25 April 2024, 03:59 Житомир: °C
Люба Володимир
Шаховий тренер Chess school "Тріумф" Житомир

ПРО ВАЖЛИВІСТЬ ПІДТРИМКИ БАТЬКІВ ДЛЯ ЮНИХ ШАХІСТІВ

Юним шахістам завжди потрібна підтримка. Відчуття, що поруч рідна людина, яка допоможе, порадить і втішить. Батьки навчають і підтримують нас по життю!

Пригадую, як в 2000 р. разом з батьком їздив декілька днів підряд у Тернопіль (18 км від моєї домівки), в шахово-шашковий клуб “Авангард” на півфінал дорослого чемпіонату області. Основна мета поїздки – І розряд. Розряд виконав і після закінчення турніру вперше у житті сходив в піцерію. Батько старався їздити зі мною, а як його не було, то поруч був мій тренер - Віблий В.Є. Особливо запам'яталися наші повернення додому. Останній автобус Львів-Чортків відправлявся в 20-15 з центрального автовокзалу, потрібно встигнути зіграти партію і бігти на автобус. А потім пішки з об'їзної додому. Не встиг на автобус, є поїзд Тернопіль - Івано-Пусте, але тоді ще довша дорога додому… Інколи і в дощ, і в сніг… Пізнє повернення додому, а зранку знову в бій! Постійні очікування і переживання матері – "Для чого це тобі?" Так загартовувався шаховий характер.

Сьогодні я розповім про батьківську підтримку найсильніших шахістів світу та роль матерів на шляху до чемпіонства своїх дітей.

ГАРРІ КАСПАРОВ - наймолодший чемпіоном світу в історії шахів.
Батьки Каспарова захоплювались шахами і розв'язували шахові задачі, що публікувались у газеті. Гаррі часто слідкував за ними і вже у 5 років став підказувати їм розв'язки. Після цього тато навчив його грати в шахи. Коли Гаррі було 7р., батько помер. Клара Шагенівна Каспарова після смерті чоловіка повністю присвятила себе шаховій кар'єрі сина. В 22 роки 6 місяців і 27 днів Каспаров став чемпіоном світу. Вплив матері важко переоцінити!

5aa6512a8bc68.jpg


ЛЕВОН АРОНЯН - чемпіон світу до 12, 14 і 20 рр., дворазовий володар Кубка Світу, переможець багатьох супертурнірів, провідний гросмейстер.

В 2012 р мати Левона Ароняна – Седа Аронова в Єревані презентувала книгу «Левон Аронян», яка вийшла на честь 30-річчя гросмейстера.

«Головна заслуга моєї матері, що вона навчила мене боротися, не спочивати на лаврах після успіхів, а продовжувати працювати над собою! Я радий, що завдяки цій книзі багато хто дізнається, який нелегкий шлях довелося їй подолати, щоб допомогти синові та дочці здійснити свої заповітні бажання» - такі слова Левона на звороті книги.

Влітку 2017 року, одну з перемог на турнірі в США, Левон присвятив матері. "Я не просто переміг Накамуру в рамках 7 туру, але таким чином я відсвяткував 2 важливі події в моєму житті – 70-р виповнюється моїй мамі, і рівно 23р. тому я виграв свій перший серйозний турнір. Мама також була зі мною на чемпіонаті Світу, але у нас не було грошей щоб жити в готелі, і весь турнір мама жила в автобусі. Вдвічі приємно, що сьогодні я можу своєю грою приносити радість матері і тим самим відзначити її внесок в мої успіхи"!

5aa652b33347e.jpg

ЖУЖА, СОФІЯ та ЮДІТ ПОЛГАР - шахові принцеси.
Сестри Полгар відомі на весь світ. Навчанням дітей займалась їхня мати Клара Полгар — вчителька, родом із села Вилок (Закарпатська область), закінчила Ужгородський університет.
З раннього дитинства грі у шахи навчав батько — психолог і педагог Ласло Полгар. Його також вважають піонером-теоретиком у вихованні дітей, на думку якого "геніями не народжуються, ними стають". Експеримент Полгара з доньками дістав визнання як "один із найбільш дивних експериментів у історії людської освіти."
Полгари отримали від угорської влади дозвіл на те, щоб мати змогу навчати дівчат удома.
Вони розглядали різні предмети для поглибленого навчання дітей, включаючи математику та іноземні мови, але зупинилися на шахах.

"Ми могли б зробити те саме з будь-яким предметом, якщо почати раніше, витратити багато часу й прищепити велику любов до цього одного предмета," - пізніше пояснювала Клара. "Але ми вибрали шахи. Шахи дуже об'єктивні і їх легко оцінити".
Ласло вчив своїх доньок гри, а дружина координувала їх подорожі на турніри до сорока країн світу.
Якось Жужа Полгар сказала в інтерв'ю 2005 року: "Мій батько вважає, що вроджений талант — ніщо, що успіх це 99 відсотків наполегливої праці"!!!

5aa6533f98bcf.jpg

МАГНУС КАРЛСЕН - чинний Чемпіон Світу з шахів, лідер світового рейтингу.

Про діючого Чемпіона Світу інформації дуже багато. Та всі дороги ведуть в … дитинство.
Грати в шахи 5-ти літнього Карлсена навчив батько Хенрік, інженер за освітою. У Магнуса є три рідні сестри.
В 8 років Магнус захопився шахами серйозно, почав читати шахові книги, грати в турнірах. З цього часу він жив лише шахами… В 2003 р. компанія Microsoft оплатила річне турне сім'ї Карлсен по цілому світу. Свій дім в Норвегії вони здали в оренду, машину продали і відправились підкорювати шаховий світ! В 13 р. Магнус переміг 12-го чемпіона Світу Анатолія Карпова і зіграв внічию з Каспаровим. А далі тренування з тим же 13 чемпіоном … і чемпіонство Магнуса!
Варто відзначити підтримку рідних. На усіх турнірах Магнус був з родиною, яка його підтримувала.

5aa657c5af820.jpeg

Сподіваюся, що інформація про шахістів зі світовим ім’ям та роль батьків на шляху до досягнення успіхів надихнула якомога більше часу приділяти дітям!

Розкривайте та розвивайте у них таланти, займайтесь з ними!

І не обов’язково нав’язувати шахи :-)
В жодного чемпіона Світу чи сильного гросмейстера, діти не пішли протоптаною стежкою і не стали професійними шахістами!

Головне щоб захоплення приносило дітям радість і вони відчували вашу підтримку!