28 March 2024, 13:11 Житомир: °C
Олександр Гнітецький
Експерт з просторового планування та управління ресурсами

Громада, що готова до інвестицій "по-Польськи"

Gmina Fair Play - Гміна готова до інвестицій

Програма Gmina Fair Play - це щось накшталт нашого «Ревізора» для закладів обслуговування, але для Польських гмін. Програма працює вже з 2001 року. Суто приватна та не отримує жодних дотацій від уряду та міністерств.

5af88c1f741e1.jpg

Малі та середні підприємства в Польщі забезпечують 99% зайнятості для населення, а у структурі ВВП - 40%. Орієнтовно, 3 млн. малих та 30 тис. середніх підприємств.

Головна мета програми - допомогти малому та середньому бізнесу, а також гмінам, що бажають розвиватися та налагодити комунікацію з інвесторами.

Отримати сертифікат, що ваша гміна - Gmina - Fair Play - це все одно, що купити в магазині переможний лотерейний квиток. Це своєрідний магніт для інвесторів, які тепер впевнені, що ви відповідєте їх очікуванням, знаєте, що їм потрібно та що потрібно вам.

Проте, отримати сертифікат не так то й легко, та й отримують не всі, лише переможці за результатами конкурсу. Сам конкурс відбувається в 2 етапи, а участь в ньому платна. Плата залежить від кількості мешканців, від 40 000 - 150 000 тис. гривень.

Отже, щодо етапів конкурсу:

1 Етап - гміни учасниці заповнюють анкети, де відображається вся інформація про існуючий стан гміни: наявна інфраструктура, демографічна ситуація, який відсоток гміна витрачає на розвиток інфраструктури (тут це дуже важливий індикатор);

2 Етап - комісія програми їде на «перевірку» до гміни, проводить власний аудит, спілкується з місцевим бізнесом та мешканцями громади, так би мовити - перевіряють подану інформацію. Для аудиту наймають найкращі аудиторські компанії, тому навіть гміни, які програють в кінці, не отримають сертифікат, все одно на крок далі за тих, хто нічого не робив. Адже, за результатами аудиту, вони знають свої реальні проблеми, попрацювавши над якими, у наступному році, зазвичай, знову прагнуть брати участь в конкурсі.

За результатами конкурсу кожна гміна отримує свій рейтинг, головними критеріями оцінки є:

  1. Що пропонує гміна інвестору.
  2. Чи має позитивний досвід у співпраці з інвесторами: внутрішніми, зовнішніми.
  3. Наявна інфрастрктура, що пропонується: стан доріг, водовідведення, водопостачання, ЛЕП, газ та інші.
  4. Чи має гміна власний центр обслуговування інвесторів.
  5. Чи наявні фірми, що надають супутні послуги бізнесу.
  6. Власні інветиції громади в інфраструктуру в процентному співвідношенні до бюджету.
  7. Наявність містобудівних документів (У Польщі це дуже дорого та довго (генеральний план орієнтовно 1,5 - 2 роки)).
  8. Скільки часу займає видача дозволів земельного, архітектурного та інших спрямувань.
  9. Як легко можна зустрітися з «бурмістром», відкритість влади.

Звісно, що прирівняти всі гміни було б нечесно, тому їх виокремили в 6 категорій:

  1. Малі міста.
  2. Середні міста.
  3. Великі міста.
  4. Сільські гміни.
  5. Змішані гміни.
  6. Туристичні гміни.

Проводячи паралелі з Україної, саме в Житомирській області, тут лише починають будуватися ЦНАПи в громадах, для якісного обслуговування мешканців. ЦНАПи "нового зразку" вже з'явилися в Іршанській та Червоненській ОТГ. Хоча, цю ідею розділяють не всі, інколи банально не вистачає грошей, інколи сама думка про майбутні додакові видатки «лякає» голів ОТГ, часом апелюють, що послуги і зараз надаються якісно, без ЦНАПів.

Але в Польщі, майже всі гміни, що мають сертифікати програми - вже мають навіть власний центр обслуговування інвесторів.

Такі центри обов’язково володіють актуальною інформацією щодо вільних ділянок та приміщень, реального тудового потенціалу (включно з розподілм демографічним, освітнім та іншими критеріями), зарплатні очікування потенційних працівників. У багатьох гмінах навіть функціонують додатково центри інформації, які допомагають збирати всю вищезгадану інформацію, особливо, яка стосується потенційних працівників.

Звісно, що керівник такого центру вільно володіє англійською мовою, має спецільну освіту та профільний досвід для спілкування з потенційними іневесторами.

Вони чітко знають, як правильно побудувати промоушен, комунікацію з інвесторами. В які газети, журнали подавати інформацію. На яких виставках та каналах поширювати свої інвестиційні пропозиції, та багато інших дрібниць, які необхідно застосовувати. Підсумовуючи - мають стратегію залучення інвесторів, знають світові стандарти спілкування з інвесторами та забезпечують всебічний супровід від А до Я.

Але й в самій Польщі гмін, які отримали сертифікати - менше 1/4.

Крім ортимання сертифікату, найуспішніші можуть отримати ще й статуетки, що підносять їх на трішки вищий рівень, від інших гмін - «конкурентів».

Також проводиться конкурс на кращого менеджера року для керівників гмін Fair Play. Адже, бути кращим серед кращих - престижно, а зважаючи, що конкурс об’єктивний - перемагають дійсно «кити» місцевого самоврядування, генії в розвитку власних гмін.

Відбувається певна зміна філосовії гмін, що успішно пройшли аудит та отримали сертифікати. Вони чітко усвідомлюють, що одним з головних завдань ОМС - є продаж ресурсів громади та ефективна промоція.

PS: для тих, хто хоче детальніше ознайомитися з програмою Gmina Fair Play - http://www.gmina.fairplay.pl