19 April 2024, 10:42 Житомир: °C
Олександр Гнітецький
Експерт з просторового планування та управління ресурсами

Рада Сеньйорів Гури-Кальварії

Гміна Гура-Кальварія - місько-сільська гміна в центральній Польщі. Девіз гміни: "традиція та сучасність". Населення гміни наближається до 26 тис. Площа гміни становить 145 км2. Об’єднала 38 "сільських рад", у нашому розумінні. Бюджет гміни 140 млн. злотих, що на наші гроші - 985 млн. гривень.


Усіх завжди цікавлять бюджети та надходження громад, і дуже цікавим є порівняти надходження польських гмін та наших, українських, уже сформованих громад. Для порівняння візьмемо Коростишівську та Олевську громади.

Порівняльна таблиця «Громад»

Назва «громади»

Бюджет (млн.грн)

Населення (тис)

Площа (км2)

Гура-Кальварія

985

26

145

Коростишівська ОТГ

176

30

383

Олевська ОТГ

218

34

2011

Примітка: Бюджети Коростишівської та Олевської ОТГ, що наведені в таблиці - прогноз на 2018 рік.

Повертаючись до Гури-Кальварії, варто зауважити, що все дуже цікаво та компактно розміщено. У північній частині знаходяться логістичні центри та промислові підприємства, центральна частина - місце адміністративного центру, освіти та культури, південна частина - землі с/г призначення. Орні землі складають 61% від усіх земель. 19 % вкриті лісами. Південна частина гміни - садівничий кластер (найбільший у Європі), де вирощують левову частку всіх яблук Європи.

5b0c60af73ce2.jpg


Гміна знаходиться 20 км від Варшави, що надає переваги та створює додаткові проблеми. Стратегія гміни розроблена до 2025. Одна з найбільших загроз - стати спальним придатком Варшави, а головна мрія - щоб усі казали, що Варшава, це десь біля Кальварії. Багато зусиль покладено на те, що б люди ідентифікували себе з власною гміною, пишались, що родом звідси.

Для тих, хто читає мій блог, повертаючись до першого мого посту, гміна Гура-Кальварія отримала сертифікат Gmina Fair Play. І це автоматично означає, що вона приділяє багато уваги розвитку інфраструктури. У процентному та фінансовому співвідношенні 30% - 197 млн. грн. Також протягом 8 років не змінюються ставки податку, щоб забезпечити комфортність та стабільністьдля місцевого бізнесу.


У Гурі-Кальваріїі багато дитячих садочків, 75% яких датується з бюджету. В таких садочках батьки платять лише 1 злотий (7 грн) в місяць. Особливо хочеться звернути увагу на доступність та продуманість дитячих садочків. Тут дорослі дійсно відчувають себе "гостями". Ось тобі і мініатюрні рукомийничнки, душові кабінки та туалети, маленькі шафи та просторі зали. Абсолютно в усіх навчальних закладах уже впровадили інклюзію.

Багато світла та простір, близкість до природи - це польський дитячий садочок.

5b0c60d91d15f.jpg

На фото разом з бурмістром гміни - Даріушем Зелінські (на фото справа) та іншими посадовцями гміни.

Простір садочка приємно вражає, абстракті малюночки та атмосфера гіпнотезують і повертають в дитинство.

5b0c636420a48.jpg

А це ілюмінатори, що розміщені аналогічним чином по всьому садочку.

5b0c63a193c2b.jpg


Найбільше грошей та часу гміна приділяє освіті. Фінансування на освіту в поточному році 282 млн. гривень, з яких 120 млн. грн влансих, решта 162 млн. грн державних. На території гміни 11 початкових шкіл, майже кожна з них обладнана спортивним центром. Заняття в гуртках для дітей - безкоштовні або за символічну плату 20 - 30 грн/міс.

Для ідентифікації та залучення всіх верств населення до життя гміни - створена та активно функціонує молодіжна рада гміни. Проте, візитівкою гміни є рада сеньойорів.


Сеньйори - це населення віком 65+, яке активно хоче допомагати владі у розвитку власної гміни. Вони володіють колосальними знаннями та досвідом, якими прагнуть поділитися. Звісно, що все розпочиналося з декількох активістів, але зараз рада сеньйорів - дуже потужний дорадчий орган для влади. Мета сеньйорів - «витягнути» з будинків та квартир своїх друзів, щоб вони не були невидимками, а приносили безцінну користь молодому поколінню.

Запам’яталася фраза: «Пам’ятайте, що всі ми колись будемо сеньйорами».
5b0c63c9603f5.jpg
На фото Ельжбіта Банасяк, очільниця ради сеньйорів гміни Гури-Кальварії.

За свою активність сеньйори отримують бонуси. Перша перевага - карта сеньйора, що надає знижки на більшість послуг в громаді, навіть, у певних магазинах та супермаркетах. Друга перевага - конверт життя. Це форма збору інформації про стан здоров’я сеньйора, задля підтримки та ефективної, оперативної допомоги. Також функціонує «Університет третього віку» де навчається сьогодні більше 100 людей поважного віку.


Наявна інфраструктура гміни вражає, порівнювати з українськими громадами немає сенсу. Різниці бюджетів колосальні. Фантастична підтримка зі сторони Євросоюзу. Майже всі інвестиційні об’єкти будуються за схемою 30/70, де 30% - це кошти гміни, решта - Євросоюзу. Протягом 2018 року гміна вже залучила 2,2 млн. євро. (66,5 млн. грн).

Немає унікальних алгоритмів щодо досягнення успіху, але вивчати досвід сусідів корисно та цікаво. Сподіваюсь, Вам теж було цікаво.