20 April 2024, 06:06 Житомир: °C
Нінель Зубкова
Головний лікар приватної клініки Нікамед, лікар акушер-гінеколог

Пані, а Ви вже?

Пані, а ви вже?

Таке запитання було на шпальтах газети «Нью-Йорк Амстердам Ньюс» в 1957 році про мазок Папаніколау?

Цій події передувала більш ніж сорокарічна праця грецького вченого Георгіоса Папаніколау за вивченням мазків, отриманих з шийки матки, з метою виявлення ранніх симптомів онкологічних захворювань.

Рак шийки матки підкрадається до жертви поступово, від ранніх стадій до відвертої стадії, коли втручатись вже запізно. А елементарний мазок Папаніколау дозволяє виявити зміни на ранніх стадіях та зупинити ці зміни, впливаючи не на сам рак, а на передраковий стан.

Задум вченого полягав в тому, щоб не знайти рак, а виявити його попередників, передвісників. Дослідження, яке робили жінкам, давало їм шанс профілактичного лікування та в декілька разів зменшувало ризик розвитку захворювання.

Минуло багато років з моменту визначного відкриття, з’явилось багато нових досліджень, які довели зв’язок між онкологічними процесами у шийці матки з виявленням вірусу папіломи людини. Але у світі та зокрема у нашій країні далі помирають молоді жінки від раку шийки матки. І ми знову повторимо запитання: «Пані, а ви вже були у гінеколога? Вам зробили дослідження мазка по Папаніколау на ракові клітини?». Позитивну відповідь дасть 1 з 5 жінок.

Один єдиний мазок, зроблений хоча б 1 раз в 2 роки допоможе дати відповідь на цілий ряд запитань:

  • чи є запальні процеси на шийці матки?
  • чи є ознакиураження ВПЛ (вірус папіломи людини);
  • чи є зміни характерні для передракових захворювань?
  • чи є онкологічний процес на ранніх стадіях?

Рак шийки матки виявлений на ранніх стадіях дозволяє провести лікування та зберегти здатність народжувати дітей. В групі особливого ризу знаходяться жінки за 30 років та жінки, які мають значну кількість статевих партнерів та ігнорують бар’єрними методами контрацепції, зловживають паливом та алкоголем, мають скомпрометовану спадковість до онкологічних захворювань, ті, котрі страждають інфекціями, які передаються статевим шляхом (гонорея, хламідії, трихомонади). У зв’язку з раннім початком статевого життя рак шийки матки «помолодшав» і є випадки діагностування захворювання у молодих жінок.

Цивілізовані країни пішли шляхом активної профілактики. Вони проводять вакцинацію дівчат та хлопців від ВПЛ в 12-річному віці, до початку статевих стосунків. Отримані результати свідчать про те, що протягом останніх 10 років ні одна з вакцинованих жінок не захворіла на рак шийки матки. В Україні почали проводити вакцинацію дівчат за бюджетні кошти, у Києві та Львові. Але, на жаль, активність батьків надто низька. Наприклад, в Шотландії вакцинація від ВПЛ є в календарі щеплень і це дає відчутний результат.

В дослідженні ранніх форм раку та передракових захворювань дуже важливі такі фактори, як якість мазка та кваліфікація спеціаліста (цитолога), який проводить дослідження. Сучасна лабораторна діагностика пропонує рідинну цитологію. В процесі цього дослідження, за допомогою унікального обладнання досліджуються всі клітини отримані в матеріалах з використанням робототехніки та кваліфікованих лікарів-цитологів. При необхідності, з цього ж матеріалу можна діагностувати і ВПЛ та інші статеві інфекції.

Спеціалісти-гінекологи приватної клініки «НІКАМЕД», дбають про здоров’я своїх пацієнтів, постійно удосконалюють свої знання у сфері гінекології та завжди готові запропонувати сучасні методи діагностики та лікування захворювань шийки матки.

ЗРОБІТЬ ПЕРШИЙ КРОК НА ЗУСТРІЧ ЗДОРОВ’Ю!

Один дзвінок, один візит до лікарі і ви вже поза зоною ризику!