20 April 2024, 08:37 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

ІСТОРИЧНИЙ КАЛЕНДАР: 11 - 20 ЧЕРВНЯ В ІСТОРІЇ ЧЕРНЯХІВЩИНИ

11 червня 1954 року за високі врожаї хмелю колгоспники артілі ім. Тельмана ( с. Новосілки): ланкова Ємілія Пирогівська, Ксенія Павліченко колгоспниці: Ельза Кондрацька, Ганна Тищенко, Тетяна Бельчик були затвердженні кандидатами на Всесоюзну сільськогосподарську виставку.

11 червня 1952 року – виконком Черняхівської районної ради депутатів трудящих та РК КП(б)У зобов’язало своїм рішенням кожен колгосп та артіль району брати участь в будівництві мостів доріг та шляхів району які в першу чергу повинні будуть слугувати збиранню врожаю, як пріоритетну діяльність на червень 1952 року.

12 червня 1949 рокуу Черняхівському районі відбувся колгоспний недільник по будівництву шляхів і доріг народним методом. В заході прийняло участь 1829 чоловік, і було задіяно 432 підводи коней. До прикладу колгоспники вільскої артілі (голова Прокопчук) спрацювали найкраще, в кількості 260 чоловік та 30 підводза один день зробили понад 170 погонних метрів шляху.

12 червня 1954 року – колгоспники артілі ім. Маленкова с. Крученець побудували льоносушку та льонотіпальний цех.

12 червня 2015 року - Селянщинському спортивному ліцею присвоєно ім’я воїна-героя Олександра Голяченка. Це рішення одноголосно прийняли депутати Черняхівської районної ради на тридцять другій сесії.

13 червня 1930 року – наказом Волинського ОВК по Волинському окрузі № 38 «Про утворення нових сільських рад було утворено Щеніївську сільську раду.

13 червня 1953 року – льонарі Черняхівщини взяли на себе високе зобов’язання в договорі на соціалістичне змагання з хліборобами Володарсько-Волинського (нині Хорошівського) району – виростити в поточному році на кожному гектарі посіву по 4,2 ц. льононасіння та по 5,8 ц. волокна.

Станом на 14 червня 1830 року маєток, землі та кріпосні селяни належали дворянам, рідним братам Мартіну Людвіковичу Куровському і Ксаверію Людвіковичу Куровському (від імені другого брата ймовірно пішла назва села Ксаверівка). Мартину Куровському належало 106 душ чоловічої статі, а штабс – капітату Ксаверію Куровському – 81 душа. Землі, що в селі і навколо села Новопіль вони купили у поміщика Йосипа Калясантія Бачинського ( ЖДА, фонд 17, запис № 369).

15 червня 1951 року на базі колгоспу «Прогрес» (с. Клітище) пройшла науково – виробнича конференція хмелярів району разом з науковими працівниками Житомирського науково –дослідної станції хмелярства.

15 червня 1952 року на стадіоні смт. Черняхова відбулась районна шкільна спартакіада. Перші місця здобули учні черняхівських шкіл.

15 червня 1980 року у Коростені відбулись обласні змагання з бігу на приз дворазового чемпіона Олімпійських ігор В. П. Куца серед збірних районних рад ДСТ «Колос». Успішно виступили на змаганнях члени нашої збірної Світлана Атаманчук з Черняхова (перше місце на дистанції 800 м.) Леонід Коночук з Трокович ( 400 м.), Наталя Пономаренко ( 1500 м.) та Неля Байталюк ( 200 м.).

16 червня 1600 року –Люблінський трибунал виніс ухвалу за позовом Андрія Йосиповича Немиричата його дружини Маруші до свого рідного брата Матвія Йосиповича, де предметом спору був Черняхів Тимчасом Матвій, незважаючи на «віддалення» від Черняхівської волості, продовжував користуватися тамтешніми маєтками і після смерті батька, що призводило до конфліктів із братом Андрієм (очевидно, йшлося про передання застави). Андрій та Матвій були рідними братами, дітьми Йосипа Немирича. Матвій Немирич (роки життя невідомі) — син ЙосипаНемирича; фундатор Люблінського братства, родоначальник Олевської гілки роду Немиричів. Її представники підтримували православ’я, але в другий половині XVII століття сполонізувалися і прийняли католицтво. Андрій Немирич (роки життя невідомі) — син ЙосипаНемирича; київський земський суддя, родоначальник Черняхівської гілки роду, представники якої були прихильниками протестантської течії социніан, був рідним дідомЮрія Немирича. Слід зазначити, що відносини між двома лініями роду були доволі напруженими, і не в останню чергу через розбіжності в релігійному питанні. По суті, на прикладі Немиричів можна якоюсь мірою відстежити ті тенденції, що були характерні для українських регіонів Речі Посполитої кінця XVI – третьої чверті XVII ст. загалом. Якщо Олевські Немиричі зберігають вірність православ’ю, попри те, що на початку XVII ст. у Києві не було православного братства. Тертя фіксуються поміж старших братчиків спочатку функціонування Люблінського братства. Збереглося зобов’язання волинської шляхти очевидно від 1601 р. захищати Люблінське та Луцьке Хрестовоздвиженське православні братства від усіляких кривд, під яким є підпис і “судича” земського київського Матвія Немирича.

16 червня 1949 року – в с. В. Горбаша працівниками Черняхівського радівузла було завершено будівництво та відповідно запущено в експлуатацію радіолінію, таким чином радіоточка з’явилась майже в кожній хаті села.

16 червня 1954 року – виконком Житомирської облради депутатів трудящих своїм рішенням за № 727 призначив на 4 липня 1954 р. довибори до Черняхівської районної ради депутатів трудящих ) замість вибулих депутатів) по Зороківському ВО № 11, Городищансткому ВО № 7 та Черняхівському ВО № 38.

16 червня 1986 року - у Жадьках було відкрито музей бойової і трудової слави.

16 – 17 червня 1991 року – два дні поспіль на стадіоні «Граніт», що в смт. Головино тривали фінальні змагання з футболу за програмою сільських спортивних ігор Житомирщини. Зустрічались команди Радомишльського, Дзержинського Бердичівського і Черняхівського районів. Черняхівський район на змаганнях представляла команда «Урожай» колгоспу імені Суворова. У фіналі наші футболісти упевнено переграли бердичівлян – 6:3 і стали переможцями сільських ігор Житомирщини. За команду виступали: Микола Данильченко, Микола Скалозуб, Олександр Пахомов, Сергій Оникійчук, Сергій Любарчук, Іван Гетманенко, Василь Шпакевич, Олексій Блоцький, Віктор Ващелюк, Володимир Волотовський, Іван Бежевець, Микола Войтенко, Юрій Грусевич, Віктор Дубінін, Володимир Оникійчук.

16 червня 2014 року помер від поранень Олександр Голяченко, уродженець с. Славів Черняхівського району. Звання: Солдат. Посада: Водій. Підрозділ: 95-а окрема аеромобільна бригада. Обставини загибелі: За півтора кілометра від Слов’янська 13 червня колона українських військовиків була обстріляна терористами. БТР Олександра було підбито і коли його витягли, то він отримав 80% опіків. Олександра відразу доправили на лікування у Харків, проте через 3 доби він помер у лікарні від отриманих опіків. Залишилися батьки і двоє старших сестер. Місце поховання: с. Славів, Черняхівський район.

У червні 1950 року в колгоспах та артілях Черняхівщини відбувався бурхливий процес організації сільських бібліотек. З прибутків господарств в пріоритетному порядку виділялись значні кошти на облаштування приміщень, своїми силами здійснювали ремонти, закуповували меблі, приладдя та, звісно, літературу.

У червні 1985 року –генеральному секретарю ЦК КПРС, голові Президії Верховної Ради СРСР М. С. Гобачову була напрвлена телеграма вчителя ЧСШ Шегеди Віталія Володимировича з проханням направити комісію до ЧСШ для зупинення зловживань адміністрації ЧСШ. Так розпочався конфлікт між директором школи Супруновим А.Д. та опозиційно налаштованих до нього вчителів.

Попередув той час в цьому напрямку роботи знаходилось с.Щеніїв, де вже станом на середину цього року налічувалось понад 250 книжок. Слід зазначити, що в 1949 р. на облаштування своїх бібліотек колгоспам було виділено величезні на той час суми коштів. Наприклад, одна лише Вишпільська артіл ім. Леніна отримала 6 105 крб., які так і не були повністю використанні за цільовим призначенням. Переважно спостерігалась така картина: більшість господарств, закупивши книги, не створили для їхнього зберігання і розміщення належних умов, тому книги часто – густо зберігались у сховищах, коморах і навіть погребах, а колгоспники при цьому не мали до них доступу.

17 червня 1920 року уЧерняхів та Андріївку вступила Перша кінна армія під командуванням С. М. Будьоннного – на теренах сучасної Черняхівщині остаточно утвердився радянський режим який тривав понад 71 рік.

17 червня 1953 року у с. Стиртах було відкрито пам’ятник радянським солдатам, які загинули під час Другої Світової війни.

17 червня 2011 року - народний депутат України із фракції Народної Партії Микола Рудченко звернувся до Прем’єр-міністра України Миколи Азарова з проханням виділити бюджетні кошти для завершення будівництва школи у смт Черняхів. Незабаром йому надійшла відповідь, що субвенцію для реалізації пріоритетів розвитку регіону Житомирщина отримає в сумі понад 29 млн гривень, у тому числі – 7,6 млн, які М.Рудченко просив виділити для добудови цього черняхівського освітнього закладу.

18 червня 1953 року районна газета «Колгоспник Черняхівщини» (№ 48 (3241) 18 червня 1953р.) повідомляє про активний ремонт дороги сполученням Черняхів – Дівочки силами колгоспів та артілей району.

18 червня 1983 року – було підбито підсумки місячника по підготовці пожежної техніки на період збиральних робіт. На якому було представлено добровільні пожежні команди з 16 господарств району. На відмінно підготували свою техніку ветерани пожежної охорони М. К. Супрунов (Новопіль), В. В. Шегеда ( Забріддя), П. С. Пивовар ( Високе), П.П. Моторнюк (Видибор). М.М. Муженко ( Головино). Перше місце здобула команда Головинського кар’єру. Серед підприємств найкращій стан виявили у вогнеборців райсільгосптехніки, харчсмакової фабрики та учгоспу «Україна». Серед колгоспів кращим став колгосп ім. Суворова, ім. Мічуріна, радгосп «Андріївський.

18 червня 1990 року – Житомирська обласна Рада народних депутатів своїм рішенням утворила в складіЧерняхівського району Городищенську сільраду з центром в с. Городище.

19 червня 1952 року – машинно-тракторні станції (МТС) району отримали 19 комбайнів «Сталінець – 6», комбайни одразу були направлені в тракторні бригади.

19-20 червня 2013 року - на базі «Житомирського обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді» відбувся перший конкурс учнівської молоді “Лідер року”, на який з’їхалися учасники з різних куточків Житомирщини. На ньому учням потрібно було презентувати свої проекти на теми символіки обласної Ради учнівського самоврядування та реалізації проектів Учнівської ліги України, а також проявити власні лідерські риси під час усіх турів конкурсу. Змагання проходили у три етапи: заочне оцінювання робіт, вікторина на тему учнівського самоврядування та захист проектів. Учасники лідерських перегонів почувалися впевнено і були добре підготовлені. І загалом конкурс приніс багато приємних відчуттів — так говорять про це самі його учасники. Черняхівській район на конкурсі отримав кілька перемог: другі місця Ангеліни Алєксєєнко із Черняхівської ЗОШ І-ІІІ ступенів та Анастасії Кратюк із Головинської гімназії (в різних номінаціях) та третє – Валентини Чигирин із Селянщинського спортивного ліцею. Найактивніші учасники обласного конкурсу матимуть змогу цього року відпочити в МДЦ “Артек”.

20 червня 1953 року – як повідомив тодішній прокурор Черняхівського району т. Матат, за бездіяльність тахалатне ставлення до громадського майна артілі ім. Сталіна з боку її керівництва, що в с. Бежеві, Черняхівською прокуратурою до адміністративної відповідальності було притягнуто правління даного колективного господарства на чолі з Бежевцем.

20 червня 1954 року – газета «Колгоспник Черняхівщини» (№50 ( 3346) 20 червня1954 р.)повідомила про те, що в районі виникли проблеми з уриманням дітей в дитячих яслах. Колгоспниць примушували надзвичайно рано виходити на роботу, а закладів для утримання немовлят катастрофічно не вистачало. Таким чином це негативно позначилось як на дітях, так і призвело до збоїв в планах роботи.

20 червня 1954 року – своїм рішенням виконком Черняхівської районної ради депутатів трудящихзатвердив склад Окружних виборчих комісій (ОВК) для проведення довиборів райради призначених на 4 липня 1954 р. Головою городищанської ОВК №7 став Буханчук Микола Олександрович (місцевий колгоспник), голова Зороківської ОВК № 11 – Мовчан Василь Мифодійович ( місцевий парт. активіст), головою Черняхівської ОВК № 38 – Комар Марія Леонтіївна (від міліції), заступник- Тузман Поліна Мусіївна (від райспілки медпрацвників), секретар – Терещенко Марія Миколаївна ( від Черняхівської середньої школи).

20 червня 1982 року – в СРСР відбулись вибори до місцевих Рад народних депутатів 18 скликання. На перших установчих сесіях рад були обрані голови виконкомів Черняхівської селищної Ради- А. Т. Редчиць., Головинської селищної – Є. К. Краснобока. Головами виконкомів сільських Рад народних депутатів були у той час обрані: Андріївської – Г. М. Крижанівська, Вільської – О. В. Ковальчук, Великогорбашівської О. В. Овсієнко,Селянщинської – В. Г. Вербило, Жадьківської – О. І. Панчук, Клітищинської Т. Г. Федорович, Очеретянської – Л. Д Забродська, Пекарщинської – А.С. Трохименко, Салівської – С. Ф Броницький, Селецької А. П. Опанасюк, Стиртівської – П. Г Капітончук. Сліпчицької – В. А. Мусійчук, Троковицької – М. С. Горкуша. У роботі сесії Черняхіської селищної Ради взяв участь завідуючий відділом Ради міністрів УРСР Ю. В. Пришва.