26 April 2024, 01:18 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

КСП «УКРАЇНА-ЧЕРНЯХІВ-1»: питання з багатьма невідомими

Якщо переліковувати "головні болі" сучасного розвитку Черняхівщини, то чільне місце серед цих проблематичних моментів займе питання реформування бувшого учгоспу "Україна", а точніше вирішення самого болючого питання - питання землі.

У травні 2015 року Кабмін затвердив перелік об’єктів державної власності, що підлягають приватизації у 2015 році, зокрема - державне підприємство «Україна», яке колись було навчально-дослідним господарством Житомирського національного агроекологічного університету. Фонд державного майна наказом від 1 березня 2017 року затвердив перелік великих об‘єктів, які підлягають підготовці до продажу в 2017 році, серед яких було й ДП «Україна».

На початку 2018 року ДП було реорганізовано у КСП "Україна-Черняхів" було обрано правління, головою правління став Сергій Ромашко, також було створено комісію по врегулюванню майнового питання. Проте головною біллю стало питання землі, яке зайшло в глухий кут.

Сьогодні люди побоюються, якщо вони не отримають паї, то більш як 4,5 тисячі гектарів, на яких хочуть продовжувати сільськогосподарську діяльність, опиняться у власності Держгеокадастру, а люди залишаться ні з чим. У пошуку відповідей на своє проблемне питання люди неодноразово приходили до головного управління Держгеокадастру і завжди слухали чергову чиновницьку відмовку. Навіть перекривали трасу Житомир – Виступовичі та пообіцяли перекрити міжнародну дорогу Київ-Чоп, якщо в ОДА та Держгеокадастрі знову проігнорують їхні вимоги. Розмови з губернатором суттєво нічого не дали.

Якщо сьогодні з майном і майновими паями все більш-менш ясно, то із землею взагалі все шито-крито білими нитками і закручено так, що «чорт ногу зламає».

Складається таке враження, що круті дядьки, які стоять за всією цією аферою просто чекають повного вимирання стареньких пайовиків-пенсіонерів.

У Черняхівській районній раді вже понад два роки із сесії в сесію переливається питання контролю за реформуванням підприємства, яке вже стало схоже на пластинку, що заїла.

Тому маю свій варіан відповіді щодо ситуації, що склалося навколо земель бувшого ДП «Україна», на якому працюють жителі селища Черняхів, сіл Великої Горбаши, Малої Горбаши та Новосілки там працювали близько 400 нинішніх пенсіонерів. Близько 500 працівнків соціальної сфери, що мають право на отримання земель цього господарства у приватну власність в межах норм Земельного кодексу України.

Крім того в разі реалізації Постанови Кабінету Міністрів України від 12 травня №271 «Про проведення прозорої приватизації у 2015 році» повинні були створені землі запасу селищної та сільських рад в розмірі 15% земель ДП «України» (близько 800 га ) для різних потреб мешканців громад (житлового будівництва, випасу худоби та ін.).

З часу прийняття вище згаданої постанови, до прийняття якої особисто приклав багато зусиль керівник ДП «України» одноосібно звів нанівець багаторічні законні права на землю мешканців наших громад.

Замість того, щоб ще в 2015 році подати клопотання про роздержавлення земель ДП «Україна» відповідно до положень ст.25; 117 Земельного кодексу України, всі ці роки керівник підприємства проводив лінію реорганізації його в колективне сільськогосподарське підприємство за недолугого сприяння керівництва агропромислового комплексу області і району, що вивело господарство з правового поля одержання землі громадянами. Адже згідно з Земельним кодексом України від 01.01.2002 року колективна форма на землю вона ліквідована (наразі - державна, комунальна, приватна).

Більше того, 20.12.2017 року ДП «Україна» ліквідовано. Відповідно, землю підприємство ДП втратило, а КСП ще не набуло і не набуде на тих умовах роздержавлення, прийнятливих для громадян та громад.

Ця земля нині під угодами про використання і ймовірно, що ці чи інші схеми користування цією землею будуть продовжуватись.

Крім того, передача цих земель під угодами об’єднаним громадам в майбутньому також як проблемна або і малоймовірна, або на умовах тих договорів ( без створення того ж запасу чи передачі громадянам).

Пропоную і прошу із дотриманням норм законодавства і принципів соціальної справедливості негайно звернутися громадам з клопотанням до головного управління держгеокадастру в Житомирській області про розширення меж населених пунктів (Черняхова, Новосілки, В. та М. Горбаш) на площу в межах 15% передбачуваних земель запасу при роздержавленні ДП «Україна» для цілей визначених вище та сприяти в організації громадянами подачі заяв до того ж державного органу про отримання земель у приватну власність відповідно до ст. 121 Земельного кодексу України, а саме громадянам соціальної сфери, учасникам АТО до 2-х га, членам сімей, що мають право на розпаювання до 4-х га (в розмірі середньої частки (паю)по району).

Це дозволить виступити єдиним фронтом за земельні права громади вцілому і кожного громадянина окремо, унеможливити розбазарювання земель громад людьми непричетними до праці на землі наших предків і співгромадян, виступати спільно в державних органах, судах для реалізації своїх прав.

Зволікання, очікування, бездіяльність можуть призвести до повної втрати землі для Ваших громад, громадян та їх нащадків.