами до райвідділу освіти буде направлено лист поліції про необхідність надання оцінки діям даного педагогічного працівника. У будь-якому разі, переконана А.Ващенко, проблеми школи треба вирішувати у відділі освіти, а скандали є способом піару для окремих активістів.

С. Микитюк підкреслив, що позиція РДА у даному випадку є нейтральною, але права дітей не мають порушуватися. Те ж стосується й вчителів та директора. Більш того, ця школа є однією з кращих у районі. Вона має гарні показники по ЗНО та за результатами участі в олімпіадах з базових дисциплін. Так, за рейтингом шкіл району І-ІІІ ст., школа займала у 2014-2105 н. р. 17 місце, роком пізніше – 8, а у 2016-2017 н. р. – 5 місце. У обласному рейтингу навчальних закладів за результатами ЗНО школа посідає 88 сходинку проти 33 – у Новогуйвинської гімназії, 71 – у Озерненської гімназії та 120 – у Денишівської ЗОШ. Директор школи є досвідченим та фаховим керівником, який працює тут більше 30 років, має звання «Відмінник освіти», спеціаліст вищої категорії, нагороджений майже двома десятками грамот, у тому числі й Міністерства освіти і науки України. Тож очільник РДА закликав батьківський загал до конструктивного діалогу, а ЗМІ – не підбурювати людей.

«Вашій школі, як у цілому нашій країні, потрібен мир, злагода та наполеглива праця. Тому сьогодні я хотів би почути не образи один одному, а конструктивні пропозиції щодо вирішення проблемної ситуаціїта налагодження такої атмосфери, яка б сприяла успішному навчанню дітей. Наразі триває Великий піст, саме зараз потрібно по-особливому бути уважним один до одного і толерантним», - підкреслив С. Микитюк.

Подібні думки висловлювали під час свої виступів і С. Давиденко та Л.Вербило, на переконання яких дітям у школі має бути комфортно. Тому відділ освіти й надалі буде моніторити ситуацію у школі. При цьому обидві сторони конфлікту мають розуміти, що треба розвивати не контроль, а партнерство, треба шукати шляхи примирення та співпраці.

Було заслухано на зборах і думку батьківського активу та педагогів школи. Більшість сходиться на тому, що конфлікт є штучним і має бути залагоджений на місцевому рівні. При цьому більшість із батьків висловлювали свою підтримку керівництву та вчителям та підкреслювали фаховість директора, який за роки керівництва школою ініціював багато корисних для навчального закладу справ. Висловлювалася й думка про те, що вчитель наразі є незахищеним та багато на що не має права. Однак, як і усі ми, він має право на помилку, а конфліктні ситуації виникають у більшості наших шкіл. І у більшості випадків вдається знайти компромісне рішення та порозуміння. Адже усі ми маємо працювати спільно, злагоджено та на користь наших дітей. Саме це дасть можливість школі жити та розвиватися. Тому, на завершення обговорення С. Микитюк вкотре підкреслив, що дана зустріч має бути відправною точкою на шляху до остаточного примирення та налагодження подальшого навчального процесу.

Підводячи підсумок зустрічі, голова РДА звернувся до засобів масової інформації з проханням не розпалювати вогонь ворожнечі й дати відділу освіти врегулювати це конфліктне питання та налагодити нормальний навчальний процес у школі для успішного навчання дітей, а не влаштовувати на цьому піар-акції.