29 March 2024, 08:13 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Історичний календар Черняхівщини: 1 – 5 серпня

У серпні 1944 року в Черняхівському районі спостерігався надзвичайно низький рівень збирання врожаю, що негативно відбивалося на ході хлібозаготівлі та здачі зерна державі. Керівництво району в особі секретаря РК КП(б)Утов. Панькова, голови виконкому районної ради депутатів трудящих Слобожана звертало особливу увагу на величезні втрати хліба на полях, про що йшлося в постанові виконкому районної ради депутатів трудящих і РК КП(б)У від 26 липня 1944 р. «Про недоліки в ході збирання врожаю в колгоспах».

1 серпня 1944 року - Г. Ланг, в’язальниця снопів артілі ім. Комінтерну,домоглася рекордного виробітку. За день вона нав’язує 1200 снопів. Змагаючись між собою, жінки – колгоспниці у той час показували відмінні результатироботи, зокрема від Г. Ланг не відставали колгоспниці Х. Шима, Г. Долак, А. Супрунчук, П. Осадчук, М. Левчекно, Г. Ціль.

1 серпня 1951 року до районного центру на гастролі прибув Орловський драматичний театр ім. Тургенєва. Театр поставив жителям району п’єсу Шекспіра «Укрощение строптивой».

1 серпня 2014 року -в нічному клубі «Клєтка» відбувся благодійний концерт, який організували члени Молодіжного руху Черняхівщини. Підтримав ініціативу небайдужої молоді ПП «Андрійчук». Проте, як виявилося, байдужих у районному центрі ще дуже багато, оскільки аудиторія не була занадто чисельною. Алемаємо надію, що громадськість активізується і обов’язково долучиться до таких ініціатив, адже всі, хто відвідав захід, були задоволені майстерністю виконання та репертуаром прогресивних земляків, серед яких: «Не такий», «SLICK», Юрій Хробуст («Вікно на вулицю»), Дмитро Фещук, Анастасія Паламарчук, Григорій Невмержицький, який, крім пісень відомих гуртів, представив до уваги присутніх і власне творіння. Концерт був особливо значущим тому, що кошти, зібранівід проданих квитків, передані військовим, пораненим під час АТО.

1 серпня 2014 року загинув Роман Власюк з Городища в районі містечка Красногорівки Мар’їнського району Донецької області від розриву ворожого снаряда, який влучив у БТР. А вже 2 серпняКрасногорівка була звільнена від російських терористів.

2 серпня 1951 року – 4 дівчат, членів забрідської ланки артілі ім. Молотова О. Малинівська, Л. Зелінська Г. Сушицька, А. Крижанівська пов’язали за день 17 237 снопів пшениці, чим перерили свій попередній результат від 22 липня – 10 080 – і встановили на той час районний рекорд.

2 серпня 2014 року - команда Черняхівського району «Черняхів» зіграла з футбольною командою «Штурм» (Олевськ) із рахунком 3:0. Гра для черняхівців була виграна ще до самих спортивних перегонів – принаймні таке враження складалося перед матчем.

3 серпня 1890 року – М. Дашкевич затверджений на посаді ординарного професора Київського університету.

3 серпня 1944 рокуколгоспники артілі ім. 5-річчя Жовтня(с. Ксаверівка) Я. Ярига, Турганова, Сидорчук та інші здали вколгосп своїх телят. На фермі цього господарства відгодовувалось тоді 75 голів молодняку.

4 серпня 1955 року виданні «Український Прометей» опубліковано працю Ю. Мовчана «Мир і питання поневолених народів»

4 серпня 2012 року - черговий суботник провела Черняхівська районна громадська організація “Україна – це МИ”. Цього разу головним завданням перед собою обрали облаштування пляжу Черняхівського ставку. До акції приєдналися всі небайдужі. Олександр Свірчевський (депутат районної ради з смт.Головино) допоміг з екскаватором. Приватний підприємець Володимир Малярчук любязно надав вантажний автомобіль. Начальник Черняхівської ДЕД Сергій Чайківський забезпечив грейдером. Черняхівський селищний голова Іван Бабицький пообіцяв допомогти з піском. В суботнику прийняв участь депутат Верховної ради Євген Добряк, який на проханнярибалок виділив 5000 гривень на придбання малька для зарибленняЧерняхівського ставу.Павло Дюзблик, голова ЧРГО “Україна – це МИ”пообіцяв зробити це у жовтні місяці й закликав всіх охочих матеріально підтримати ініціативу громадської організації

5 серпня 1649 року – Ю. Немирич, який на той час перебував на службі в польського короля і мав чин генерального полковника посполитого рушіння Київського і Волинського воєводств, прибуває до польського військового табору під Зборовом, щоб взяти участь в битві на боці шляхти і короля Речі Посполитої.

5 серпня 2013 року уЧерняхові урочисто відкрили новий дитячий майданчик, подарований приватним підприємцем Олегом Криницьким.

В серпні 2011 року розпочав працювати веб-сайт Черняхівської районної ради

У серпня 2000 року в результаті неоднороазового оголошення недовіри з посади було звільнено голову Черняхівської РДА Олександра Миколайовича Шевчука (1998 – 2000) , головою райдержадміністрації призначено Олександра Чорноморця.

В серпні 2011 року розпочав працювати веб-сайт Черняхівської районної ради

Підготував Юрій МАЛАШЕВИЧ