29 March 2024, 01:19 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Історичний календар: 6 – 15 липня в історії Черняхівщини

6 липня 1953 року – Черняхів з гастролями відвідали артисти Тамбовського драматичного театру. В районному будинку культури ними було поставлено п’єсу «Земний рай» Васильєва, та «Отелло» В. Шекспіра. (джерело: районна газета «Колгоспник Черняхівщини № 54 (3247) 9 липня 1953р.)

6 липня 2011 року - дві футбольні команди Черняхівської ДЮСШ: старшої групи (юнаки 1995 р.н., тренер – Геннадій Гриневич) та молодшої (юнаки 1997 р.н., тренер – Ігор Федорчук) здобули вагомі перемоги в обласному футбольному чемпіонаті серед ДЮСШ Житомирщини. Поділені на дві підгрупи, в кожній із яких змагалося по 8 учасників, вони дійшли до фіналу і 24 червня в Житомирі зустрілися з переможцями у інших групах. У запеклій боротьбі команді старшої групи вдалося перемогти однолітків – вихованців Любарської ДЮСШ – з рахунком 4:1 та з рахунком 3:0 – команду з Романова і здобути І місце. Команда юнаків молодшої групи у півфіналі зустрілася із любарськими однолітками і перемогла з рахунком 1:0. А от у фіналі юні черняхівці зіграли з командою ДЮСШ з м.Овруча і поступилися – 0:2. Таким чином нашим футболістам дісталося ІІ місце. Під час турніру цікаву й красиву гру продемонстрували команди вцілому, а також окремі футболісти. Зокрема, нападник старшої групи Владислав Савчук, який тільки у фінальній частині змагань забив три красиві голи у ворота суперників, а Віктор Грищенко (молодша група) – 2. Відзначилися грою і Дмитро Собченко, Михайло Федько – півзахисники старшої групи, Леонід Грусевич – нападник, Віктор Федорчук, Максим Тартасюк, Богдан Лук’янчук – півзахисники (молодша група). На той час за 11 попередніх років участі команд Черняхівської ДЮСШ в подібних турнірах вперше довелося досягти таких високих результатів.

У липні 1875 року в с. Новополі старостою церкви «Архістратига Михаїла» затверджено Павлюка Семена Івановича.

7 липня 1929 року - губернська газета «Радянська Волинь» розмістила на своїх шпальтах звинувачення на адресу Андріївського сільського голови Данилюка в спробі перешкоджання справі колективізації, висвітивши його як колишнього фельдфебеля, «петлюрівського прихвостня та куркуля». Цей чоловік зайняв відкриту позицію направлену на захист одноосібного сільського господарювання, чим перешкоджав створенню артілей та колгоспів. Радянська пропаганда надрукувала про те, що він нібито надумав привласнити собі колишній гарний поміщицький сад площею 4,50 десятин, який був розділений серед громадян. Слухали на зборах волосних інструкторів Кокошинського і Власика про вибори і значення Рад, про Земельний закон, про 5 Всеукраїнський з’їзд, а також про здачу зброї військового зразка.

7 липня 1935 року у с. Стиртах народився Л. Я. Новаківський – академік Української Академії Аграрних Наук, професор, доктор економічних наук, заступник директора КНДУ.

У липні 1941 року на території нашого району з’явились перші похідні групи Революційного (Бандерівського) Проводу Організації Українських Націоналістів.

У липні 1953 року у с. Зорокові, в колгоспі ім. Кірова почали будівництво третього ставка, Дзеркальна площа якого становила на той час 6 га..

7 липня 1984 року – районна газета «Нове життя» пише про встановлення рекордної норми середньодобового надою від однієї корови по району за червень місяць. 13-14 червня він становив 10,2 літри, цей показник був найбільший за всю попередню історію літнього утримання ВРХ і став вершиною продуктивності дійного стада у той час.

7 липня 1986 року у Житомирі відбулись обласні змагання з вільної боротьби серед юнаків. Збірна нашого району посіла 5-те місце. В особистих заліках другими стали: Євген Ходаківський та Валерій Мельник, третім став Олег Муравицький. Успішним тоді був дебют Сергія Прохоренка та Віталія Огірчука. Тренував нашу команду тодішній директор ДЮСШ Микола Миколайович Тертенюк.

7 липня 1995 року за селом Осники на межі Черняхівського і Коростишівського районів завершилось основне будівництво корпусу переробних цехів підприємства «Осники» акціонерного товариства з іноземним інвестиціями «Петроімпекс». У цей час вже майже на повну потужність працював кар’єр.

7 липня 2007 року – районна газета «Нове життя» повідомила про роботу восьмої позачергової сесії районної ради 5-го скликання, що пройшла 26 червня 2007 року. Зокрема на цій сесії редактором районної газети було призначено Станіслава Бездітка, та увільнено з посади Павла Дзюблика. Саме з 7 липня розпочалась його редакторська робота на новій посаді.

Із 7 по 28 липня 2013 року група Черняхівських дітей (15 чоловік), постраждалих унаслідок аварії на ЧАЕС, відпочивали в дитячому оздоровчому центрі “Прибрежний”, що знаходиться в селі Лазурному Херсонської області. “Прибрежний” дав можливість не тільки насолодитися відпочинком на березі Чорного моря, а й оздоровитися, тому що там здійснюють лікування санаторного типу.

7 липня 2014 року - голова Житомирської облдержадміністрації Сидір Кізін закликав жителів області, зокрема підприємців, долучитися до відновлення життєдіяльності у звільнених від ворога населених пунктах на сході держави. Того ж дня його ініціативу підтримали голова Черняхівської райдержадміністрації Павло Дзюблик та голова Черняхівської районної ради Володимир Троценко. Вони звернулися до приватних підприємців, сільських голів, громадських активістів із проханням допомогти жителям звільненого від окупантів Слов’янська харчами й водою.

8 липня 1953 року у Черняхівській середній, Троковицькій, Іванківській, Городищанській семирічних школах закінчився капітальний ремонт шкільних приміщень, з підготовкою до нового навчального року зволікали: завідуюча Федорівською початковою школою Сидоренко, погано готувались до ННР Високо-Українська ( директор Горкуша), і Бежівська ( директор Любарчук), Дівоцька (директор Іванюха), Зороківська (директор Сороколіт) семирічні школи. Такі директори як, Збуткевич( Новосілківська семирічна), Довбиш (Сліпчицька семирічна), Хоменко (Черняхівська семирічна) не дбали про паливо. Недостатньо фінансував освіту району райфінвідділ( зав Нестерчук).

8 липня 2012 року у випуску “Подробиці тижня” телеканал Інтер розповів про неподобства, які відбуваються у райвідділі міліції селища Черняхів. А вже 9 липня прокуратура Житомирської області блискуче підтвердила припущення про те, що організовану злочинність кришують саме на обласному рівні. Розповідаючи про свій подвиг з “розслідування” злочинних дій міліціонерів, прокурорський рупор сором’язливо приховав той факт, що насправді завдяки прокурорським перевіркам міліціонери уникли відповідальності. А козлом відпущення зробили хлопчика – міліційного клерка, який вимушено виконав наказ керівників райвідділу по незаконному утриманню громадянина. Більше того, справа наркобізнесу, який у Черняхові розгорнули міліціонери, прокуратурою взагалі не розслідувалась!

8 липня 2014 року - сталася значуща для Черняхівського району подія. У райдержадміністрації за участі та підтримки її голови П.В.Дзюблика, голови районної ради В.Р.Троценка вперше відбулося засідання районної ради церков. Керівники району підтримали ініціативу святих отців об’єднати зусилля на шляху до якісних змін у районі.

Раду церков сформували:

Архієпископ Житомирський і Поліський Володимир(УКРАЇНСЬКА АВТОКЕФАЛЬНА ПРАВОСЛАВНА ЦЕРКВА), який і обгрунтував необхідність створення цього дорадчого органу, Анісімов Віталій Вікторович(НЕЗАЛЕЖНА ПОМІСНА ЦЕРКВА ХРИСТИЯН ВІРИ ЄВАНГЕЛЬСЬКОЇ „ХРИСТА СПАСИТЕЛЯ”), священик Козеренко Богдан (СВ. ГЕОРГІЇВСЬКА УКРАЇНСЬКА ПРАВОСЛАВНА ЦЕРКВА), настоятель Луковський Віталій Володимирович(РЕЛІГІЙНА ГРОМАДА РИМСЬКО-КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ ПАРАФІЇ ПРЕСВЯТОЇ ТРІЙЦІ), єпископ Секрет Олександр Дмитрович(ЦЕРКВА ЄВАНГЕЛЬСЬКИХ ХРИСТИЯН-БАПТИСТІВ), протоієрей Янчук Володимир Павлович (УПЦ КИЇВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ СВЯТО-МАКАРІЇВСЬКА ПАРАФІЯ).

8 липня 2014 року - в районній бібліотеці відбулося свято родини «Родина – мій оберіг». Мета свята – популяризація сімейних цінностей, укріплення родинних стосунків, розвитку сімейних традицій. Ознайомились з книжковою виставкою під відкритим небом, де всі бажаючі мали змогу вибрати книги для своєї родини: вишивка, в’язання, макраме, випічка, квіти та уроки здоров’я. Інша книжкова виставка знайомила з найкращими новинками для дітей.

Працівники центральної районної бібліотеки організували флешмоб на тему «Мої побажання родинам». На великому плакаті жителі Черняхівщини, що їхали чи йшли поблизу бібліотеки, а також всі присутні на святі писали побажання родинам, зичили добра, миру, щастя і любові всім батькам України.

На свято запросили найменшеньких громадян – вихованців дитячих садочків. Для них бібліотекарі проводили цікаві ігри, розваги, малюнок на асфальті «Мій дім», а ще малеча гралась, співала, танцювала, просто відпочивала на ковдрах в тіні дерев. На згадку про себе малята залишили контури своїх долонь, намальовані маленькими рученятами.

В завершення святкового дійства волонтери – бібліотечний актив бібліотеки для дітей – листівками привітали зі святом родини представників райдержадміністрації, районної ради, селищної ради, центру зайнятості, відділу культури.

Організатором, виконавцем та ідейним наставником виступив колектив центральної районної бібліотеки на чолі з директором Чорноморець Раїсою Анатоліївною.

9 липня 1960 року відбулось об’єднання сіл Андрієво – Українське і Андріївка в єдиний населений пункт.

З 9 по 16 липня 1953 року Т.В.О. редактора районної газети «Колгоспник Черняхівщини» була М. Котова.

9 липня 2012 року між головою сільради Григорієм Вознюком та місцевим жителем Сергієм Барановським стався конфлікт, у результаті якого Сергій з важкими травмами опинився в лікарні.«Опівночі 8 липня біля водойми у селі Городище виник словесний конфлікт між братом і головою сільради. Потім Вознюк почав бити Сергія кулаками в обличчя і по голові. Вранці 9 липня батьки знайшли Сергія у дворі сусіднього будинку без свідомості. Зараз він із важкими травмами голови перебуває в лікарні, лікарі ніяких шансів на те, що він виживе, не дають », – розповів Юрій.«9 липня в Черняховський райвідділ міліції надійшло повідомлення про те, що в районну лікарню машиною«швидкої допомоги »доставлений житель села Городище, 1981 р.н., із травмою голови. За фактом отримання тяжких тілесних ушкоджень порушено кримінальну справу за ч.1 ст.21 Кримінального Кодексу України. Зараз проводиться досудове слідство, призначено ряд експертиз, встановлюються всі обставини та особи, причетні до події », – повідомили Житомир.info в прес-службі УМВС.

10 липня 1976 р оку футболісти районного об’єднання «Сільгосптехніки» стали переможцями Першості обласної ради ДТС «Колос».

10 липня 2014 року - жителі села Горбулева передали на Слов’янськ чотири мішки молодої картоплі, 2 мішки овочів, сало й консервацію, часник і цибулю. Роботу організував горбулівський сільський голова Петро Радченко. Він же й завіз усе зібране до Житомира, де формуються великі вантажівки з гуманітарною допомогою для Донбасу. Люди від щирого серця збирали продукти і робитимуть це й надалі, адже земля отаманів Соколовських народжувала й народжуватиме справжніх патріотів.

З 7 по 19. 07. 1941 року на теренах нашого з вами району відбувалось встановлення німецько – нацистського окупаційного режиму. Опинившись в клешнях наступаючих збройних сил Третього Рейху (« Групи Армій Південь») села Черняхівщини одне за одним потрапляли до рук ворога. 7 липня нацисти з’явилися в с. Забріддя та в с.Троковичах, 11 липня німці встановили свій порядок в с. Новополі, 13 липня підрозділи Вермахту увійшли в районний центр – смт. Черняхів, с. Дівочки та с. Клітище, 14 липня оволоділи с. Андріївка, 15 липня с. Браженка, 17 липня с. Пекарщина та с. Мокренщина, 18 липня противник захопив с. Горбулів тощо. 887 діб наш край перебував під нациською окупацією.

11 липня 1953 року з посади завторга Черняхівського міського споживчого товариства було звільнено М. Моргуляна. Підстовою звільнення було те що останій скомпрометував себе нечестивими діями. Повідомив районній газеті начальник оргревізійного відділу облспоживспілки Майструк.

11 липня 2014 року - команда Черняхівського району – рій “Характерники”- виїхала захищати честь Житомирської області в Запоріжжя на Всеукраїнський Збір активістів дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл»(«Джура») – “Джура – 2014: Хортиця”. Урочисте відкриття Збору відбулося на території музею Запорізького козацтва на острові Хортиця 12 липня.

12 липня 1953 року – районна газета «Колгоспник Черняхівщини (№ 55 (3248) 12 липня . 1953р.) повідомила про по злочинному безвідповідальне ставлення до жнив в артілі ім. Маленкова (Крученець) (голова Гладиш).

12 липня 2012 року - партія “УДАР” передала руху “Чесно” список претендентів у кандидати в народні депутати на мажоритарних округах. Серед них і представники Житомирщини, висуватиме в народні депутати нашого земляка Сергія Гречаного.

13 липня 1953 року в райцентрі пройшов мітинг трудящих мітинг відкрив голова Черняхівської селищної ради депутатів трудящих Поліщук. Слово говорив зав відділом пропаганди та агітації РК Пивовар, комсомолець, працівник райвідділу зв’язку Малинівський, працівник відділення держбанку Медведь – всі виступаючи підтримали керівництва країни та осудили Берію.

13 липня 2014 року команда Черняхівського району «Черняхів» зіграла з футбольною командою смт Романова «Зоря-Енергія» з рахунком 0:0. 20 липня на центральному стадіоні «Колос» відбуласьчергова гра обласного чемпіонату – на полі зустрінуться ФК «Черняхів» – ФК «Бердичів-2».

13 липня 2014 року було відправлено окремий бус разом із коростишівськими (село Старосільці) й головинськими передачами-посилками. Священик із села Старосільці передав нашій четвертій роті 8 ящиків продуктів, а також овочі, кросівки, набір гайкових ключів для ремонту БТРів.

В липні 1953 року фельдшером с. Бежева працювала Ніна Гарбарчук.

14 липня 1953 року пройшов пленум Черняхівського РК КПУ з доповіддю виступив секретар РК П. Г. Докіль, в обговоренні доповіді взяли участь комуністи: Хабчук, Міщенко, Юрре, Смірнов, Пархомчук, Трохименко, Казиміров, Омельченко, Котова та ін..

В цей же день подібний захід відбувся і в Головино. На мітингу працівників гранкар’єру виступив стаханівець-каменотес Пилипчук, секретар партбюро Євдокимов, учасники мітингу засудили Берію.

14 липня 1955 року видання «Український Прометей» опублікувало статтю Ю. Мовчана під назвою «Чому українська література в світі незнана».

У липні 1964 року - остаточно був сформований Черняхівський район електромереж (Черняхівський РЕМ)

14 липня 1980 рокубуло підбито підсумки соціалістичного змагання за 2-ий квартал цього року. Перемежцем серед промислових підприємств став колектив Головинського кар’єроуправління ( директор Олександр Іванович Чарлін, секретар парторганізації Л. Ф. Грусевич), Серед сільских рад кращою було визнано Салівську сільську раду народних депутатів (голова С. Ф. Броницький, секретар В. П. Шевчук), серед колгоспів та радгоспів району загалом переміг колгосп «Комуніст» с. Бежева (голова В. О. Коротун, секретар парторганізації М. І. Дорошенко), по виробництву та продажу державі м’яса –колгосп «Прогрес» с. Клітище (голова А. М. Малецький, секретар парткому В. О. Шлапак), по виробництву та продажу державі молока – колгосп «Будівник комунізму» с. Стирти (голова С. Е. П’ясківський, секретар парторганізації П. Г. Капітанчук).

14 липня 1980 року у кінотеатрі ім. ВЛКСМ відбулась зустріч трудящих районного центруз провідними на той час майстрами спорту Житомирщини Перед присутніми із спогадами про свій шлях у спорті виступили: Учасник І Спартакіади народів СРСР 1956 року, срібний призер першості Радянського Союзу, чемпіон Спартакіади України, Заслужений тренер УРСР Микола Пилипович Соломахін засновник житомирськрї школи класичної (греко-римської) боротьби, учень Соломахіна, заслужений тренер республіки, майстер спорту, який підготував кандидата в Олімпійську збірну команду країни, чемпіона світу та Європи Анатолія Кравченка – Володимир Володимирович Тарарухін, майстер спорту, тренер групи Олімпійського резерву Володимир Миколайович Фомінич,майстер спорту, призер першості СРСР Степан Володимирович Гацківський, майстер спорту, призер першості СРСР з легкої атлетики, учасник естафети Олімпійського вогню Валентин Кучинський.

14 липня 1981 року у спортивному залі Черняхівської середньої школи пройшли обласні змагання з волейболу серед колективів фізкультури райсільгосптехнік в залік 7-ї обласної спартакіади. Волейболісти черняхівської райсільгосптехніки яких очолював капітан команди Аркадій Бершадський упевнено здобули перемогу над усіма командами і вийшли до фінальної частини змагань.

14 липня 1995 року завершився процес роздержавлення землі який провели у Високівському КСП імені 1 травня. Розпочалось роздержавлення земель КСП імені Воровського (с. Очеретянка) та «Браженське».

14 липня 1997 року у с. Городищі було зареєстровано Свято-Юріївську релігійну громаду Української Православної Церкви Київського Патріархату. На той момент це вже була п’ята громада УПЦ КП. Перша релігійна громада УПЦ КП була зареєстровна на початку березня 1997 року в смт. Головино. Період 1996-1999 рр. був періодом становлення на Черняхівщині національної церкви кульмінація якого припала на 1997 рік.

Районна газета “Нове життя» за 15 липня 1982 року повідомляє про активний процес будівництва Черняхівського КХП. Нагадаю, що дане підприємство будувалось більше 10 років упродовж з 1980 по 1990 рр. У 1980 році розпочались підготовчі роботи зі спорудження підвідних залізничних колій, тому місцеве населення і прозвало даний об’єкт БАМом, оскільки паралельно у цей час на Далекому сході СРСР закінчувалось будівництво Байкало-Амурської магістралі ( БАМу). Газата пише про те, що на східній околиці Черняхова ростуть виробничі поверхи найбільшого підприємства району. Будівельники прагнуть вчасно здати зобов’язання ювілейного року, гідно зустріти 60-річчя утворення СРСР. Гарних успіхів у перед’ювілейному змаганні добилась тодібригада В. П. Будлянського. Одним з кращих виробничників цього колективу був Леонід Антоненко.

15 липня 1950 року - за успішне і доброякісне збирання врожаю виконком райради депутатів трудящих і РК КП(б)У занесли на дошку пошани: Москальчука Володимира Івановича - жаткаря артілі «ім. Сталіна» с. Зороків, який за 6 робочих днів жаткою-самоскидкою викосив 44 га. жита, Котенка Якова Савовича – жаткаря вільської артілі «Жовтень», який без зміни коней викошував по 9 га., аз початку жнив викосив 46 га. з плану 25 га., Піонтківську Ніну Павлівну, Колесник Ніну Григорівну та Колесник Віру Антонівну – в’язальниць забрідської артілі ім. «12 – річчя Жовтня», котрі за 8 робочих годин нав’язували 6112 снопів.

15 липня 1976 рокув Головинському ПТУ – 2 відбувся черговий випуск 224 робочих спеціалістів різних робітничих фахових напрямків. Це був один з найбільших за кількістю випускників рік.