26 April 2024, 19:03 Житомир: °C
Юрій Огірчук
Політолог, начальник організаційного відділу апарату Житомирської РДА

Позиція Президента проста і однозначна – в Україні має бути Єдина Помісна Православна Церква

На урочистостях з нагоди 1030-річчя хрещення Київської Русі-України Президент Петро Порошенко наголосив, що з перших днів свого президентства поставив за мету добиватися створення Єдиної Помісної Православної Церкви та визнання цієї Церкви Вселенським Патріархом. «Автокефалія – це питання нашої незалежності. Це – питання нашої національної безпеки. Це – питання всієї світової геополітики. Армія – боронить нашу землю. Мова – боронить наше серце. Віра – боронить нашу душу», - впевнений Президент.

Президент ще у квітні 2018 року написав офіційне звернення до Вселенського Патріарха із проханням про Томос про автокефалію Православної Церкви України – грамоту про незалежність української церкви. Він зазначав тоді, що питання автокефалії української Церкви завжди було у полі зору Глави держави і робота у цьому напрямку ведеться давно. «Вона була пріоритетною - і в моїй передвиборчій програмі, і з перших же днів президентства. Я про це неодноразово наголошував у своїх виступах, особливо на Дні Хрещення, а слова – підкріплював ділами на виконання обіцяного. І всі ці роки тривав непомітний для стороннього ока діалог між Україною і Вселенським Престолом», - констатував Петро Порошенко.

«Кажуть, не можна зупинити ідею, час якої настав. Ідея автокефалії зараз в Україні є саме такою ідеєю. До Томосу нас підводить сама логіка історичного процесу, логіка розвитку української нації, логіка розвитку української держави», - наголошує П. Порошенко.

Глава держави підкреслює, що Україна зупинила агресора і зберегла державу, побудувала боєздатну армію, продовжується утвердження української мови як складової сили та успіху українського народу. «Я переконаний, що вона стане богослужбовою мовою в єдиній помісній церкві. Ми повертаємо православній церкві українську ідентичність і рівне місце посеред православних церков світу. І, до речі, на захисті ідентичності українського народу наголошує у своєму посланні до нас Його Всесвятість Вселенський Патріарх» - зазначає Президент.

Петро Порошенко зазначає, що у відповідь на його звернення, яке було підтримано Верховною Радою України, обласними радами, районними радами, ієрархами всіх церков, нарешті, ми вже почули низку позитивних повідомлень. «Про те, що приєднання Київської Митрополії до Московської Церкви, яке сталося у сімнадцятому столітті, було здійснене всупереч канонам. Про те, що право надавати автокефалію належить винятково Вселенському Патріарху і Синоду. Про те, що Константинопольська Церква – це Церква-Мати для українських православних. А Москва, яка претендує на «материнство», насправді є дочірньою по відношенню до церкви в Києві», - відзначає він.

І от вже 3 листопада 2018 року, перебуваючи з офіційним візитом в Стамбулі, Глава держави підписав історичну Угоду про співробітництво та взаємодію між Україною та Вселенським Патріархатом, що є документом на підтримку створення єдиної помісної православної церкви в Україні.

«Появу в Україні незалежної православної церкви, визнаної Вселенським Патріархом, порівнюють з проголошенням 27 років тому державної незалежності. І це правда. Для нас це питання такої ж ваги, як безвіз, як Угода про асоціацію з Євросоюзом, як наша боротьба за членство в НАТО та ЄС», - наголосив Петро Порошенко.

«Нова автокефальна Церква об`єднає всіх віруючих православних в Україні. І ця нова церква увійде у сім’ю православних церков. І всі ми разом будемо працювати для добра наших віруючих і для слави Божого імені», - сказав тоді Патріарх Варфоломій.

При цьому Петро Порошенко неодноразово наголошував, що влада в Україні чітко поділяє принцип невтручання держави в церковну діяльність. Глава держави підкреслює, що особливо це стосується іноземної держави, втручання якої постійно відбувалося останні роки.

«Російська православна церква є елементом російської політичної системи. Хто це сказав? Путін сказав, що Росія тримається на двох стовпах – на РПЦ та на ядерній зброї. Ми маємо висновки з цього робити, бо хіба це нормально, коли в Кремлі збирається рада безпеки Росії під головуванням Путіна з одним питанням на порядку денному – як захистити РПЦ в Україні?», - зазначив Глава держави під час виступу на Міжнародній конференції високого рівня «Уроки гібридного десятиліття: що треба знати для успішного руху вперед». «Вам тут нема що робити. Нема що робити вашій церкві, нема що робити вашим збройним силам, нема що робити вашому озброєнню. Додому, в Росію», - додав Президент.

«Питання Томосу та автокефалії виходить далеко за межі церковного життя. Тому до нього долучилася держава. Це є питання нашої незалежності. Це – питання нашої національної безпеки. Це – питання нашої державності. Це – питання всієї світової геополітики», - підкреслив Президент. «Томос – фактично ще один Акт проголошення незалежності України. Імперія втрачає один із останніх важелів впливу на свою колишню колонію», - заявив Президент Петро Порошенко щодо рішення Синоду Вселенського Патріархату.

У жовтні цього року Президент дякуючи Його Всесвятості Варфоломію за турботу про Україну, зазначав: «Він прийняв надзвичайно мудре, сміливе, рішуче і відповідальне рішення... Україна з нетерпінням чекає його душпастирського візиту до народу, охрещеного за часів рівноапостольного святого князя Володимира».

Глава держави підкреслював, що Вселенський Патріархат прийняв рішення про автокефалію і Томос буде вручено предстоятелю церкви – достойному, авторитетному, досвідченому владиці, якого обере об’єднаний Архієрейський Собор. За його словами, з благословенням Константинопольського Патріарха і Матері-Церкви на цей собор зберуться усі єпископи УПЦ Київського Патріархату і УАПЦ, а також низка єпископів УПЦ Московського патріархату, «які між кремлівською зіркою та православним хрестом обрали хрест, а між Україною та Росією – Україну».

«Сподіваюся і вірю, що Собор пройде всупереч нашій національній приказці про те, де два українці – там три гетьмани. Відповідальність, яка лежатиме на учасниках об’єднавчого собору – без перебільшення історична», - зазначив Петро Порошенко. Він нагадав, що 988-го року українська держава прийняла Хрещення, до середини XVII століття, до московського полону, Київська митрополія користувалася широкими правами у структурі Матері-Церкви. «Але, наголошую, це не відновлення автокефалії. Ніколи ще українська церква автокефалії не мала, визнаної Вселенським православ’ям», - наголосив Президент.

«Лише уявіть, в ці дні на наших очах за нашої участі це стається уперше в понад тисячолітній історії нашої церкви. Промислом Божим у всіх православних державах, що здобували свою незалежність, поставали свої Помісні Церкви: Болгарія, Греція, Грузія, Росія, Румунія, Сербія та інші. Дуже важливо, що зараз до них додасться і Україна», - сказав Глава держави.

«Я не знаю, коли саме ухвалять Томос і коли його привезуть до Києва. Але точно впевнений, колесо цієї історії ми розкрутили так, що повернути назад його вже ніхто не зможе», - наголосив Петро Порошенко під час виступу у Верховній Раді з Посланням «Про внутрішнє та зовнішнє становище України в 2018 році» у вересні.

Президент нагадав, що ще сто років тому питання автокефалії було поставлене на порядок денний державним проводом Української Народної Республіки. 27 років тому Україна відновила свою боротьбу за автокефалію, але «вирішальними стали останні чотири роки спочатку тихої і кропіткої, а тепер вже публічної дипломатії».

«Чому це так важливо? Українська державність, Українська держава не може бути незалежною, якщо вона має церкву як одну із складових, один із стовпів існування державності, яка керується з-за кордону», - додав Глава держави.

«Але я наголошую, що і після отримання Томосу ми не допустимо жодних провокацій, в які б ряси, і в які б одежі не одягалися провокатори. У нас буде збережено свободу віри. Кожен буде ходити своєю дорогою до Бога. І ми не допустимо і не маємо допустити пролиття жодної краплі крові, бо лише вірою і молитвою буде створено і буде існувати Українська Помісна Православна Церква», - підкреслив Президент.

Він також нагадав, що було і звернення до українських ієрархів. «І за 27 років нашої незалежності жодного разу не було випадку, коли під одним документом стояли підписи всіх ієрархів, крім частини московського патріархату. І це було диво, це було чудо. І без Божої допомоги тут не відбулося, що в один день всі поставили ці підписи. І не просто поставили, а вже з квітня місяця ведуть абсолютно проукраїнську, абсолютно чисту роботу по допомозі у створенні української Церкви», - підкреслив Глава держави.

«Що відбувається зараз? Дуже просто — деколонізація. Імперія зацікавлена тримати колонію бідною, нерозвинутою і залежною в економічному, торговельному, гуманітарному і політичному сенсі. До речі, і в духовному також. Молюся і роблю все, на що тільки Господь дав мені сил, аби Православна Церква України, нарешті, здобула Томос про автокефалію», — зауважив він під час виступу на 15-й щорічній конференції YES у вересні цього року.

Президент наголосив: «Єдина помісна православна соборна Церква — запорука суспільної злагоди, єдності нашої держави. Це — гарантія нашої духовної незалежності від Москви, на жаль, яка й досі перебуває в полоні хибного уявлення, що ніби тут, у нас, її канонічна територія. Вересневий Синаксис, збори архієреїв Вселенського Патріархату, начисто розвіяв ці хибні ілюзії Москви».

Петро Порошенко підкреслив, що питання Томосу виходить далеко за межі України. «Тут ще одна важлива характеристика. Тут розсипається, мов картковий будиночок, концепція третього Риму як найдавнішої заявки Москви на світову гегемонію в сфері релігії. Тут, у нас, вирішується і майбутнє світового православ’я. Його з росіянами ми теж розуміємо по-різному. І це ще одна з причин, чому нам не по дорозі. Нам з росіянами не по дорозі», — наголосив Петро Порошенко.

За словами Петра Порошенка, в РФ православна церква лише на папері відокремлена від держави, а насправді вона сама назвалася «скрепою» режиму. «Вона цілковито і беззастережно підтримує реваншистську імперську політику Кремля. Ба більше: сама доктрина «русского мира» народилася в люксових келіях ієрархів РПЦ. І така ситуація – пряма загроза національній безпеці України, що просто зобов’язує нас діяти», - зазначив Президент.

Він наголосив, що конституційні засади державно-церковних відносин є непорушними. «Україна – багатоконфесійна держава, для якої релігійний мир – велика цінність», - сказав Президент та закликав і надалі докладати всіх зусиль для миру в Україні, для налагодження співпраці між релігійними громадами заради майбутнього.

«Дорога українців до Бога не пролягає через Москву. У нас свій шлях. Переконаний, що Томос про автокефалію, наданий нашій українській Церкві, довершить утвердження незалежності і самостійності України у духовному вимірі. Це посилить і нашу національну безпеку, бо автоматично послабить вплив країни-агресора на внутрішні українські справи», - підкреслює Петро Порошенко.

Об’єднана Українська православна церква може стати найбільшою в усьому православному світі.